لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۱۰ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۱۰:۲۴

جهش ژنتیکی تومور مغزی کودکان می تواند به پزشکان کمک کند نوع درمان سرطان را انتخاب کند


پژوهشگران جهش ژنتیکی را شناسایی کرده اند که درچگونگی واکنش بدن کودکان به درمان نوع نادری از تومور مغزی نقش کلیدی بازی می کند. این یافته علمی به پزشکان کمک می کند راهکارهای جدیدی برای درمان سرطان مغز بیابند.

این کشف به آن معناست که می توان به منظور پیشگیری از اثرات مخرب احتمالی آن بر مغز درحال رشد بعضی از کودکان مبتلا به توموری موسوم به choroid plexus carcinoma یا « سی پی سی »، می توان از پرتودرمانی اجتناب کرد.

سی بی سی، تلویزیون دولتی کانادا روز ۲۳ مارس گزارش داد گروهی از محققان «بیمارستان کودکان» تورنتو و «بیمارستان کودکان» لس آنجلس، دی ان ای ۶۴ کودک مبتلا به «سی پی سی» را مورد آزمایش قرار دادند.

کودکان معمولاً در سال های اولیه زندگی خود به این نوع تومور مغزی مبتلا می شوند و سه تا چهار درصد کل تومورهای مغزی کودکان، از این بیماری ناشی می شود.

پژوهشگران این تحقیق دریافته اند که کودکان مبتلا به این نوع تومور که ژن جهش یافته «تی پی ۵۳» را دارند در مقایسه با کودکانی که این تغییر ژنتیکی را ندارند، واکنش مثبتی به درمان نشان نمی دادند. به این ژن که به آن «پی ۳ » نیز گفته می شود، در چند نوع سرطان دیگر نیز مشاهده شده است.

بنا به گزارش تلویزیون دولتی کانادا، پزشکان معمولاً برای حمله به این تومور، از روش های درمانی جامعی همچون پرتودرمانی، جراحی و شیمی درمانی استفاده می کنند، اما با این وجود فقط یک چهارم کودکان مبتلا به این نوع سرطان، به درمان ها واکنش مثبت نشان می دهند و زنده می مانند.

دکتر دیوید مالکین، پژوهشگر این بیمارستان در تورنتو گفته است اثرات جانبی پرتو درمانی بر مغز درحال رشد کودکانی که از پیامدهای این بیماری جان سالم به در می برند، گاه بسیار شدید است.

وی می گوید: «کندی شدید مراحل رشد مغز، دشواری در یادگیری، مشکلات مربوط به اعصاب شناختی، فکر کردن و نیز حافظه از جمله اثرات جانبی پرتودرمانی بر مغز این کودکان خواهند بود. پرتودرمانی با اثر گذاشتن بر بخشی از مغز که غدد رشد کودک را کنترل می کند، رشد و نمو این کودکان را با مشکلات جدی روبرو خواهد کرد.»

این پژوهشگر کانادایی در گفتگو با تلویزیون دولتی کانادا خاطرنشان کرده است: «همزمان با افزایش درصد زنده ماندن کودکان مبتلا به سرطان مغز، این اثرات جانبی ست که متخصصان اطفال را به طور مدام نگران رشد مغزی کودکان و پیامدهای بیست یا سی سال آینده آن ها می کند.»

پژوهشگران درمقاله ای که به تازگی در «نشریه تومورشناسی بالینی» منتشر شده است، نشان داده اند که کودکانی که ژن های «پی ۵۳» در تومورهایشان دارند، حتی بدون پرتو درمانی نیز نتایج مثبت تری نشان داده اند.

دکتر مالکین می گوید: «ما فهمیدیم که اگر تومور بیمار ژن جهش یافته «پی ۵۳» داشته باشد، پیشرفت سرطان سریع تر و نوع بیماری شدید تر است. رشد سرطان در بیمارانی که این ژن را در تومور مغزی خود ندارند، از شدت و سرعت کمتری برخوردار است و این بیماران درغیبت پرتودرمانی و با استفاده از جراحی و شیمی درمانی نیز از وضعیت مساعدی برخوردار خواهند بود.»

در شرایطی که علت جهش در ژن «پی ۵۳» این کودکان نامعلوم است، اما دکتر مالکین تاکیده کرده است این جهش ژنتیکی به طورقطع ارثی ست.

پژوهشگران این تحقیق براساس یافته های خود توصیه کرده اند که کودکانی که به تومور choroid plexus مبتلا هستند و خانواده هایشان باید برای تعیین وضعیت ژن «پی ۵۳» آن ها آزمایش دی ان ای بدهند. داده های این آزمایش ها می تواند گزینش نوع درمان برای این کودکان را تعیین کند.

این پژوهش که از سوی یکی از متخصصین سرطان اطفال کانادا، یک «اثر علمی برجسته» نامیده شده، با هزینه «انجمن سرطان کانادا»، «موسسات تحقیق بهداشتی کانادا» و «بنیاد کودکان بیمار» تکمیل شده است.

XS
SM
MD
LG