لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۳۰ شهریور ۱۴۰۳ ایران ۱۷:۱۰

ابداع شیوه جدید تشخیص بیماری سرطان با آزمایش خون


ابداع شیوه جدید تشخیص بیماری سرطان با آزمایش خون
ابداع شیوه جدید تشخیص بیماری سرطان با آزمایش خون

دانشمندان آمریکایی آزمایشی را ابداع کرده اند که می تواند از بین میلیارد های سلول سالم بدن انسان، تک تک سلول های سرطانی را شناسایی کند.

این آزمایش می تواند از بین میلیاردها سلول سالم، یک سلول سرطانی را تشخیص دهد و پژوهشگران با نمونه برداری از خون افراد مبتلا به سرطان، با استفاده از یک تراشه مخصوص در جستحوی سلولهای سرطانی می گردند.

در این آزمایش از یک ریزتراشه استفاده می شود که شبیه یک اسلاید آزمایشگاه است که ۷۸ هزار شی شبیه دندانه های شانه دارد. این دندانه ها با پادتن هایی پوشانده شده اند که به سلول های سرطانی وصل می شوند. زمانی که خون به این تراشه تزریق می شود، سلول های سرطانی خون با چسبیدن به بدنه آن، رنگ می بازند و می درخشند و بنابراین دانشمندان می توانند آن ها را بشمارند و یا برای تحقیق به آزمایشگاه ببرند.

بسیاری از پزشکان معتقدند وجود سلول های سرطانی سرگردان در جریان خون به این معنا است که رشد تومور به نقاط دیگر بدن پیشرفت کرده است و یا به زودی به نقاط دیگر سرایت خواهد کرد. آزمایشی که می تواند این سلول ها را شناسایی کند، از این ویژگی برخوردار است که شیوه درمان و مراقبت از بیماران مبتلا به انواع متعددی از بیماری های سرطان، همچون سرطان سینه، پروستات، ریه و لوزالمعده را متحول کند.

پزشکان در مرحله اول قصد دارند سعی کنند بهترین راه درمان برای ریشه کنی تومور در بیمار را کشف کنند و سپس سرعت تاثیر و کارآمدی آن را دریابند.

توجه و علاقه پزشکان به گردآوری این سلول ها در سال ۲۰۰۷ و پس از انتشار گزارش تحقیقی گروهی از دانشمندان بیمارستان ماساچوست به این آزمایش جلب شد. این آزمایش بسیار قوی تر از «CellSearch» است. فقط چند قاشق چای خوری خون برای این آزمایش کافی است و می توان برای کنترل شیوه درمان و یافتن علت بی اثر بودن یک نوع دارو و انتخاب داروی دیگر، به کرات از آن استفاده کرد.

دکتر دانیل هابر، رئیس مرکز سرطان بیمارستان ماساچوست و یکی از کاشفان این آزمایش می گوید: «این آزمایش مثل بیوپسی ( نمونه برداری از بافت ) مایع است که از تکه برداری از بافت بدن که بسیار دردناک است، اجتناب می شود و ممکن است برای کنترل بیماری نسبت به تصویربرداری اسکن دوره ای، شیوه بهتری باشد.»

شرکت آمریکایی «جانسون و جانسون» با همکاری پژوهشگران بوستون که این آزمایش را ابداع کرده اند روز دوشنبه ( ۳ ژانویه ) اعلام کردند بهره گیری از این شیوه می تواند بیماران را قدم دیگری به تشخیص بیماری سرطان و درمان آن نزدیک تر کند.

دانشمندان همچنین براین باورند علاوه بر انجام آزمایش هایی همچون ماموگرام، کلونوسکوپی و دیگر شیوه های قدیمی که چندان راحت هم نبوده اند، بهره گیری از این آزمایش راه بهتری برای تشخیص انواع بیماری سرطان خواهد بود.

در حال حاضر تشخیص بسیاری از انواع سرطان با برداشتن بافت اعضای بدن با سوزن انجام می شود و در این شیوه اغلب نمونه بافت کافی برای تشخیص نوع ژن و یا راه کنترل رشد تومور ارائه نمی دهد و گاهی تا زمانی که بیمار برای درمان و تجویز نوع آن به متخصص ارجاع می شود، نمونه بافت دیگر در دسترس نیست.

پزشکان غالباً برای درمان بیمار، پرتودرمانی و یا دارو تجویز می کنند و پس از گذشت دو ماه، برای کاهش اندازه تومور، سی تی اسکن تجویز می کنند. برخی از بیماران مبتلا به سرطان فقط تا انجام یک یا دو نوع درمان دوام می آورند، بنابراین آزمایش و مشاهده سلول های سرطانی در خون فرد، می تواند تا حدودی ضامن موفقیت درمان زودهنگام باشد و گزینه های (درمانی) بیشتری را در اختیار بیمار قرار دهد.

تنها آزمایش عرصه پزشکی که هم اکنون برای یافتن سلول های سرطانی در خون موجود است، «CellSearch» نام دارد و فقط تعداد سلول های سرطانی را می شمارد و همه سلول ها را پیدا نمی کند تا پزشکان بتوانند آن ها را تحلیل و نوع درمان را تعیین کنند.

قرار است چهار مرکز بزرگ تشخیص سرطان نیز تحقیق در مورد این آزمایش تجربی را طی سال جاری آغاز کنند.











XS
SM
MD
LG