لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۱۰ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۱۳:۲۶

تعیین سفیر جدید و روابط آمریکا و کانادا


بنا به گزارش منابع خبری کانادا، مذاکرات نهایی در مورد انتخاب بروس هیمن به مقام سفیر جدید ایالات متحده در کانادا در حال انجام است. آقای هیمن یکی از اعضای بلندپایه هیات اجرایی شرکت گولدمن سکز در شیکاگو و چهره سرشناس و موفق گردآوری کمک های مالی برای کارزار انتخاباتی باراک اوباما بوده است.

در شرایطی که ایالات متحده بزرگترین شریک تجاری کانادا است، انتخاب این چهره موفق از تصمیم دولتمردان دو کشور برای تقویت مناسبات بازرگانی خبر می دهد.

بنا به گزارش روزنامه کانادایی گلوب اند میل، بروس هیمن و ویکی، همسر او از هواداران سرسخت باراک اوباما هستند و طی سه دهه گذشته نفوذ و قدرت بسیاری کسب کرده اند. آقای هیمن برای کارزارهای انتخاباتی دومین دوره ریاست جمهوری آقای اوباما موفق شد ١ میلیون و ٧٠٠ هزار دلار کمک مالی گردآوری کند. همسر او نیز نقش فعالی در کارزارهای انتخاباتی سال ٢٠١٢ باراک اوباما داشت و کمک های شایانی در این زمینه انجام داده بود.

بروس هیمن که منابع خبری او را سفیر احتمالی واشنگتن در اتاوا خوانده اند، پیش از پیروزی باراک اوباما برای دور دوم ریاست جمهوری در مصاحبه ای با روزنامه وال استریت ژورنال گفته بود شواهد موجود از این واقعیت حکایت می کنند که آقای اوباما طرفدار توسعه بازرگانی و اقتصادی است.

سفیر جدید واشنگتن در شرایطی عازم اتاوا خواهد شد که مناسبات ایالات متحده و کانادا در برهه بسیار حساس و کلیدی قرار دارد.

تصمیم آقای اوباما برای تصویب خط لوله موسوم به «Keystone XL» که حامل نفت خام آلبرتا به پالایشگاه های ایالات متحده خواهد بود، یکی از سرنوشت سازترین برهه های مناسبات بازرگانی و حتی سیاسی بین دو همسایه را رقم خواهد زد. رایزنی های وزرای کابینه دولت فدرال و نخست وزیران استان های مختلف کانادا در واشنگتن برای تاکید بر اهمیت کلیدی این خط لوله برای اقتصاد کانادا و تامین امنیت انرژی در ایالات متحده هنوز ضامن موفقیت و اجرای قطعی این پروژه عظیم نبوده اند.

دولت محافظه کار کانادا با اتخاذ موضعی روشن و قاطع تاکید کرده است که مخالفت با توسعه این خط لوله تا پایان دوره باراک اوباما، رئیس جمهوری آمریکا و استفان هارپر، همتای کانادایی او عامل تیرگی و سردی عمیق روابط اتاوا و واشنگتن خواهد بود.

با وجود طولانی ترین مرزهای زمینی مشترک و تبادلات بازرگانی بسیار گسترده بین کانادا و آمریکا، به نظر می رسد دولت محافظه کار کانادا و به قدرت رسیدن مجدد رئیس جهوری دموکرات در ایالات متحده، رهبران دو کشور دیدگاه های سیاسی و عقیدتی بسیار متفاوتی دارند. رویکرد سیاسی اتاوا و واشنگتن در قبال کشورهایی همچون ایران و یا حل و فصل بحران بین طرفین اسراییل و فلسطینیان بسیار متفاوت بوده و مقامات دولت فدرال بر سر قدرت در کانادا در قبال برخی از مسائل بین المللی مواضع سخت گیرانه تری اتخاذ کرده است.

دولت محافظه کار کانادا در تیره ترین روابط تاریخی خود با ایران به سر می برد و علاوه بر تحریم های اقتصادی شدید، تعداد زیادی از نهادها و مقامات جمهوری اسلامی را در فهرست سیاه کشور قرار داده است. کانادا در اقدامی بی سابقه سفارت خود در تهران را تعطیل کرد و در حرکتی غیرمنتظره، حکم تعطیلی سفارت جمهوری اسلامی در اتاوا و اخراج دیپلمات های ایرانی از این کشور را صادر کرد. همه این تحولات در شرایطی به وقوع پیوستند که دولتمردان واشنگتن به صورت علنی و یا پشت پرده از بهبود مناسبات با ایران و رفع سوء تفاهم های تاریخی با این کشور سخن می رانند.

کانادا هم اکنون به یکی از سرسخت ترین هواداران اسراییل در منطقه و در جهان بدل شده است و مقامات این کشور همواره بر حمایت بی قید و شرط خود از اسراییل و تعهد به دفاع از این کشور به ویژه در زمینه تهدیدهایی که از سوی مقامات ایران مطرح شده بودند، تاکید می کنند. این در شرایطی است که تفاوت دیدگاه ها و اختلاف نظر باراک اوباما و بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسراییل در رسانه ها منعکس شده اند و بلکه در اظهارات علنی و تلویحی دو دولتمرد به ویژه در زمینه رویارویی با بلندپروازی های اتمی ایران و مسائل در زمینه به رسمیت شناختن قلمروهای فلسطینی و توقف ساخت شهرک های یهودی نشین مشهود بوده اند.

تردیدی نیست که انتخاب یک چهره نزدیک به دولت آقای اوباما در مقام دیپلمات ارشد ایالات متحده در اتاوا، قدمی برای نزدیک تر کردن دیدگاه های رئیس جمهوری دموکرات به دولت استفان هارپر، نخست وزیر محافظه کار کانادا خواهد بود. انتظار می رود سفیر جدید تا ماه سپتامبر به مقام جدید خود منصوب شود.
XS
SM
MD
LG