لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۲۹ اسفند ۱۴۰۲ ایران ۰۹:۵۳

ادامه محاکمه تاریخی اولین شهروند ایرانی - کانادایی متهم به صدور تجهیزات مرتبط با برنامه هسته ای


گزارش رسانه های کانادا از ادامه جلسات دادگاه محاکمه محمود یادگاری، تبعه ایرانی کانادایی در ارتباط با صادرات تجهیزات مربوط برنامه اتمی ایران، از تصمیم دشوار قاضی رسیدگی به این پرونده و احتمال ارتباط این مرد ایرانی کانادایی با برنامه هسته ای خبرمی دهد.

بر اساس گزارش روزنامه کانادایی نشنال پست، جلسه محاکمه محمود یادگاری، مرد ایرانی تبار مقیم تورنتو و متهم به نقض چندین قانون تحریمی سازمان ملل متحد علیه ایران درکانادا در شرایطی ادامه می یابد که این نشریه پرسش نیت این مرد ایرانی برای صادرات این تجهیزات در مقام یک تاجر ساده و یا احتمال انگیزه وی کمک به برنامه اتمی ایران را مطرح می کند که تصمیم نهایی قاضی را با چالش مواجه می کند.

پلیس کانادا روز ۱۶ آوریل سال ۲۰۰۹ محمود یادگاری را در منزلش در تورنتو دستگیر و او را تاکنون در بازداشت نگاه داشت.

این اولین باری است که یک شهروند کانادایی، براساس « قانون سازمان ملل متحد» در کانادا برای ارسال تجهیزاتی به ایران محاکمه می شود که ممکن است درساخت سلاح های اتمی مورد استفاده قرار گیرد.

این مرد ۳۶ ساله ایرانی تبار به استفاده از شرکت کوچک خود « N&N Express Inc. » در تورنتو و تلاش برای صادرات دو ترانسفورماتور فشار به مقصد ایران از طریق دبی متهم شده است. این دو ترانسفورماتور بخشی از ده ترانسفورماتوری بوده اند که وی به قیمت بیش از یازده و نیم هزار دلار از شرکت Setra Systems Inc درماساچوست خریداری کرده بود.

این دستگاه ها که اندازه های فشار را به علامت های الکتریکی برای کامپیوترها و سایر تجهیزات الکترونیکی تبدیل می کند، کاربردهای بی خطری دارند اما درعین حال، از آن ها می توان در غنی سازی اورانیوم برای سلاح های اتمی نیز استفاده کرد. در حالی که خرید این اقلام در آمریکای شمالی قانونی هستند اما ارسال آن ها به کشورهایی همچون ایران، نقض مفاد تحریم های سازمان ملل قلمداد می شود.

صادرات تجهیزاتی که می توان از آن ها برای ساخت سلاح های اتمی بهره جست، اتهام اصلی آقای یادگاری ست اما بنا به گزارش این نشریه، نه مورد اتهامی دیگر از جمله نقض « قانون جزایی »، « قانون گمرک » و « قانون مجوز صادرات و واردات » در پرونده این مرد ایرانی تبار مطرح شده است.

این شهروند ایرانی تبار کانادا اذعان کرده است بخش بزرگی از هزینه خرید این ترانسفورماتورها توسط نیما طبری، شریک ایرانی وی فراهم شده است.

وی ضمن ابراز بی اطلاعی از مصرف این تجهیزات در سلاح های اتمی، ادعا کرده است که آقای طبری به وی توصیه کرده است به جای ارسال مستقیم این تجهیزات به ایران، از یک شرکت مستقر در دبی استفاده کند.

آقای یادگاری همچنین اولین فردی است که به اتهام نقض مفاد منع گسترش سلاح های کشتارجمعی « قانون امنیت هسته ای کانادا » محاکمه می شود.

این مرد ایرانی کانادایی روز پنج شنبه ( ۲۰ مه ) در اولین جلسه دادگاه رسیدگی به اتهاماتش ادعا کرد که تحت فشار بازجویی مقامات امنیتی کانادا و تهدید وی به بازداشت همسر و از دست دادن فرزندش به ارسال این تجهیزات به ایران اعتراف کرده بود.

بنا به گزارش روزنامه تورنتواستار، آقای یادگاری که پس از دستگیری از پذیرش وکیل مدافع سرباز زده بود، در روز دستگیری در مورد موارد اتهامی خود با دو مامور پلیس کانادا گفتگو کرده بوده است.

مقامات پلیس که از آقای یادگاری بازجویی کرده بودند، اعمال زور و یا تهدید علیه وی را به طور کامل رد کرده اند.

بنا به گزارش رسانه های کانادایی، تولید کننده آمریکایی این ترانسفورماتورها سرنخ این معامله را در اختیار عوامل اطلاعاتی و امنیتی ایالات متحده قرار داده و اطلاعات آن ها به تحقیق ماموران پلیس کانادا دراین مورد منتهی شده است.

روزنامه نشنال پست همچنین گزارش داده است آقای یادگاری درصدد بوده تا بیست ترانسفورماتور دیگر را از یک تولید کننده در آلمان خریداری کند، اما در پی تغییرمقصد این تجهیزات از دانمارک به دبی، سفارش وی لغو شده است.

روزنامه نشنال پست گزارش داده است کتی موکا، قاضی دادگاه فدرال در تورنتو با دیدگاه های متناقضی در مورد ویژگی های این تجهیزات که می توان از آن ها در دستگاه های سانتریفوژ غنی سازی اورانیوم استفاده کرد، روبرو شده است.

این درحالی است که فرانک آداریو، وکیل مدافع کانادایی آقای یادگاری ادعا کرده که موکلش یک تاجر ساده بوده و از ویژگی های این مبدل ها خبر نداشته و مطلع نبوده که مقصد نهایی این تجهیزات که وی قصد داشت به دبی ارسال کند، ایران خواهند بود.

برادلی رایز، دادستان فدرال در جلسه دادگاه، انگیزه آقای یادگاری برای کندن برچسب های این تجهیزات مبدل را مورد پرسش قرار داده و این اقدام وی را نتیجه نگرانی این مرد ایرانی تبار از نقض قوانین گمرگی کانادا و ارتکاب به جرم مطرح کرده است.

وی با اشاره به نامه الکترونیکی آقای یادگاری گفته است محتوای یادداشت های وی با رابطان خود حاکی از آن است که وی اطلاع داشته که مقصد نهایی این تجهیزات ایران بوده و در نهایت این صادرات، نقض مفاد تحریم سازمان ملل علیه این کشور خواهد بود.

رسانه های کانادا رسیدگی به این پرونده را یک رویداد تاریخی در کشور خوانده اند.

محمود یادگاری که رسانه های کانادا از وی با نام های دیوید و نوید یادگاری نیز یاد کرده اند، فارغ التحصیل سال ۱۹۹۸ رشته مهندسی کامپیوتر از یکی از دانشگاه های تهران است. وی مدرک کارشناسی رشته کامپیوتر را از دانشگاه رایرسون تورنتو اخذ کرده است.

انتظار می رود قاضی دادگاه، حکم خود در مورد پرونده اتهامات این مرد ایرانی تبار را اواسط تیرماه صادر کند.

XS
SM
MD
LG