بر اساس جدیدترین ارقام اداره آمار کانادا، تا سال ۲۰۳۱، از هر سه کانادایی یک نفر به گروه اقلیت های مشهود این کشور تعلق خواهد داشت و از هر چهار کانادایی، یک نفر متولد کشوری غیر از کاناداست.
رشد جمعیت اقلیت های نژادی در این جمعیت طی دو دهه آینده در این کشور بی سابقه خواهد بود.
اولین موج عمده مهاجرت به کانادا در سال های ۱۹۶۰ و با اتخاذ سیاست آزادسازی مهاجرت آغاز شد و دولتمردان وقت، برخلاف گذشته، دروازه های این کشور را به روی مهاجران غیر سفید پوست نیز باز کردند.
اداره آمار کانادا در گزارش اخیر خود اعلام کرده است طی بیست سال آینده، کانادا بزرگترین جمعیت اقلیت های مشهود تاریخ را در خود جای خواهد داد، رقمی که از آخرین موج عظیم مهاجرت در این کشور که از حدود سال ۱۹۱۰ آغاز شد، بزرگتر خواهد بود.
در شرایطی که هم اکنون جمعیت اقلیت های مشهود کانادا ۵/۳ میلیون است، این رقم تا سال ۲۰۳۱، به ۱۱/۴ میلیون تا ۱۴/۴ میلیون افزایش خواهد یافت. یک سوم این جمعیت اقلیت های مشهود متولد کانادا خواهند بود.
مهاجران آسیای جنوب شرقی و اتباع کشورهای هند، پاکستان و سری لانکا، بزرگترین گروه اقلیت های مشهود هستند و ۲۸ درصد کل این جمعیت را تشکیل خواهد داد. انتظار می رود با توجع به کاهش نرخ تولد زنان کانادایی چینی تبار، جمعیت اقلیت های مشهود چینی تبار از ۲۴ درصد به ۲۱ درصد کاهش یابد.
براساس گزارش اداره آمار کانادا، طی بیست سال آینده، بیش از شصت درصد جمعیت تورنتو، بزرگترین شهر این کشور اقلیت های مشهود خواهد بود.
بنا به گزارش اداره آمار کانادا، طی بیست سال آینده، جمعیت غیر سفید پوست کانادا نسبت به بقیه جمعیت کشور، به هشت برابرافزایش خواهد یافت. طی دو دهه آینده، جمعیت اعراب (از جمله اعراب مسیحی) کانادا به یک ویک دهم میلیون خواهد رسید و جمعیت مسلمانان به سه برابر افزایش یافته و از ۲ و ۷ دهم درصد جمعیت به ۶/۸ درصد جمعیت کانادا خواهد رسید.
وقوع تغییرات عظیم در بافت جمعیتی کانادا، چشم انداز سیاسی و اقتصادی و ساختار آموزشی این کشور را طی بیست سال آینده به طور چشمگیری متحول خواهد کرد.
صاحبنظران جمعیت شناسی، پرسش چگونگی رویارویی کانادا با تفاوت های فرهنگی، مذهبی، نژادی و قومی جمعیت روز افزون اقلیت های مشهود را مطرح می کنند.
برخی از کارشناسان بر این باورند که گذار سیاسی و اجتماعی جمعیت این کشور به بافتی متشکل از جمعیت مهاجران بسیار متفاوت با گروه هایی که طی ده های اولیه شکل گیری کانادا به این کشور کوچ کرده اند، سهل و آرام نخواهد بود و ممکن است تفاوت های عمیق فرهنگی جوامع مهاجر مقیم این کشور چالش های عمده ای پدید بیاورد. اما از سویی دیگر بعضی ناظران معتقدند مهاجران جدید همچون پیشینیان خود، پس از کوچ به کانادا، خود را با هنجارهای فرهنگی و اجتماعی این کشور وفق می دهند.
همزمان با انتشار گزارش اداره آمار کانادا، نتایج نظرسنجی تحقیق در مورد تفاوت های نژادی که به سفارش «انجمن مطالعات کانادایی» ترتیب داده شده، حاکی از آن است که ۶۲ درصد افراد شرکت کننده معتقدند نحوه رفتار با اقلیت های مشهود، با شیوه برخورد با متولدین کانادا متفاوت است. اما ۳۲ درصد از شرکت کنندگان در این نظرسنجی، به برابری شیوه رفتار با اقلیت مشهود و متولدین کانادایی باور دارند.
درشرایطی که ۴۹ درصد شرکت کنندگان در این نظرسنجی معتقدند که باید طبقه بندی نژادی در جامعه ریشه کن شود، اما ۴۹ درصد از پاسخ دهندگان در پاسخ به پرسشی در مورد ضرورت طبقه بندی نژادی برای حفظ امنیت کشور، پاسخ مثبت داده اند.
کانادا هم اکنون بالاترین نرخ پذیرش مهاجر در کشورهای توسعه یافته جهان را داراست. بیشترین تعداد مهاجران از کشورهای آسیایی به کانادا کوچ می کنند.
کارشناسان پیش بینی کرده اند با توجه به جمعیت سالخورده و نرخ تولد پائین و رشد جمعیت منفی، کانادا طی دهه های آینده با مشکلات اقتصادی بسیاری روبرو خواهد شد.
کانادا هم اکنون با جمعیت سالخورده، کمبود نیروی کار و رشد جمعیت منفی و کاهش نرخ تولد روبروست. این درحالی ست که انتظار می رود طی دو دهه آینده، جمعیت گروه های اقلیت های مشهود که نرخ تولد بالاتر و جمعیت جوان تری دارند، به هشت برابرجمعیت کانادایی افزایش یابد.
با وجود نیاز مبرم کانادا به پذیرش مهاجر به هدف جبران کمبود نیروی کار و نرخ رشد منفی جمعیت، ارقام اداره آمار کانادا حاکی از آن است که نرخ بیکاری مهاجران جدید که از تحصیلات عالیه برخوردارند، بیشتر از جمعیت متولد کاناداست و این مهاجران نسبت به متولدین کانادا، حقوق و دستمزد کمتری دریافت می کنند.
افزایش بی سابقه اقلیت های مشهود در بیست سال آینده، بافت جمعیتی کانادا را متحول خواهد کرد
