نویسندگان کتاب «لانه جاسوسی» ادعا کرده اند کانادا یکی از جذاب ترین کشورهای جهان برای فعالیت های جاسوسی است و دولت فدرال تا کنون اقدام جدی و موثری برای توقف این فعالیت ها به عمل نیاورده است.
کتاب «لانه جاسوسی» اثر فابریس دوپیربورگ و میشل ژونو کاتسویا که به تازگی منتشر شده است، به بررسی واقعیت های پشت فعالیت عوامل جاسوسی کشورهای خارجی در کانادا می پردازد.
در این کتاب تاکید شده است به دلیل ثروت هنگفت، دسترسی به فن آوری پیشرفته و اتحاد و ائتلاف با کشورهای قدرتمند و مهم و نیز ماهیت چند فرهنگی شهرهای کانادا، این کشور نه تنها یکی از اهداف عمده عملیات جاسوسی است بلکه برای عوامل و جاسوسان خارجی به بهشتی امن بدل شده است.
نویسندگان این کتاب خاطر نشان کرده اند فقدان نیروهای انتظامی کارآمد و عدم تمایل برای به مجازات رساندن عوامل خارجی در کانادا شرایط را وخیم تر کرده است.
روزنامه نشنال پست در این مورد نوشته است در حالی که کشورهایی همچون ایالات متحده، بریتانیا و فرانسه از سال های ۱۹۹۰ صدها مورد جاسوسی عوامل خارجی را در دادگاه های کشورهایشان محاکمه کرده اند، کانادا حتی یک عامل خارجی را نیز به پای میز محاکمه نکشانده است.
این دو نویسنده کانادایی در کتاب «لانه جاسوسی» ادعا کرده اند در دوران جنگ سرد، کانادا به دلیل موقعیت جغرافیایی خاص این کشور که دقیقاً بین اتحاد شوروی و ایالات متحده قرار داشت، از اهمیت راهبردی ویژه ای برخوردار بود و بنابراین منافع عوامل سازمان های اطلاعاتی و امنیتی خارجی در این کشور تامین می شد.
آن ها خاطرنشان کرده اند پس از سقوط دیوار برلین، دولت و مردم کانادا گمان کردند که دوران جاسوسی عوامل کشورهای خارجی به پایان رسیده است و منابع کمتری را به گردآوری اطلاعات در کشورهای دیگر و محافظت از اطلاعات امنیتی کانادا اختصاص دادند.
نویسندگان این اثر نتیجه گیری کرده اند که در پی تعلل و بی توجهی دولتمردان اتاوا به تهدیدهای امنیتی گسترده در داخل و خارج از کشور، نه تنها کشورهایی همچون ایران، چین و تونس، بلکه متحدان نزدیک کانادا همچون ایالات متحده، فرانسه، کره جنوبی، اسرائیل و ژاپن نیز از شکاف های امنیتی موجود سوء استفاده کردند.
بنا به گزارش روزنامه کانادایی نشنال پست، پیامدهای جاسوسی اقتصادی که در پی آن اطلاعات تجاری، فن آوری و تحقیقات کانادا به سرقت می رود و به خدمت ساختار بازرگانی سایر کشورها درمی آید، رقمی حدود یک میلیارد دلار در ماه به اقتصاد کانادا ضرر وارد می کند.
این نشریه می افزاید در شرایطی که جاسوسی صنعتی بین فرانسه و ایالات متحده به تنش های سیاسی و اخراج دیپلمات های دو کشور منجر شده است، سازمان اطلاعات و امنیت دولت فدرال کانادا از پیگیری عملیات جاسوسی صنعتی شرکت های بزرگ منع شده است.
فابریس دوپیربورگ و میشل ژونو کاتسویا در کتاب «لانه جاسوسی» همچنین به مقوله دیگری از جاسوسی در کانادا اشاره کرده اند و آن را «دخالت خارجی» نامیده اند.
نویسندگان تاکید کرده اند در حالی که مهاجران کانادا بخش بزرگی از جمعیت کشور را تشکیل می دهند، بسیاری از آن ها با بهره گیری از آزادی بیان، حقوق بشر و پاسخ گویی دموکراتیک جامعه کانادا، از ساختارهای سیاسی و اجتماعی کشورهای مادری شان انتقاد می کنند، اما در نهایت هدف اقدامات انتقام جویانه عوامل جاسوسی دولت هایشان و تحت فشارهای اجتماعی قرار می گیرند و حتی برخی از آن ها ترور می شوند.
دوپیربورگ و ژونو کاتسویا برای ارتقای امنیت شهروندان و شرکت های خصوصی کشور به خوانندگان خود توصیه می کنند تا با بهره گیری از قوانین موجود و گردآوری اطلاعات لازم با جاسوسی مبارزه کنند و به آسیب پذیری و بهای سنگینی که عملیات جاسوسی این عوامل خارجی برای آن ها و کشور اقامتشان دارند، بیاندیشند.