وزیر امور خارجه کانادا در اقدام بی سابقه ای تصمیم اسرائیل برای توسعه شهرک های یهودی نشین در شرق اورشلیم را محکوم و نسبت به تأثیر این طرح بر مذاکرات صلح طرفین اسرائیلی و فلسطینی ابراز نگرانی کرده است.
در شرایطی که دولت محافظه کار کانادا از متحدان نزدیک و حامیان سرسخت اسرائیل به شمار می رود، لورنس کانن، وزیر امور خارجه دولت فدرال روز ١١ مارس با انتشار بیانیه ای ضمن ابراز نگرانی از طرح اسرائیل برای توسعه شهرک های یهودی نشین در شرق اورشلیم، طرفین اسرائیلی و فلسطینی را به پیشبرد مذاکرات صلح غیرمستقیم ترغیب کرده است.
آقای کانن در بیانیه خود نوشته است دولت کانادا از اعلام دولت اسرائیل مبنی بر طرح هایی برای ساخت واحدهای مسکونی جدید در شرق اورشلیم متأسف است.
با وجود این که موضع سیاست خارجی دولت محافظه کار اتاوا در قبال حمایت از اسرائیل همواره به صورت آشکار در داخل و خارج از کشور اعلام شده است، اما وزیر امور خارجه کانادا طی دیدار بهار سال گذشته محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطینی از اتاوا، طرح توسعه شهرک های یهودی نشین اسرائیل درمناطق اشغالی را «غیرقانونی» خوانده بود.
وزیر امور خارجه دولت محافظه کار کانادا تأکید کرده است: «اتاوا همگام با مواضع ایالات متحده، اتحادیه اروپا، سازمان ملل و دیگر شرکای کلیدی، ساخت و ساز شهرک های دائمی در شرق اورشلیم را به عنوان مانعی برای چشم انداز استقرار صلح قلمداد می کند».
در بخش دیگری از بیانیه وزیر امور خارجه کانادا آمده است: «کانادا براین عقیده است که همه طرفین مذاکرات، باید به تعهدات بین المللی خود پایبند بمانند و اعلام این خبر از سوی دولت اسرائیل سبب پیشبرد هدف استقرار صلح در منطقه نخواهد شد».
شرق اورشلیم در سال ١٩٦٧ توسط اسرائیل اشغال شد و به طور یک جانبه به اسرائیل الحاق شد. فلسطینی ها معتقدند شرق اورشلیم، پایتخت آینده یک کشور فلسطینی خواهد بود. اما اسرائیل تأکید دارد شرق اورشلیم بخشی از پایتخت اسرائیل باقی خواهد ماند.
لورنس کانن در پایان بیانیه خود خاطرنشان کرده است: «کانادا از اعلام تصمیم طرفین فلسطینی و اسرائیلی در برگزاری مذاکرات صلح غیرمستقیم استقبال می کند. کانادا همواره تأکید کرده است که درگیری های چندین دهه گذشته همواره با ابتکار طرفین بحران و یافتن راهکار از طریق مذاکره حل و فصل خواهند شد.»
وزیر خارجه کانادا در بیانیه خود ابراز امیدواری کرده است که دو طرف اسرائیلی و فلسطینی با مشارکت ایالات متحده بتوانند به پیشرفتی دست یابند که به از سرگیری مذاکرات مستقیم و موافقت نامه صلح جامع منتهی شود».