لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۱۹:۴۳

دادگاه فدرال کانادا پرونده یک دانشمند ایرانی متهم به مشارکت با برنامه تسلیحاتی جمهوری اسلامی را به دادگاه بدوی ارجاع کرد


شورای پژوهش ملی کانادا
شورای پژوهش ملی کانادا

قاضی دادگاه فدرال کانادا پرونده اقامت یک پژوهشگر ایرانی را که از سوی مقامات مهاجرت دولت کانادا به مشارکت در برنامه تسلیحاتی جمهوری اسلامی ایران متهم شده است، برای تجدید نظر و بررسی بیشتر به دادگاه بدوی ارجاع کرد.

مقامات مهاجرت دولت فدرال محمد جهازی، دانشمند پیشین «شورای ملی پژوهش» کانادا را به مشارکت در برنامه تسلیحاتی ایران و جاسوسی و ارائه اطلاعات مربوط به ایرانیان ناراضی مقیم کانادا و اروپا متهم کرده اند.

قاضی دادگاه فدرال در حکم اخیر خود تاکید کرده است که پرونده اتهامی دولت علیه آقای جهازی بر بنیان «اطلاعات مشکوکی که روی اینترنت پیدا کرده اند، استوار است و با گزارش های دیگر آژانس های اطلاعاتی دولت همخوانی ندارد.»

براساس گزارش رسانه های کانادا، محمد جهازی ۵۱ ساله، در سال ۱۹۷۷ ایران را به قصد تحصیل در فرانسه ترک کرد. وی دکترای خود را در دانشگاه مک گیل مونترال در کانادا اخذ کرد. فرزند ارشد او در سال ۱۹۸۹ در کانادا متولد شده است.

روزنامه نشنال پست گزارش می دهد آقای جهازی در سال ۱۹۹۰ به ایران بازگشت و به طور تمام وقت در دانشگاه تربیت مدرس و به صورت پاره وقت در سازمان تحقیقات علوم و فن آوری ایران مشغول به کار شد. وی در سال ۲۰۰۱ با ویزای کار به کانادا بازگشت و ابتدا به استخدام دانشگاه مک گیل در آمد و پس از مدتی به مقام یکی ازمحققان ارشد «موسسه تحقیقات هوا فضا» در «شورای ملی پژوهش» در کانادا نائل شد.

آقای جهازی در سال ۲۰۰۱ درخواست مهاجرت و اقامت دائم در کانادا را به مقامات این کشور ارائه کرد، اما ماموران سازمان امنیت و اطلاعات کانادا پس از مصاحبه با این تبعه ایرانی، به دلایل امنیتی با پرونده مهاجرت وی مخالفت کردند.

ماموران سازمان امنیت و اطلاعات دولت فدرال کانادا ادعا کرده اند محمد جهازی عضو گروهی بوده است که در فعالیت های جاسوسی، تروریستی و اقدامات خرابکارانه دست دارند.

با وجود این که نام این سازمان تروریستی در رسانه ها ذکر نشده است، اما مقامات مهاجرت دولت کانادا ادعا کردند آقای جهازی در دانشگاهی استخدام شده بوده که تحت کنترل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی است.

مقامات مهاجرت همچنین گفته اند که فعالیت های سازمان تحقیقاتی که محمد جهازی در ایران در آن مشغول به کار بوده، دلالت بر این دارد که این سازمان در تولید سلاح های کشتار جمعی متمرکز بوده است.

آقای جهازی درجلسه دادگاه روز هشت مارس، این اتهامات را رد کرده است.

بر اساس گزارش نشریه کانادایی نشنال پست، پرونده محمد جهازی تا حدودی یک مورد سری و اطلاعاتی امنیتی قلمداد می شده و حتی این تبعه ایرانی نیز از جزئیات آن اطلاعی نداشته است.

در شرایطی که مقامات سازمان اطلاعات و امنیت دولت فدرال کانادا در مصاحبه های خود با محمد جهازی از احتمال همکاری وی با سازمان اطلاعات جمهوری اسلامی، تماس با دیپلمات های ایران و وابستگی او به انجمن اسلامی دانشجویان پرسش کرده اند، این تبعه ایرانی تاکید کرده که نه تنها ماموران سازمان اطلاعات جمهوری اسلامی هرگز پیشنهاد همکاری با وی را مطرح نکرده اند، بلکه وی تخصص ویژه ای دارد که می تواند به صنایع کانادا خدمات مهمی ارائه کند.

علی خان ولشی، سخنگوی وزیر مهاجرت دولت فدرال، ضمن ابراز تاسف از حکم دادگاه، به نشریه کانادایی نشنال پست گفته دولت معتقد است اطلاعاتی که آقای جهازی در مورد گذشته و تاریخچه سفرهای خود در اختیار مقامات قرار داده است، همخوانی ندارند و اسنادی که به طورعلنی و عمومی در دسترس است، حاکی از آن هستند که کارفرماهای ایرانی وی در فروش سلاح و فعالیت های تروریستی دست داشته اند.

گرچه قاضی دادگاه فدرال به آقای جهازی اجازه داده است تا حکم دادگاه مهاجرت را به دادگاه تجدید نظر ارجاع کند، اما در حین مراحل رسیدگی دادگاه بدوی به پرونده، مجوز بازگشت این تبعه ایرانی به کانادا را صادر نکرده است.

XS
SM
MD
LG