کانادا و هند موافقت نامه اتمی امضا کردند که بر اساس آن اورانیوم کانادا به هند صادر می شود و دو کشور به تبادل فن آوری و تجهیزات هسته ای خواهند پرداخت.
امضای این توافق نامه بخشی از تلاش های رهبران دو کشور برای ارتقای مناسبات بازرگانی دو جانبه قلمداد می شود و برای صنعت انرژی اتمی کانادا میلیاردها دلار سود به همراه خواهد داشت.
در شرایطی که رهبران «گروه هشت» در اجلاس هفته گذشته کشورهای ثروتمند جهان در کانادا از برنامه هسته ای ایران و کره شمالی ابراز نگرانی شدید کردند، استفان هارپر، نخست وزیر کانادا، یکشنبه شب (٢٧ ژوئن) ساعتی پس از پایان اجلاس «گروه بیست» تفاهم نامه اتمی کشورش با هند را امضا کرد.
رسانه های کانادا پرسش هایی را پیرامون تصمیم اتاوا برای عقد این قرارداد اتمی مطرح کرده اند که در گذشته نگرانی های جدی را پیرامون برنامه هسته ای هند برانگیخته بود.
کانادا برای اولین بار فن آوری هسته ای را در اختیار هند قرار داد، اما آزمایش بحث برانگیز سلاح های اتمی در سال ١٩٧۴ در این کشور ثابت کرد که هند از رآکتور تحقیقاتی کانادا برای دستیابی به پلوتونیوم با درجه غلظت بالا برای ساخت سلاح سوء استفاده کرده بوده است.
در شرایطی که پاکستان نیز سلاح های اتمی خود را آزمایش کرده است، برخی از کارشناسان سیاست هسته ای هشدار داده اند احتمال دارد امضای تفاهم نامه صادرات اورانیوم کانادا به هند، سبب افزایش تنش های بین پاکستان و هند شود.
کارشناسان امنیتی معتقدند درحالی که هند از اورانیوم صادراتی کانادا برای تولید سلاح استفاده نخواهد کرد اما این امر سبب می شود هند از اورانیوم ساخت داخل برای برنامه سلاح های اتمی خود بهره جوید.
نخست وزیر کانادا نسبت به صلح آمیز بودن جنبه های مختلف این تفاهم نامه اتمی با هند ابراز اعتماد و اطمینان کامل کرده و گفته هدف دو کشور این است که دوست و متحد نزدیک باقی بمانند.
نخست وزیر هند نیز در گفتگو با خبرنگاران اطمینان بخشیده است که هند از مواد اتمی و تجهیزاتی که بر اساس این تفاهم نامه در اختیاراین کشور قرارمی گیرند، محافظت و استفاده صلح آمیز خواهد کرد.
با وجودی که کانادا همکاری هسته ای خود با هند را در سال ١٩٧۴ و پس از بهره گیری هند از رآکتور اتمی کانادا برای تولید پلوتونیوم و بمب اتمی متوقف کرد، امضای این موافقت نامه برهه جدیدی را درمناسبات دو جابنه بین هند و کانادا رقم خواهد زد.