لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۱۵ آبان ۱۴۰۳ ایران ۰۷:۵۰

مروری بر اولویت های عمده جهانی در دستور کار اجلاس «گروه هشت» و «گروه بیست» در کانادا


در شرایطی که اجلاس «گروه هشت» روز جمعه (۲۵ ژوئن) در شهر کوچکی در شمال تورنتو آغاز می شود، انتظارمی رود چالش های بین المللی، اقتصاد جهانی و نیز مسائلی همچون برنامه هسته ای ایران و مبارزه با تروریسم از جمله موضوعات عمده ای باشند که درصدر گفتگوهای رهبران کشورهای قدرتمند جهان درکانادا قرار گیرند.

کانادا که برای اولین بار آخر هفته جاری میزبان دو اجلاس «گروه هشت» و «گروه بیست» خواهد بود، پاسخگویی کشورهای عضو این دو گروه را در قبال چالش های جهانی درصدر اولویت های خود در مذاکرات این اجلاس قرار داده است.

اتاوا تاکید کرده است دو اجلاس بین المللی سال ٢٠١٠ نباید بر تعهدات جدید و بلکه بیشتر بر حصول اطمینان از پیشبرد تعهدات گذشته و اجرای این وعده ها متمرکز شوند.

«گروه همکاری پاسخگویی» که به تازگی تشکیل شده است، تعهدات هر یک از کشورها را در به تحقق بخشیدن وعده های گذشته مورد ارزیابی قرار خواهد داد.

انتظار می رود بحث پیرامون تروریسم از جمله مسائل کلیدی و مهمی باشد که در این دو اجلاس جهانی در کانادا مورد ارزیابی قرار می گیرد.

اتخاذ اقدامات سخت گیرانه تر برای توقف پولشویی، همکاری بین المللی گسترده تر برای تحقیق پیرامون پدیده تروریسم، مسائل عمده ای هستند که رهبران شرکت کننده مورد بحث و گفت و گو قرار خواهند داد.

انتظار می رود جنگ عراق و افغانستان و چالش رویارویی با شورشیان طالبان و القاعده، در مرکز توجه این گفتگوها قرار داشته باشد.

کانادا پیشنهاد کرده است بررسی در مورد افزایش فعالیت های تروریستی در یمن نیز در دستور کار این اجلاس قرار گیرد.

منع گسترش سلاح های کشتار جمعی و خلع سلاح اتمی نیز از جمله مسائل مهمی ست که در صدر مذاکرات این دو اجلاس بین المللی خواهد بود.

انتظار می رود برنامه اتمی ایران و نگرانی های جامعه بین الملل در مورد روند غنی سازی اورانیوم در این کشور از جمله مهمترین موضوعات مورد بحث رهبران کشورهای « گروه هشت » باشد.

آنتونی سیبویر، کارشناس خلع سلاح اتمی مرکز روابط بین الملل دانشگاه کوئینز کانادا در مورد توجه ویژه رهبران هشت کشور صنعتی جهان در اجلاس آتی به فعالیت های اتمی ایران به روزنامه نشنال پست گفته است: «مهمترین مسئله این است که این اجلاس بتواند یک پیام متحد و هم صدا مبنی بر ضرورت همکاری تهران و توقف غنی سازی اورانیوم را به ایران بفرستد.»

اتخاذ اقدامات موثر برای کمک به کشورهای آسیب پذیر و شکننده ای همچون پاکستان و یمن و امنیت جهانی نیز از جمله مسائل عمده ای ست که در صدر مذاکرات رهبران شرکت کننده دراین دو اجلاس بین المللی خواهد بود.

رهبران «گروه هشت» چگونگی بهبود برنامه های ملی و چند ملیتی را برای کمک به کشورهای آسیب پذیر مورد بررسی قرار خواهند داد.

انتظار می رود کانادا برای حفظ امنیت مرزهای افغانستان و پاکستان و تقویت سیستم گمرک و کنترل مهاجرت مرزی ابتکارهایی در اجلاس آتی ارائه کند.

بهداشت و سلامت مادران و نوزادان از جمله مسائلی است که کانادا قصد دارد در اجلاس « گروه هشت» مطرح کند.

این طرح دولت فدرال کانادا که از آن به «ابتکار موسکوکا» (شهر کوچکی در حومه تورنتو که میزبان رهبران هشت کشور صنعتی جهان است) یاد می شود، با هدف بهبود سلامت مادران و نوزادان در فقیرترین کشورهای جهان طراحی شده و انتظارمی رود بنیان مذاکرات اجلاس «اهداف توسعه هزاره» سازمان ملل بر اساس آن استوار شود.

کانادا و بریتانیا متعهد شده اند رقمی حدود ١ تا ۱/۴ میلیارد دلار به بهداشت مادران و نوزادان کشورهای فقیر اختصاص دهند و به نظر می رسد ایالات متحده به پرداخت دو برابر این رقم متعهد خواهد شد.

تغییرات جوی و محافظت از محیط زیست نیز موضوعی است که به اصرار اتحادیه اروپا، سازمان ملل، مکزیک و گروه های طرفدار محیط زیست در دستور کار دو اجلاس «گروه هشت» و «گروه بیست» قرار گرفته است.

احیای اقتصاد جهانی و بدهی های کشورهای جهان و به ویژه کشورهای اروپایی درصدر گفتگوهای رهبران کشورهای «گروه بیست» خواهد بود.

اعمال مالیات بر بانک ها نیز از جمله موضوعات بحث برانگیز اجلاس «گروه بیست» خواهد بود. مذاکرات و رایزنی های چند ماه گذشته کشورهایی همچون آلمان، کانادا و فرانسه از اختلاف نظر جدی دولتمردان آن ها در این زمینه حکایت می کند.

XS
SM
MD
LG