در شرایطی که ماموریت جنگی کانادا در افغانستان به طور رسمی پایان یافته است، مقامات نظامی این کشور موافت نامه جدیدی برای استرداد زندانیان افغان به نیروهای آمریکایی امضا کردند.
وزارت امور خارجه کانادا در اوایل ماه جاری میلادی اعلام کرد که همزمان با پایان یافتن ماموریت نظامی سربازان ارتش این کشور در افغانستان، دولت فدرال موافقت نامه جدیدی برای استرداد زندانیان و اسرا به دولت ایالات متحده آمریکا امضا کرده است.
برپایه اعلام دولت کانادا، این توافق نامه جدید برای تسهیل انتقال زندانیانی که توسط نیروهای نظامی کانادایی در افغانستان به اسارت در آمده اند، امضا شده است. این اسرا به بازداشتگاه نیروهای ایالات متحده در پروان افغانستان منتقل خواهند شد.
بازداشتگاه پروان در ژانویه سال ٢٠١٠ در شمال کابل تاسیس شد. این بازداشتگاه تحت نظارت ایالات متحده فعالیت می کند و مدیریت آن به تدریج به مقامات افغان تفویض خواهد شد. دولت افغانستان این بازداشتگاه را به عنوان محل مناسبی برای نگهداری شورشیان طالبان به رسمیت شناخته است و مقامات کابل این اسرا را بر اساس قانون جزایی افغانستان در یک دادگاه محلی محاکمه می کند.
جان برد، وزیر امور خارجه دولت محافظه کار کانادا در بیانیه ای که به همین منظور منتشر کرد، گفته است از زمان آغاز ماموریت نیروهای این کشور در افغانستان، به طور مدام افرادی را که توسط سربازان کانادایی به اسارت درمی آمدند، به نیروهای آمریکایی منتقل می کردند تا به تعهدات قانونی و بین اللملی خود عمل کنند.
آقای برد افزوده است در شرایطی که هم اکنون عملیات جنگی کانادا در جنوب افغانستان تکمیل شده است و فصل جدیدی از مناسبات و فعالیت های خود در افغانستان را آغاز کرده ایم، کماکان مصمم هستیم که این امر ( استرداد زندانیان ) بهترین راه ممکن پیش رو برای طرفین خواهد بود.
پیتر مک کی، وزیر دفاع دولت فدرال کانادا نیز در این مورد گفته است بازداشتگاه پروان مورد استفاده نیروهای ائتلاف در افغانستان است و مسئولیت ارتقای ظرفیت نهادهای افغان را به عهده دارد و اجازه می دهد تا کانادا بر وضعیت زندانیان نظارت داشته باشد.
گزارش سازمان ملل متحد در ماه اکتبر سال جاری از شکنجه «سیستماتیک» زندانیان در بازداشتگاه های افغانستان حکایت می کرد.
در این گزارش آمده است زندانیان و اسرای طالبان در بازداشتگاه های افغانستان با شیوه های بسیار خشن و بی رحمانه ای همچون «شوک الکتریکی، کشیدن ناخن های زندانیان و تهدید به تجاوز جنسی» مورد آزار و بدرفتاری قرار می گرفتند.
در گزارش سازمان ملل متحد ضمن تاکید بر تغییر رویه نیروهای ائتلاف در افغانستان در انتقال اسرا به مقامات امنیتی افغان خاطرنشان شده است که برخی از متحدان ( ناتو) در افغانستان انتقال زندانیان به مقامات افغان را متوقف کرده اند.
تصمیم مقامات ارتش کانادا برای انتقال اسرای طالبان به مقامات افغان و انتشار اخباری مبنی بر آزار و اذیت، شکنجه و بدرفتاری شدید با این زندانیان، انتقادهای جدی سازمان های مدافع حقوق بشر را برانگیخته بود و این نهادها سربازان کانادا را به همدستی و همکاری در اعمال شکنجه و احتمال ارتکاب به جنایات جنگی متهم می کردند.
به نظر می رسد امضای موافقت نامه جدید دولت فدرال کانادا برای انتقال اسرا به مقامات دولت ایالات متحده اقدامی به هدف دوری جستن از این اتهامات و حفظ امنیت زندانیان بوده است.
با پایان یافتن ماموریت نظامی کانادا در قندهار و مبارزه با شورشیان طالبان، دولت کانادا در اواخر سال ٢٠١٠ میلادی متعهد شد تا ٩٥٠ نیروی نظامی مستقر در کابل را تا سال ٢٠١٤ مسئول آموزش نیروهای پلیس و ارتش افغانستان کند.
کانادا موافقت نامه استرداد زندانیان افغان به دولت آمریکا را امضا کرد
