سرمقاله روزنامه "تورنتو استار"
بازداشت های خودسرانه در ایران امر تازه ای نیست. فارغ از انتخاب حسن روحانی به عنوان یک رییس جمهوری عملگرا، هزاران نفر در ایران ناپدید و راهی سلول های شکنجه و زندان های رژیم مذهبی شده اند. آخرین نمونه آن بازداشت یک بریتانیایی دو تابعیتی در شرایطی کاملا مخفیانه است.
سپاه پاسداران مقتدرانه در جهت خلاف رییس جمهوری ایران حرکت می کند. روحانی گشایش به سوی غرب را برای ایران و برای انتخاب مجدد خودش برد برد می بیند.
هما هودفر، استاد دانشگاه در کانادا، یکی از قربانیان اخیر این نبردهای درون حکومتی در ایران است. او بنا به گزارش ها در یک جلسه غیر علنی دادگاه انقلاب بر مبنای اتهاماتی نامعلوم محاکمه خواهد شد.
پیش از دوره دولت روحانی، سعید ملک پور، طراح وبسایت ساکن کانادا، در طول سفر به ایران برای دیدار پدر در حال مرگ اش بازداشت شد. او سپس به اتهام آنچه "منحرف کردن ایرانیان از طریق اینترنت به دستور سرویس های جاسوسی خارجی" عنوان شده، به مرگ محکوم شد.
هر چند گناهکار بودن ملک پور طی جلسات غیر علنی دادگاه هرگز ثابت نشد، اما او حکم اعدام گرفت. حکم ملک پور بعدتر به حبس ابد در زندان اوین تقلیل یافت. زهرا کاظمی عکاس خبرنگار کانادایی در همان زندان مورد شکنجه قرار گرفت و جان سپرد.
خصومت میان ایران و کانادا در دوره دولت استیون هارپر به اوج خود رسید و روابط دیپلماتیک دو کشور در سال ۲۰۱۲ قطع شد. اتاوا سفارت خود در تهران را بست و دیپلمات های ایرانی را از کانادا اخراج کرد. حال، استفان دیون، وزیر خارجه جدید کانادا، با آغاز تماس های رسمی در مسیر تدریجی عادی سازی روابط دو کشور قرار دارد.
ایران از آغاز دوباره تماس با کانادا خواهان بازگشایی سفارتخانه های دو کشور است. در حال حاضر کانادایی های برای اخذ ویزای سفر به ایران باید به دفتر حافظ منافع ایران در سفارت پاکستان در واشنگتن مراجعه کنند.
ایرانی ها هم برای سفر به کانادا باید به سفارت آن کشور در آنکارا بروند. جمهوری اسلامی همچنین خواستار استرداد محمود رضا خاوری، مدیرعامل تحت تعقیب بانک ملی است که به داشتن نقش در اختلاس دو میلیارد و ششصد میلیون دلاری متهم است.
تجدید روابط دیپلماتیک ایران و کانادا امری پسندیده است. اما ایران نباید راحت به این مهم دست بیابد. وزیر خارجه کانادا گفته است به هر کار ممکن برای آزادی هودفر دست خواهد زد. او حمایت مشابهی را آزادی ملک پور نشان نداده است.
ملک پور که سال ۲۰۰۴ به کانادا مهاجرت کرد اقامت دائم آن کشور را دارد. دولت کانادا می گوید افراد دارای اقامت دائم از حمایت های حقوقی که شامل حال شهروندان کانادا می شود برخوردار نیستند. هر چند حکومت ایران اساسا تابعیت دو گانه را به رسمیت نمی شناسد.
هما هودفر و سعید ملک پور هر دو باید بخشی از هر گونه توافق دیپلماتیک برای برقراری دوباره روابط کانادا با ایران باشند. افرادی که این دو را زندانی کرده اند می دانند آن ها گناهکار نیستند و تنها مهره هایی برای امتیازگیری هستند. اوتاوا باید از موضع اقتدار برخورد کند. این تنها یک بازی دیپلماتیک نیست بلکه مساله مرگ و زندگی است.