لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۴ خرداد ۱۴۰۳ ایران ۱۴:۱۵

معضل پاکسازی ريزش ۲۰۱۰ چاه نفت «بی پی» در سال آينده ادامه خواهد يافت


نشت نفت از چاهی متعلق به شرکت «بی پی» در اوائل سال ۲۰۱۰، بخش بزرگی از آب های خلیج مکزیک و سواحل آمریکائی آن را آلوده کرد. این بزرگترین حادثه محیط زیستی از این نوع در ایالات متحده بود، و با توجه به اعلام جرم دولت این کشور علیه شرکت «بی پی،» سال ۲۰۱۱ نیز چشم انداز خوبی برای آن کمپانی ندارد.

سکوی نفتی استخراج از این چاه که در عمق یکهزار و ششصد متری از سطح آب های خلیج مکزیک قرار دارد، در ۳۱ فروردین ماه و در پی انفجاری مهیب به آتش کشیده شد. در این حادثه ۱۱ نفر مفقود الاثر، و ۱۷ نفر کشته شدند.

نشست گسترده نفت از این چاه وخیم ترین حادثه محیط زیستی در تاریخ آمریکا را بوجود آورد و به گفته تحلیلگری بنام گرک اسمیت، در ماه اول حادثه ۲۳ میلیارد دلار از ارزش سهام شرکت بی پی در بورس لندن کاسته شد. زیرا «بسیاری از سرمایه گذاران مضطرب شده بودند، چون بی پی یکی از ۱۰۰ کمپانی بزرگ دنیا ست و بخش بزرگی از سرمایه صندوق های بازنشستگی در بریتانیا از طریق بورس اوراق بهادار در این شرکت سرمایه گذاری شده است.»

تقریبا دو ماه بعد از بروز این حادثه، بی پی به دلیل افزایش سرسام آور هزینه های پاکسازی، و تاکید دولت آمریکا بر مسئولیت تام و تمام آن شرکت، انواع پرداخت ها به سهامدارانش را متوقف کرد.

پرزیدنت اوباما نيز که بلافاصله بعد از بروز این واقعه به منطقه سفر کرده بود، در دومین بازدید خود از آن ناحیه گفت: «این خسارت بزرگی ست که به سواحل و مردم این بخش از آمریکا و اقتصاد آن وارد شده و شرکت بی پی باید هزینه های مربوط به پاکسازی و جبران ضرر ساکنان منطقه را بطور کامل، پرداخت کند.»

بعد از چندین بار تلاش، سرانجام مهندسان شرکت بی پی موفق شدند در ۲۸ شهریورماه از نشست نفت جلوگیری کنند، اما تا آن زمان شرکت ضرری ۱۷ میلیارد دلاری را متحمل شده بود و آقای اسمیت نیز در مورد ضرورت ایجاد تغییرات اساسی در آن کمپانی اظهار کرد: «مدیران بی پی باید بروشنی نشان دهند که حادثه ای به این وخامت در فرهنگ ایمنی آن نهاد تغییرات بنیانی بوجود آورده و همزمان آن را نسبت به اثرات جانبی حوادثی از این دست، حساس تر کرده است.»

کمی بعد از حادثه نشست نفت، مدیران شرکت بی پی تحت فشار شدید کاخ سفید مجبور شدند، علی الاحساب تنخواه گردانی به مبلغ ۲۳ میلیارد دلار را به پرداخت هزینه های پاکسازی و جبران ضررهای ماهیگیران و خسارات صنعت توریزم منطقه اختصاص دهند.

اما گرک اسمیت می گوید که ساده لوحی ست اگر تصور شود که قضیه تمام شده است! بعقیده او «باید به بی پی نشان داد که آنچه در پی می آید، بمراتب بزرگتر از هزینه های مسدود کردن دهانه چاه نشستی و پاکسازی آب ها و سواحل است. این مخارج هنگفت مطمئنا در آینده بر ارزش سهام شرکت بی پی اثر می گذارد.»

دولت آمریکا بر علیه بی پی و همکارانش بخاطر اهمال در انجام وظایفشان اقامه دعوی کرده است، و آن شرکت هم که یکبار دیگر به سوددهی رسیده، با فروش تعدادی از دارايی های خود، صندوقی ۴۰ میلیارد دلاری برای تکمیل پاکسازی آب های و سواحل بخش شمالی خلیج مکزیک تاسیس کرده است، پاکسازیی که بنظر آگاهان هزینه نهايی آن به بیش از یکصد میلیارد دلار سر خواهد زد.

XS
SM
MD
LG