لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۲۹ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۰۱:۰۵

مقایسه دیدگاه های بورخس و کافکا در نمایشگاه ادبی آرژانتین


مقایسه دیدگاه های بورخس و کافکا در نمایشگاه ادبی آرژانتین
مقایسه دیدگاه های بورخس و کافکا در نمایشگاه ادبی آرژانتین

آثار دست نويس خورخه لوئیس بورخس و فرانتس کافکا در نمايشگاه ادبی آرژانتين در کنار يکديگر قرار گرفته اند. اين نمايشگاه از روز۳۰ فروردین ماه (برابر با ۱۹ آوريل) در شهر بوينوس آيرس، افتتاح شده و تا دهم ارديبهشت ادامه خواهد داشت.

دو سال پیش نيز نمايشگاهی اين چنين با همین ویژگی‌ها در شهر پراگ پایتخت جمهوری چک برگزار شد و سپس به بوينوس آيرس، انتقال يافت. شهری که از طرف يونسکو قرار است در سال ۲۰۱۱ به عنوان مرکز کتاب جهان به رسميت شناخته شود.

هدف اصلی برپايی اين نمايشگاه گذاشتن آثار اين دو نويسنده در کنار هم و در عين حال مقايسه ديدگاه های آنها با يکديگر است.

فرانتس کافکا، يکی از ثأثير گذارترين نويسندگان اوايل قرن بيستم، داستان نويس و رمان نويسی است که بين سال های ۱۸۸۳ تا ۱۹۲۴ ميلادی در شهر پراگ، پايتخت جمهوری چک، در اروپای شرقی می زيسته و خورخه لوئيس بورخس، شاعر، نویسنده و ادیب معاصر اهل آرژانتین و یکی از برجسته ترین نویسندگان آمریکای لاتین به شمار می رود که شهرت خود را بیشتر به خاطر نوشتن داستان های کوتاه به دست آورده است. او که به نوشتن رمان علاقه ای نداشت با داستان های خود توانست انقلابی در فرم داستان کوتاه کلاسیک ایجاد کند. بعدها منتقدین از او به عنوان نویسنده ای پست مدرن نام بردند.

بازديدکنندگان از نمايشگاه با عبور از دالان های پر پيچ و خم و با ديدن تصاوير کافکا و بورخس دقيقاً به همان احساس اسطوره ای دست می يابند که هر دو نويسنده برای خلق اين احساس در خوانندگانشان شهرت دارند.

اين نمايشگاه به مدد تلاش های خوآن ادواردو فلمينگ، سفير دولت آرژانتين در جمهوری چک و با اين اميد برپا شده است که چنين رويدادهايی ادامه يابد.

آقای فلمينگ می گويد: «اين دومين مرتبه برپايی اين نمايشگاه دو سالانه است. ما اميدواريم برای سومين، چهارمين و پنجمين مرتبه هم بين بوينوس آيرس و پراگ برگزار شود. ما آماده ايم با هر کس که علاقه مند به ساختن فيلم، تصاوير، موسيقی، تئاتر و هر آنچه بر گرفته از آثار اين دو نويسنده باشد، همکاری کنيم. »

خورخه لوئيس بورخس، از دانش پژوهان خستگی ناپذير ادبيات و زبان، که بر چند زبان مختلف تسلط کامل داشت، بی ترديد نقش مؤثری در معرفی آثار کافکا به اسپانيايی زبان های آمريکا داشته است. بورخس، بويژه به خاطر نشان دادن تصاوير محزون شخصيت های کج و کوله مولود عصر بوروکراسی و سرکوب، از شهرت فروانی برخوردار است.

به باور برخی از تاريخ شناسان ادبی، برگردان بورخس از کتاب مسخ اثر کافکا، تنها نسخه ترجمه شده اين کتاب به زبان اسپانيايی است که در سال ۱۹۱۵ انتشار يافت.

اين نمايشگاه از لحاظ تنوع عکسها و نوشته و بهره گيری از تکنيک های متنوع از غنا و ابعاد مدرن تر و پيشرفته تری برخوردار است.

ماريا کوداما، همسر دوم بورخس در زمينه کيفيت اين نمايشگاه به خبرگزاری رويترز گفت: «ديدن تأثير بورخس در بسياری از زمينه ها، مانند علم، و مفهوم بعد چهارم در فيزيک، و طيف های مختلف علوم و رياضی جالب است.»

بورخس که مدتی از عمر خود را در ژنو به سر برده بود گفته بود شگفتا که تأثير نويسنده اهل چک بر او چنان قوی و ژرف بوده است که اوايل هنگام نوشتن بعضی از داستانهای کوتاهش می خواسته کافکا باشد. بورخس درسال ١٩٨۶ در سن ٨۶ سالگی در شهر ژنو در سوئیس درگذشت.

XS
SM
MD
LG