لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۰۷:۵۱

جایزه ادبی «بوکر» ٢٠١١ به فیلیپ رات نویسنده آمریکایی تعلق گرفت


جایزه ادبی «بوکر» ٢٠١١ به فیلیپ رات نویسنده آمریکایی تعلق گرفت
جایزه ادبی «بوکر» ٢٠١١ به فیلیپ رات نویسنده آمریکایی تعلق گرفت

فیلیپ رات که از او به عنوان «نویسنده ای با بیشترین جوایز ادبی» نیز نام برده می شود، روز چهارشنبه جایزه بین المللی «مان بوکر» ٢٠١١ را به دست آورد. جایزه ای که هر دو سال یک بار به یک نویسنده خلاق برای دست آوردهای خارق العاده او در رشته رمان نویسی اهدا می شود.

تصمیم اهدای جایزه «بوکر» به فیلیپ رات موجب شد که یکی از اعضای هیئت داوری، پانل را ترک کند.

رات که بزرگ ترین نویسنده در قید حیات آمریکا به شمار می رود و ده ها رمان معروف و موفق از جمله «خداحافظ کلمبوس»، «شکایت پورتنوی» و «لکه بشری» را نوشته است، دریافت این جایزه را یک «افتخار بزرگ» خواند و گفت امیدوار است این مسئله باعث شود تا افراد بیشتری در گوشه و کنار جهان با آثار او آشنا شوند.

جایزه نقدی «مان بوکر» مبلغی برابر با ٩٧ هزار دلار است. برندگان پیشین این جایزه، اسماعیل کاداره، چینوآ آچبی و آلیس مونرو بوده اند.

ریک گکاسکی، رئیس پانل هیئت داوری، در یک گفت و گو در شهر سیدنی استرالیا، محلی که نام برندگان «مان بوکر» در فستیوال کتاب این شهر اعلام شد به خبرنگاران گفت: «رات یک رمان نویس اصیل است که مهارت های خود در این رشته از نویسندگی را بارها و بارها از طریق آثار مختلف نشان داده است. گوناگونی و عمق نوشته های این نویسنده به نظر من حیرت آور است.»

اما این نقطه نظر مورد توافق همه داوران «مان – بوکر» نبود و کارمن کالیل، پایه گزار شرکت انتشاراتی فمینیستی «ویراگو» با شنیدن نتیجه این گزینش و انتخاب فیلیپ رات به عنوان برنده امسال، با عصبانیت محل گردهم آیی پانل را ترک کرد. او به نشریه گاردین چاپ لندن گفت «همان موضوع همیشگی در کتاب های رات دوباره و چند باره تکرار و باز هم تکرار می شود. انگار که این نویسنده روی صورت شما نشسته و شما نمی توانید نفس بکشید!»

خانم کالیل در ادامه این سخنان به خبرنگاران گفت: «من اصولا رات را به عنوان یک نویسنده قبول ندارم. من از همان اول کار هم اعلام کردم که نام او را در فهرست اولیه خود قرار نداده ام. برای همین واقعا حیرت زده شدم وقتی که دیدم نام او همانجا باقی ماند. او تنها نویسنده ای در این فهرست بود که من نمی پسندیدم.»

کارمن کالیل قرار است در یک مقاله کامل در روزنامه یکشنبه آینده گاردین، دیدگاه خود و دلایل مخالفت اش با اهدای جایزه «مان بوکر» به فیلیپ رات را توصیف کند.

گکاسکی نیز این مسئله را تائید کرد که بحث و بررسی های داوران در این رابطه درمراحلی جنبه های ستیزه جویانه ای به خود گرفت و درنهایت آقای رات با رای اکثریت ( ٢ موافق دربرابر ١ مخالف) به جایزه بوکر دست یافت. او در ادامه این سخنان ضمن انتقاد از خانم کالیل گفت که خود او و «جاستین کارترایت»، داور دیگر این جوایز به شدت اعتقاد داشته اند که برنده این جایزه باید فیلیپ رات باشد:«من خیلی متاسفم که این مسئله به این صورت جنجال برانگیز منعکس شده است و فکر می کنم این نهایت توهین و بی احترامی نسبت به نویسنده برنده جایزه را نشان می دهد. دردنیای ادبیات هرکدام از ما دارای عقایدی محکم و غیرمعمول هستیم اما راستش را بخواهید همین واقعه به نظر من خودش شبیه به یکی از کتاب های فیلیپ رات است. »

جایزه «مان بوکر» امسال از همان روزهای اول انتخاب نامزدهای آن مورد بحث و بررسی و مخالفت هایی بوده است. جان لوکار که به عنوان یکی از ١٣ فینالیست دریافت این جایزه انتخاب شده بود در ماه مارس گذشته از دست اندرکاران خواست تا نام او را از این فهرست بیرون بکشند تا «نویسندگان کم تر شناخته شده» بتوانند از این فرصت برای برنده شدن جایزه «بوکر» استفاده کنند.

نام های شناخته شده دیگر این فهرست عبارت بودند از «مرلین رابینسون» و «آن تیلور» نویسندگان آمریکایی، فیلیپ پولمن بریتانیایی، حوان گویتیسلو از اسپانیا و دو نویسنده چینی به نام های «سو تانگ» و «ونگ آنی».

فیلیپ رات جایزه خود را در یک جلسه رسمی در لندن در روز ٢٨ ماه ژوئن دریافت خواهد کرد.

XS
SM
MD
LG