جان بولتون، مشاور امنیت ملی پرزیدنت ترامپ، روز چهارشنبه با «الهام علیاف»، رئیسجمهوری آذربایجان و «المار محمدیاراف»، وزیر خارجه این کشور دیدار و گفتوگو کرد.
بولتون در دیدار با وزیر خارجه جمهوری آذربایجان، نقش این کشور در مبارزه با تروریسم در افغانستان را ستود. دو طرف همچنین درباره برخی مسایل منطقه و جهان با یکدیگر گفتوگو کردند.
در نشست خبری پس از این جلسه، بولتون به نقش تاثیرگذار جمهوری آذربایجان در بازار انرژی جهان اشاره و آن را برای آمریکا «بسیار مهم» توصیف کرد.
بولتون با اشاره به مذاکرههای دو طرف برای همکاریهای دوجانبه در مبارزه با تروریسم جهانی، قاچاق انسان و مواد مخدر، گفت: «حضور فعال آذربایجان در بازار جهانی انرژی، برای ایالات متحده حائز اهمیت است.دو طرف در این دیدار پیرامون درگیریهای آذربایجان و ارمنستان در منطقه قرهباغ هم مذاکره کردند.»
بولتون قرار است روز آینده برای گفتوگو با مقامهای ارمنستان به این کشور سفر کند.
جان بولتون پیش از حضور در جمهوری آذربایجان، سفری دو روزه به مسکو داشت. او در مسکو با ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری، و دیگر مقامهای روس دیدار کرد و دلایل آمریکا برای خروج از معاهده موشکی میان دو کشور را برای مقام روسی توضیح داد.
جان بولتون در یک کنفرانس خبری در مسکو گفت: «در سال ۲۰۰۸، روسیه موشک کروزی را آزمایش کرد که برد موثر آن از میزان تعیین شده در پیمان ای.ان.اف بیشتر بود. دستگاه های دقیق ما این امر را به خوبی ثبت کرده اند، و آمریکا نیز از سال ۲۰۱۳ به بعد بارها این موضوع و اثر منفی آن بر توازن استراتژیک بین آمریکا و روسیه را پیگیری کرده است. اما متاسفانه مسکو از پذیرش این تخطی عمدی خودداری می کند.»
پرزیدنت ترامپ روز شنبه اعلام کرده بود که آمریکا از توافق تسلیحاتی با مسکو که در دوران جنگ سرد امضا شده بود، خارج میشود. بولتون در روسیه همچنین گفته بود باقی ماندن آمریکا در معاهده «پیمان منع موشکهای هستهای میانبرد» یا به اختصار ای.ان.اف، توان این کشور را برای مقابله با برنامههای موشکی ایران، چین و کره شمالی محدود کرده است. این کشورها جزئی از پیمان ای.ان.اف نیستند.
مقامهای روس پیش از این از تصمیم پرزیدنت ترامپ ابراز تاسف کردهاند و دیمیتری پسکوف سخنگوی کرملین نیز روز دوشنبه گفت که ولادیمیر پوتین مشتاق است توضیحات جان بولتون را در این مورد بشنود.
پرزیدنت ترامپ مسکو را متهم به نقض پیمان ۱۹۸۷ کرده است؛ پیمانی که هر دو ابرقدرت شرق و غرب را از توسعه، تولید و آزمایش موشکهای کروز هستهای با برد ۵۰۰ تا ۵۵۰۰ کیلومتر منع میکند.
روابط آمریکا و روسیه در چند سال گذشته، به دلیل اختلاف بر سر برخی مسائل بینالمللی و دخالت مسکو در انتخابات آمریکا، رو به تیرگی گذاشته و به پائینترین سطح پس از پایان جنگ سرد رسیده است.