نخستین هفته از هفتادمین جشنواره فیلم برلین، موسوم به برلیناله به پایان خود نزدیک میشود.
در دهه های گذشته سینمای ایران نیز همواره در جشنواره فیلم برلین حضور داشته است.
امسال، فیلم «شیطان وجود ندارد» از محمد رسول اف، فیلمساز شناخته شده ایرانی یکی از هجده فیلمی است که در بخش رقابتی جشنواره حضور دارد.
در بخش «پانوراما» جشنواره امسال، فیلم «پری» از سیامک اعتمادی فیلمساز ایرانی ساکن یونان به نمایش در می آید. این فیلم ماجرای یک مادر سنتی ایرانی را روایت می کند که در آتن به دنبال پسرش می گردد اما جستجویی عرفانی نیز به درون خویش دارد.
سهم زنان ایرانی در برلیناله چقدر بوده است؟
در سال ۱۹۹۳، فیلم «نرگس» از رخشان بنی اعتماد در بخش «فوروم» به نمایش درآمد و در سال ۲۰۰۸، «سه زن» ساخته منیژه حکمت در بخش پانوراما نمایش داده شد.
همچنین در سال ۲۰۰۸، فیلم «بودا از شرم فروریخت» از حنا مخملباف در برلیناله نمایش داده شد که جایزه خرس بلورین در بخش «نسلها» را دریافت کرد.
از بازیگران زن ایرانی که از جشنواره فیلم برلین جایزه گرفته اند می توان به زنان فیلم «جدایی نادر از سیمین» اشاره کرد.
جایزه خرس نقره ای بهترین بازیگر زن به «لیلا حاتمی»، «ساره بیات»، «سارینا فرهادی» و «کیمیا حسینی» و «شیرین یزدان بخش» اعطاء شد.
خانم حاتمی در سال ۲۰۱۸ نیز با فیلم «خوک» ساخته مانی حقیقی در این جشنواره حضور داشت. او در نشست خبری این فیلم با اشاره به اعتراضات دی ماه در ایران گفت: «میخواهم از این فرصت استفاده کنم و خشم و اندوه شدید خود را از شیوه برخورد با معترضان در ایران اعلام کنم.»
زنان ایرانی در مقام داور
در سال ۲۰۱۳، شیرین نشاط، هنرمند و فیلمساز شناخته شده ایرانی ساکن نیویورک در هیأت داوران بخش رقابتی جشنواره فیلم برلین حضور پیدا کرد.
سال بعد، میترا فراهانی، سینماگر ایرانی مقیم فرانسه، یکی از ۸ عضو هیأت داوران این جشنواره بود.
«فی فی از خوشحالی زوزه می کشد»، از کارهای مشهور خانم فراهانی است که روزهای آخر بهمن محصص، نقاش و مجسمه ساز صاحب سبک ایرانی را روایت می کند.