لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۰۲:۳۶

سئوال های سردبير ارشد سايت الف و پاسخ مدير شبکه خبری فارسی صدای آمريکا


سئوال های سردبير ارشد سايت الف و پاسخ مدير شبکه خبری فارسی صدای آمريکا
سئوال های سردبير ارشد سايت الف و پاسخ مدير شبکه خبری فارسی صدای آمريکا

زمانی که به نامه سردبیران سایتهای خبری ایران، و شکایتشان درباره پوشش خبری جهان از ایران پاسخ می دادم، مطمئن نبودم که آنها جوابی خواهند داد. اما حالا سردبیر ارشد یکی از این سایتها، سایت الف، پاسخ داده و روشن است که از پاسخ هایی که دریافت کرده خوشحال نیست.

برای مثال، سردبیر الف گفته است که پاسخ به نامه مشترک به من مربوط نیست زیرا صدای آمریکا «رسانه رسمی دولت ایالات متحده است، کشوری که در ۶۰ سال گذشته تجاوزات و ظلم های متعددی در حق ایران مرتکب شده» (او حتی مرا به «غرور و تکبر» متهم کرده و می گوید به این دلیل است که «همه تلاشها برای بهبود روابط» میان ایران و آمریکا «نافرجام مانده».) سردبیر آن گاه به سه سوال مطرح شده از سوی من پاسخ داده است:

۱ - آیا رسانه های داخلی ایران آزاد و قادراند گزارشهای عینی، دقیق و جامع درباره رویدادهای کشور منتشر کنند؟

پاسخ سردبیر سایت الف: «بستگی به توان حرفه‌ای و امکاناتشان دارد. در بسیاری از موارد و در چارچوب قانون، بله.»

۲ – آیا ژورنالیست های غربی اجازه دارند بعد از حضور در ایران آزادانه و بدون محدودیت حرکت کنند؟

پاسخ سردبیر سایت الف: «اگر قانون شکنی نکنند، پاسخ مثبت است. البته سوابق متعددی از قانون‌شکنی خبرنگاران و فعالیت جاسوسان غربی در پوشش خبرنگار در ایران وجود دارد که این سوابق، طبعا حکومت ایران را نسبت به حضور خبرنگاران غربی درایران به شدت بدبین کرده است.»

۳ – آیا مقامهای ایرانی به شهروندان اجازه همکاری با رسانه های غربی و یا اجازه دسترسی به منابع خبری و تصویری غربی می دهند؟

پاسخ سردبیر سایت الف: «در چارچوب قانون، بلی. کارکنان و تصویربرداران برخی خبرگزاری‌ها و شبکه‌های تلویزیونی غربی در ایران اغلب ایرانی هستند. قسمت دوم سوال هم اگر منابع خبری و تصویری غربی منافاتی با قانون ایران نداشته باشد، دسترسی به آنها آزاد است، همانطور که هزاران سایت خبری غربی در ایران دیده و خوانده می‌شود. البته سوء استفاده برخی رسانه‌های خبری غربی از این آزادی باعث شده حکومت ایران به صداقت برخی از آنها بسیار بدبین شود و دسترسی به آنها را در ایران محدود کند.»

بنابراین ما یاد گرفتیم که در ایران محدود کردن آزادی بیان «در چارچوب قانون» ایرادی ندارد.

ولی پاسخ سردبیر سایت الف به اینجا ختم نشده و سئوالات جدیدی از من پرسیده است:

۱ – آیا آقای بلیدا و همکارانشان می‌توانند خبری خلاف منافع ملی اسرائیل منتشر کنند؟

۲ – روزی که هیات حاکمه آمریکا پیگیری پرونده حملات ۱۱ سپتامبر را به شکلی بی‌نتیجه و ناتمام، مختومه اعلام کرد، کدام روزنامه‌‌نگار آمریکایی به این تصمیم اعتراض کرد؟ نتیجه اعتراض احتمالی چه شد؟ پاسخ دولت آمریکا به افشاگری‌های فیلم ۹/۱۱ (ساخته مایکل مور) چه بود؟

۳ – آیا هیچ روزنامه‌نگاری در غرب می‌تواند صحت واقعه هلوکاست را زیر سوال ببرد و مستنداتی برای انکار آن ارایه کند؟

۴ – آیا خبرنگاران ایرانی اجازه دارند وارد خاک آمریکا شوند و آزادانه «آنچه واقعیت های جامعه آمریکا می دانند»را به اطلاع مخاطبان خود برسانند؟

۵ – طی تابستان و پاییز گذشته تلویزیون فارسی صدای آمریکا صدها مرتبه تصویر خانمی با نام «ترانه موسوی»را نمایش داد و داستان دستگیری، تجاوز به وی، سوزاندن و رها کردن جسدش را تکرار کرد. آیا آقای بلیدا می توانند بگویند «منبع این خبر» صدای آمریکا چه بود؟ آیا صدای آمریکا می‌تواند حتی یک عکس دیگر، یک سند هویتی، نشانی مدرسه ، کار ، منزل، همسایه، همشاگردی،‌ همکار، خانواده، اقوام و… از این شخص ارایه کند؟

۶ – چرا صدای آمریکا اخبار آشوبهای تابستان گذشته تهران را بزرگنمایی کرد و بینندگان خود را صریحا یا تلویحا به آتش زدن اموال عمومی و ایجاد ناامنی و قانون شکنی تحریک کرد؟ آیا این کارها فعالیت‌های رسانه‌ای است؟

۷ – چرا شبکه خبری فارسی صدای آمریکا در مصاحبه با عبدالمالک ریگی ، وی را رهبر «جنبش مقاومت ملی ایرانیان» معرفی و علنا تریبون این تروریست جانی شد؟

من در این جا مایلم بر سئوالهای ۱ و ۲و ۳ تمرکز کنم و این چیزی است که می خواهم بگویم: در ایالات متحده ژورنالیست ها می توانند انواع و اقسام سئوالها را مطرح کنند و این کار را می کنند، حتی وقتی که سئوالشان خیلی پوچ باشد. آیا ژورنالیست های ایران چنین حقی دارند؟ البته فرض ما بر این است که سئوالهایشان «در چارچوب قانون!» باشد.

درباره بقیه سئوالها، باید کمی تحقیق کنم و در نوشته ای دیگر پاسخ بدهم. این به این معنی نیست که سئوالهای دیگر بیش از سه سئوال اول ارزش دارد، بلکه چون سئوالهای مشخصی هستند می خواهم پاسخ من نیز دقیق باشد. منتظر باشید.

آلکس بليدا،
مدير شبکه خبری فارسی صدای آمريکا

متن اصلی پاسخ آلکس بليدا را می توانيد در بلاگ او به زبان انگليسی بخوانيد

شبکه خبری فارسی صدای آمریکا از شما دعوت می کند نظرات و واکنشهای خود نسبت به این نامه و پاسخ آن را منظور داريد.

پاسخ سردبيری الف به مدير بخش فارسی صدای آمريكا

پاسخ مدير شبکه خبری فارسی صدای آمريکا به نامه شش وبسايت خبری ايران

نامه مديران شش وبسايت به سردبيران خبری آمريکا را از اينجا بخوانيد

XS
SM
MD
LG