در آخرین نوشته، من به ۳ پرسش سردبیر ارشد یک سایت ایرانی پاسخ دادم و اینک پاسخ من به بقیه پرسشها:
سئوال ۴ – آیا خبرنگاران ایرانی اجازه دارند وارد خاک آمریکا شوند و آزادانه «آنچه واقعیت های جامعه آمریکا می دانند»را به اطلاع مخاطبان خود برسانند؟
پاسخ: بر اساس مقررات وزارت امور خارجه، روزنامه نگار ایرانی که مایل به سفر به آمریکا باشد، باید به یک کنسولگری آمریکا (به طور مثال کنسولگری آمریکا در دوبی) مراجعه و تقاضای ویزای خبرنگاری کند. تصمیم اعطای چنین ویزایی توسط کنسول گرفته می شود. در سال گذشته ۶ بار چنین ویزایی برای خبرنگاران ایرانی صادر شده است. هنگامی که چنین ویزایی صادر می شود، هیچ محدودیتی برای خبرنگار هنگام حضورش در ایالات متحده وجود ندارد و می تواند درباره هر موضوعی گزارش دهد.
سئوال ۵ – طی تابستان و پاییز گذشته تلویزیون فارسی صدای آمریکا صدها مرتبه تصویر خانمی با نام «ترانه موسوی»را نمایش داد و داستان دستگیری، تجاوز به وی، سوزاندن و رها کردن جسدش را تکرار کرد. آیا آقای بلیدا می توانند بگویند «منبع این خبر» صدای آمریکا چه بود؟ آیا صدای آمریکا میتواند حتی یک عکس دیگر، یک سند هویتی، نشانی مدرسه، کار، منزل، همسایه، همشاگردی، همکار، خانواده، اقوام و… از این شخص ارایه کند؟
پاسخ: ما خبر مرگ او را به نقل از اطلاعاتی که از چند منبع ایرانی منتشر شده بود پخش کردیم و نیز گزارش رسمی تکذیب مرگ او را توسط رسانه های رسمی منعکس کردیم. در این گزارش مطالبی ضد و نقیض درباره سرنوشت این زن وجود داشت که آن را هم منعکس کردیم. بنا بگفته سردبیر ارشد شبکه خبر فارسی، ما نمی دانیم که این زن به طور حتم زنده است یا مرده. به گفته او اطلاعات ضد و نقیض منتشر شده از سوی مقامات ایران می تواند این طور تعبیر شود که ایشان در این باره پرده پوشی کرده اند.
سئوال ۶ – چرا صدای آمریکا اخبار آشوبهای تابستان گذشته تهران را بزرگنمایی کرد و بینندگان خود را صریحا یا تلویحا به آتش زدن اموال عمومی و ایجاد ناامنی و قانون شکنی تحریک کرد؟ آیا این کارها فعالیتهای رسانهای است؟
پاسخ: تظاهرات و ناآرامیهای پس از انتخابات جنجالی خرداد گذشته خبر بود و ما آن چه را می گذشت گزارش می کردیم. ما تحریک نمی کردیم (و نمی کنیم) و به هیچ کس نمی گوییم قانون شکنی کند. ممکن است سردبیر الف معتقد باشد که آگهی صدای آمریکا برای دریافت ویدئو از تیراندازیهای پلیس به سوی مردم و دیگر انواع خشونت از مردم، تشویق به قانون شکنی است. ما، همانند دیگر سازمانهای خبری، سعی در دریافت اطلاعات و فیلمهای خبری داشتیم که دولت ایران سعی در جلوگیری از ارسال آنها می کرد. ما در واقع از مردم می خواستیم که برای فرستادن ویدئو خود را به خطر نیاندازند و نقض قانون نکنند.
سئوال ۷ – چرا شبکه خبری فارسی صدای آمریکا در مصاحبه با عبدالمالک ریگی ، وی را رهبر «جنبش مقاومت ملی ایرانیان» معرفی [کرد] و علنا تریبون این تروریست جانی شد؟
پاسخ: ریگی رهبر گروهی بود که خود را «جندالله» یا مقاومت مردمی ایران معرفی می کند.
من از نظرات دیگران در واکنش به نوشته قبلی خود روی سایت خرسندم.
چند نفری از پاسخ من نسبت به ۳ سئوال نخست سردبیر سایت الف راضی نبودند و می گفتند پاسخ من خیلی نامربوط و حرافی بوده است. بگذارید دوباره پاسخ گویم:
۱ – آیا آقای بلیدا و همکارانشان میتوانند خبری خلاف منافع ملی اسرائیل منتشر کنند؟
پاسخ: اگر منظور این است که «آیا صدای آمریکا و بویژه بخش فارسی می تواند خبری از انتقاد از اسرائیل یا سیاستهای دولت اسرائیل گزارش کند»، پاسخ این است: بله می تواند.
۲ – روزی که هیات حاکمه آمریکا پیگیری پرونده حملات ۱۱ سپتامبر را به شکلی بینتیجه و ناتمام، مختومه اعلام کرد، کدام روزنامهنگار آمریکایی به این تصمیم اعتراض کرد؟ نتیجه اعتراض احتمالی چه شد؟ پاسخ دولت آمریکا به افشاگریهای فیلم ۹/۱۱ (ساخته مایکل مور) چه بود؟
پاسخ: بازهم سوال کمی گمراه کننده است، (زیرا ژورنالیست اعتراض نمی کند، گزارش می کند) ولی به هر حال، همان طور که در برخی از کامنت ها اشاره شده، تعدادی از وبسایت ها و نشریات هستند که همچنان نتایج رسمی تحقیقات درباره واقعه ۱۱ سپتامبر را به چالش می کشند. بعنوان مثال به سایت 911truth.org مراجعه کنید. و نیز فیلم مایکل مور و نظرات شخصی او درباره ۱۱ سپتامبر که کماکان باعث بحثهایی می شود که می توانید آنها را روی اینترنت دنبال کنید. به سایت او نگاه کنید: michaelmoore.com.
۳ – آیا هیچ روزنامهنگاری در غرب میتواند صحت واقعه هولوکاست را زیر سئوال ببرد و مستنداتی برای انکار آن ارایه کند؟
پاسخ: بله می تواند. غیر ژورنالیست ها هم می توانند. برخی می گویند اکثریت مردم هولوکاست را به عنوان واقعیت تاریخی پذیرفته اند. برنامه «روی خط» در شبکه خبر فارسی، اخیرا درباره این موضوع بود و نظرات پنج تن از انکارکنندگان مهم هولوکاست را مطرح کرد. پخش این برنامه به منظور دادن اطلاعات درست به ایرانیان بود، زیرا در ایران به آنان اطلاعات نادرست می دهند که کسی در غرب نمی تواند درباره این موضوع تحقیق کند. می شود، حتی در اسرائیل.
در ضمن، ما از مقامهای ایرانی و دیگر متحدانشان برای شرکت در این برنامه دعوت کردیم. آنها دعوت ما را رد کردند، از جمله یکی از سردبیران سایت الف که مجری این برنامه را «خائن» خواند.
من پیشنهاد می کنم بعنوان نخستین گام برای تفاهم بیشتر، ژورنالیست هایی مانند سردبیران سايت الف دست از شیوه مقابله جویی و خطابه خوانی بردارند. این شیوه، همان طور که در یادداشت یکی از خوانندگان نوشته قبلی من آمده: "فقط به بدگمانی و تزلزل یاری می رساند".
آلکس بليدا،
مدير شبکه خبری فارسی صدای آمريکا
متن اصلی اين نوشته به انگليسی از بلاگ آلکس بليدا
متن اصلی پاسخ آلکس بليدا را می توانيد در بلاگ او به زبان انگليسی بخوانيد
شبکه خبری فارسی صدای آمریکا از شما دعوت می کند نظرات و واکنشهای خود نسبت به این نامه و پاسخ آن را منظور داريد.
سئوال های سردبير ارشد سايت الف و پاسخ مدير شبکه خبری فارسی صدای آمريکا
پاسخ سردبيری الف به مدير بخش فارسی صدای آمريكا
پاسخ مدير شبکه خبری فارسی صدای آمريکا به نامه شش وبسايت خبری ايران
نامه مديران شش وبسايت به سردبيران خبری آمريکا را از اينجا بخوانيد