لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۱۹ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۲۱:۱۲

فیلم «بدرود بغداد» گزینه وزرات ارشاد اسلامی برای شرکت در اسکار


فیلم «بدرود بغداد» گزینه وزرات ارشاد اسلامی برای شرکت در اسکار
فیلم «بدرود بغداد» گزینه وزرات ارشاد اسلامی برای شرکت در اسکار

سایت رسمی آکادمی علوم و هنرهای سینمایی اسکار درباره انتخاب فیلمهای خارجی از کشورهای گوناگون جهان برای حضور در رقابتهای هشتادوسومین دوره جوایز اسکار معین کرده: فیلم برگزیده هرکشور باید از سوی یک سازمانی ناوابسته به دولت یا هیات داورانی غیردولتی برآمده از هنرمندان و سینماگران باشد که فهرست اعضای این کمیته باید تا تاریخ 13 اوت برابر با 12 مردادماه به آکادمی معرفی شده باشند تا پس از تایید آنان اجازه یابند فیلمی که کشورشان را نمایندگی کند به این آکادمی بفرستند. شرط دوم این حضور نمایش عمومی فیلم در فرمت 35 یا 70 میلیمتری در سینماهای آن کشور است.

ایران اما یکی از آخرین کشورهایی ست که فیلم برگزیده خود را با نام «بدرود بغداد» به کارگردانی «مهدی نادری» به این آکادمی معرفی کرده؛ بی آن که ضوابط تعیین شده آکادمی را رعایت کرده باشد. نخست آن که این فیلم نه توسط سازمانی مستقل و نه توسط هیاتی از داوران شایسته از سینماگران انتخاب شده و دوم آن که این فیلم تاکنون در سینماهای کشور به نمایش درنیامده است.

به گفته نهادهای مستقل و خبرگزاریهای کشور، فیلم «بدرود بغداد» توسط شخص شمقدری، معاونت سمعی بصری و سینمایی وزرات ارشاد که در آمریکا بسر می برد، تعیین و به علیرضا سجادپور معاون خود سفارش شده تا فیلم را بعنوان نماینده ایران روانه آمریکا کند.

گرچه طی سالیان گذشته رسم بر این بوده که بنیاد فارابی، نهاد سینمایی وابسته به وزرات ارشاد اسلامی نماینده ایران برای اسکار را معرفی می کرد؛ اما امسال وعده داده شده بود که برای رعایت ضوابط آکادمی اسکار، نمایندگان خانه سینما، تنها نهاد رسمی و صنفی سینماگران ایران در انتخاب فیلم شرکت داده شود.

بنا به گزارش خبرگزاری رسمی دانشجویان ایران ایسنا: در گزارش سال گذشته فارابی آمده بود: «امسال با تعامل مثبت بنياد سينمايی فارابی و خانه سينما، کمال تبريزی، ايرج تقی‌پور، محمد داودی، مرتضی رزاق کريمی، سيد جمال ساداتيان، کيانوش عياری، علی معلم و امير اسفندياری به عضويت هيات ايرانی معرفی فيلم به اسكار درآمده‌اند.» اما هیچکدام از این افراد نقشی در انتخاب فیلم نداشته اند.

مدیران ارشاد اسلامی در توجیه عدم اکران فیلم بدرود بغداد نیز گفته اند در تلاشند تا چند روز آینده فیلم را در بعضی از سینماها به نمایش درآورند تا ضوابط آکادمی اسکار رعایت شده باشد.

روابط عمومی معاونت امور سينمايی وسمعی و بصری وزارت فرهنگ وارشاد اسلامی روز سه شنبه در توجیه زیرپانهادن ضوابط آکادمی علوم و هنرهای سینمایی اسکار اعلام كرد:«در پی بررسی‌های انجام شده برای انتخاب فيلم ايرانی مراسم اسکار و مطرح شدن چند فيلم به عنوان نامزدهای انتخاب نهايی، به دليل سفر معاونت سينمايی به همراه رياست محترم جمهوری اسلامی ايران به نيويورک و همچنين سفر مديرعامل بنياد سينمايی فارابی به خارج از کشور ، طی نامه‌ای به تاريخ 23شهريور از سوی جواد شمقدری پيگيری اين مورد به عهده سيد عليرضا سجاد پور مدير کل اداره ارزشيابی و نظارت حرفه‌ای گذاشته شد.» بنا به ادعای مدیران ارشاداسلامی علیرضا سجادپور طی تماس و مشورت با دست اندرکاران سینما فیلم بدرود بغداد را انتخاب کرد. هرچند خبرگزاریهای ایسنا و مهر تاکنون نتوانسته اند از زبان سجادپور بشنوند دست اندرکاران سینمای ایران چه کسانی بوده اند که طرف مشورت او بوده اند و اصولاً چرا هیات تعیین شده دست به انتخاب فیلم نزده که حالا معاونت ارزشیابی فیلم وزرات ارشاد دست به انتخاب خارج از ضوابط فیلم بزند؟

گفته شده است بخشی از دلایل انتخاب این فیلم درونمایه ضدجنگ عراق و حضور نیروهای آمریکایی ست که مدیران ارشاد را برانگیخته تا این فیلم را روانه آکادمی کنند.

دولت جمهوری اسلامی پس از انقلاب به مدت 16 سال با تحریم اسکار هیچگونه فیلمی را به این جشنواره نفرستاد و سپس در سال 1373ایران با فیلم «زیر درختان زیتون» ساخته عباس کیارستمی برای نخستین بار در اسکار فیلمهای خارجی شرکت کرد.

XS
SM
MD
LG