هزاران نفر روز سهشنبه، ۱۱ دی، در «راهپیمایی برای اتحاد» در داکا، پایتخت بنگلادش، گرد هم آمدند تا یاد بیش از ۱۰۰۰ کشته قیام پنج ماه پیش را گرامی بدارند. این قیام منجر به برکناری شیخ حسینه، نخستوزیر پیشین کشور شد.
این راهپیمایی توسط گروه دانشجویان علیه تبعیض سازماندهی شده بود؛ گروهی که در جریان اعتراضات رهبری قیام را بر عهده داشت. با این حال، گروه دانشجویان علیه تبعیض پس از اعلام دولت موقت مبنی بر تدوین یک «اعلامیه قیام»، درخواست خود برای تغییر قانون اساسی سال ۱۹۷۲ را کنار گذاشت.
این گروه اعلام کرده است که «اعلامیه انقلاب ژوئیه» برای ارج نهادن به فداکاری معترضان و انعکاس آرزوهای مردم ضروری است.
محمد یونس، برنده جایزه صلح نوبل و رهبر دولت موقت، اعلام کرد که این دولت به دنبال اجماع ملی برای تدوین «بیانیه قیام» است و این بیانیه بر وحدت ملی، اصلاحات دولتی و اهداف قیام متمرکز خواهد بود. او ابراز امیدواری کرده است که این سند بهزودی نهایی شود.
روز سهشنبه، دانشجویان از سراسر کشور به داکا آمدند و خانوادههای کشتهشدگان نیز به آنها پیوستند. در این تجمع، پرچمهای ملی در دست مردم بود و علیه شیخ حسینه شعارهایی سر داده شد.
ابوالحسن، یکی از شرکتکنندگان، گفت: «پسرم شهریار، دانشآموز کلاس نهم، در جریان اعتراضات کشته شد. اشکهای ما هرگز تمام نمیشود، این درد هرگز پایان نمیپذیرد.»
اعتراضات ابتدا بهعنوان یک جنبش دانشجویی علیه سهمیهبندی مشاغل دولتی آغاز شد، اما بهسرعت به یک قیام سراسری علیه دولت حسینه تبدیل شد. ناآرامیها در ۱۵ مرداد به اوج خود رسید، زمانی که خشونتها حسینه را مجبور به استعفا و فرار به هند کرد.
این قیام مرگبارترین دوره در تاریخ بنگلادش از زمان جنگ استقلال در سال ۱۹۷۱ بود و بیش از ۱۰۰۰ کشته برجای گذاشت. پس از برکناری حسینه، دولت موقت تشکیل شد که وظیفه آن بازگرداندن ثبات و برگزاری انتخابات است. در این دولت، دو نماینده از دانشجویان نیز حضور دارند.
محمد یونس اعلام کرده است که انتخابات احتمالاً تا پایان سال ۲۰۲۵ برگزار خواهد شد.