بحرين مجموعه ای از ۳۳ جزيره در جنوب غربی خليج فارس است. جمعيت بحرين در سال ۲۰۰۸، يک ميليون و چهل و شش هزار نفر گزارش شده است.
حدود ۷۲ درصد جمعيت بحرين شيعه است. اما طی دو قرن گذشته، حکومت اين کشور در دست اميران سنی بوده.
در سال ۱۶۰۲ ميلادی شاه عباس اول با شکست دادن پرتغالی ها، بر جزاير بحرين تسلط يافت و مذهب شيعه را دين رسمی آن منطقه اعلام کرد. شيعه شدن بحرينی ها با آغاز حاکميت دويست ساله شاهان ايران بر اين منطقه همراه بود.
در سال ۱۸۲۰، خاندان ال خليفه، در پی جلب موافقت دولت بريتانيا، حاکميت بحرين را در دست گرفت. در سال ۱۸۹۲ آل خليفه با امضای معاهده هايی با دولت لندن، بحرين را به منطقه تحت الحمايه امپراتوری بريتانيا تبديل کرد.
به رغم ادعای ايران بر حاکميت بحرين در قرن بيستم، در سال ۱۹۷۰، در پی نظرسنجی سازمان ملل در بحرين، شورای امنيت اعلام کرد ساکنان آن کشور خواستار استقلال کامل هستند؛ تصميمی که مورد قبول ايران و بريتانيا قرار گرفت.
نظام سياسی بحرين سلطنت مشروطه است. هم اکنون حمد بن عيسی آل خليفه سلطان بحرين است.
در اين کشور اعضای مجلس نمايندگان توسط رای مستقيم مردم انتخاب می شوند ولی اعضای مجلس مشورتی، نخست وزير و اعضای هئيت دولت از سوی سلطان منصوب می شوند. از همين رو به رغم حضور شيعيان در مجلس نمايندگان، اين قانون گذاران توفيقی در اجرای مطالبات رای دهندگان نداشته اند.
در انتخابات سال ۲۰۰۶، نمايندگان شيعه ۱۶ کرسی و در انتخابات ۲۰۱۰، ۱۸ کرسی مجلس نمايندگان را از آن خود کردند. اما شيعيان بحرين می گويند از تصدی پست های دولتی و نظامی محرومند و مورد تبعيض های اقتصادی قرار گرفته اند.
طی سال های اخير اقتصاد بحرين شاهد رشد بسيار سريعی بوده است. در حال حاضر اين کشور محل آزادترين اقتصاد خاورميانه است و صنعت نفت سی درصد توليد ناخالص داخلی بحرين را تشکيل می دهد.
طی دو دهه گذشته، در حالی که بحرین در جهت رشد اقتصادی حرکت کرده اما گاه صحنه اعتراض های ضد دولتی نيز بوده است.
اعتراض های شيعيان در دهه نود ميلادی برای کسب حقوق بيشتر به برگزاری همه پرسی و تدوين قانون اساسی جديد در سال ۲۰۰۲ انجاميد.
سال گذشته دولت بحرين بيست تن از رهبران سياسی شيعه را به اتهام تلاش برای براندازی دستگير کرد. هم اکنون در پی تحولات سياسی در تونس و مصر، بار ديگر بحرين شاهد اعتراض های ضد دولتی است.
جغرافيای سياسی بحرين باعث شده تا آينده سياسی آن کشور، اهميت بسيار زيادی برای بازيگران منطقه ای و بين المللی پيدا کند.
شيعيان بحرين با ايران ارتباطی تاريخی و مذهبی دارند و دولت ايران از اعتراض های ضد دولتی در بحرين حمايت می کند. از سوی ديگر دولت بحرين روابط بسيار نزديکی با آمريکا دارد. اين کشور مقر ناوگان پنجم نيروی دريايی آمريکا است. در همين حال بحرين عضو اتحاديه عرب و شورای همکاری خليج فارس است و از مؤتلفان نزديک عربستان سعودی محسوب می شود.