لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۳۱ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۱۲:۳۰

دولت بحرین از احتمال مداخله ایران به بهترین نحو به نفع خود استفاده کرد


دولت بحرین از احتمال مداخله ایران به بهترین نحو به نفع خود استفاده کرد
دولت بحرین از احتمال مداخله ایران به بهترین نحو به نفع خود استفاده کرد

در گرماگرم سرکوب مخالفان دولت بحرین، حضور نیروی نظامی عربستان سعودی در بحرین از سویی و اعتراض مقامات جمهوری اسلامی به کشتار شیعیان بحرینی از سوی دیگر، ابعاد تازه ای به بحران آن کشور داده است. جنیو عبدو، خبرنگار پیشین و مدیر مرکز پژوهشی «اینساید ایران» و مدیر برنامه ایران در سازمان «سنچوری فاندیشن» که اخیرا به بحرین سفر کرده و طی این دیدار با روزنامه نگاران، فعالان سیاسی و مدنی، نمایندگان پارلمان و رهبران اپوزیسیون شیعه ملاقات داشت، در نشستی که روز دوشنبه در واشنگتن برگزار شد درباره مشاهدات خود سخن گفت و به پرسش های خبرنگاران پاسخ داد.

خانم عبدو در سخنان خود گفت: «روشن است که دولت بحرین نسبت به اتباع شیعه تبعیض هایی روا می دارد، از جمله آنکه دستمزد کمتری به آنها می دهد و حتی در همین چند هفته اخیر، دو تنها نماینده شیعه پارلمان را اخراج کرد- یعنی آنها را به کناره گیری واداشت. این مسائل بخشی از عواملی بود که به تظاهرات و اعتراضات مردم منجر شد. خواسته های شیعیان معترض بیشتر جنبه مادی دارد، از جمله به دست آوردن دستمزد برابر، حقوق اجتماعی برابر و کرسی های برابر در پارلمان، ولی حساب این خواسته ها کاملاً از درخواست تشکیل یک حکومت اسلامی در بحرین جدا است. شیعیان بحرین خود را دارای هویت عربی و نه ایرانی می دانند و هدفشان از اعتراضات فعلی صرفا برخورداری از حقوق برابر با اقلیت سنی این کشور است و به هیچ وجه خواستار تشکیل یک جمهوری اسلامی در بحرین نیستند.

از طرف دیگر به گفته جنیو عبدو، دولت بحرین عامدانه به اختلاف میان شیعه و سنی دامن زده، و سعی کرده است اختلاف فرقه ای را بزرگ تر از آن چیزی که هست نمایش دهد؛ تا به این بهانه سرکوب ها را موجه جلوه دهد. یعنی وضع الآن به این صورت است که مقامات بحرین - حتی مجروحین شیعه ای را که در بیمارستان بستری اند دستگیر می کنند، به بهانه این که سعی در براندازی دولت دارند. یا به این بهانه واهی که بیماران شرایط حمله ایران به بحرین را فراهم می کنند، جلوی درمان آنها توسط پزشکان را می گیرند یا پزشکان را از کار اخراج می کنند.

این کارشناس و تحلیلگر مسائل خاورمیانه که پیشتر خبرنگار روزنامه انگلیسی گاردین در تهران بود در ادامه سخنان خود گفت: «دولت بحرین از احتمال مداخله ایران به بهترین نحو به نفع خود استفاده کرده و از آن بهانه ای ساخته است تا حضور نیروهای نظامی عربستان سعودی در خاک خود، و سرکوب مردم را توجیه کند. و جالب این است که بحرینی ها تنها مردم منطقه اند که خواستار مداخله آمریکا برای تغییر وضعیت خود شده اند، آنها می خواهند آمریکا لزوم رعایت حقوق بشر در کشورشان را به دولت گوشزد کند. بیانیه اتحادیه اروپا که در آن حکومت بحرین در کنار یمن و سوریه ناقض حقوق بشر قلمداد شده بود، برای مردم بحرین بسیار دلگرم کننده بود و آنها فکر می کنند دولتشان در برابر فشارهای بین المللی وادار به رعایت حقوق بشر خواهد شد».

بیژن فرهودی، از صدای آمریکا از خانم عبدو پرسیده است: روز جمعه ایران در نامه ای به دبیرکل سازمان ملل متحد خواستار توقف کشتار مردم بحرین به دست ارتش سعودی و پلیس بحرین شد. یکشنبه شب کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس، با ارسال بیانیه ای به دبیرکل سازمان ملل، خواستار جلوگیری از مداخله و تحریکات ایران در مسئله بحرین و دیگر کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس شدند. به نظر شما سازمان ملل در شرایط کنونی چه می تواند بکند؟ و آیا شما هنگامی که در بحرین بودید اثری از صرف پول ایران در آن کشور را مشاهده کردید؟

جنیو عبدو در پاسخ گفت: «اصولا کشف این که ایران به مخالفان دولت بحرین کمک مالی می رساند یا نه نیازمند تحقیق است. و سازمان های حقوق بشری که در دو سال اخیر در بحرین فعالیت داشته اند، تأمین بودجه برخی از گروه های اصلی مخالف دولت توسط ایران را به کلی نفی می کنند. این چیزی است که به من گفته شده است. البته باید در مورد آنچه که دیگران راجع به مداخله ایران می گویند با احتیاط برخورد کرد. از همه طرف هشدار می رسد که مواظب دخالت ایران باشید. اما تنها اقدامی که ایران تا کنون انجام داده همان نامه به سازمان ملل است که دولت بحرین را به رعایت حقوق بشر فراخوانده و از خواسته های مردم آن کشور حمایت می کند».

خانم عبدو در ادامه می گوید: «باید مراقب باشیم که دولت ایران بدون این که عملا مداخله ای کرده باشد، از نگرانی ها و هشدارهایی که در باب احتمال مداخله اش داده می شود، بهره برداری نکند. پاسخ به این سئوال که سازمان ملل چه می تواند برای بحرین انجام دهد بسیار دشوار است. نخستین کاری که باید انجام گیرد این است که این نهاد بین المللی دولت بحرین را وادارد تا به سرکوب خاتمه دهد. چون با ادامه سرکوب مردم هیچ چیز به دست نمی آورد. آنها قیام مردم را قلع و قمع کرده اند و در دراز مدت تنها این احتمال قوت می گیرد که نهایتا دولت ایران در بحرین دست به کاری بزند که تا کنون نکرده است. بنابراین ادامه سرکوب مردم به نفع هیچ کس نیست. از طرف دیگر همانطور که قبلا گفتم، بیشتر مردم بحرین، از وکلا و پزشکان گرفته تا جامعه مدنی آن کشور در کل بر این باورند که بر خلاف مورد ایران - که فشار آوردن بر دولت برای رعایت حقوق انسانی افراد بسیار دشوار است».

این تحلیلگر مسائل خاورمیانه می گوید در بحرین، برخلاف ایران، در صورتی که از دولت در مورد نقض حقوق بشر سئوال شود، کاملا پاسخگو خواهد بود.

XS
SM
MD
LG