بخش انگلیسی صدای آمریکا - کشورهای درگیر در مناقشه بر سر «دریای جنوبی چین» در جنوب شرقی آسیا، در نشست سالانه «دیالوگ شانگریلا» در سنگاپور با حضور بیش از ۶۰۰ نماینده از ۴۰ کشور، با چشم انداز انتخاب میان آمریکا و چین روبرو شدند. لی سین لونگ، نخست وزیر سنگاپور، به کشورهای کوچک تر نسبت به مجبور شدن به انتخاب یکی از طرف های مناقشه هشدار داد.
این دو ابرقدرت در میانه اختلاف بر سر کنترل «دریای جنوبی چین» در پی جلب حمایت خارجی و منطقه ای هستند. در این شرایط، حفظ دوستی با هر دو برای کشورهای آسیایی به طور روزافزونی دشوار می شود. حمایت از ایالات متحده خطر مجازات های اقتصادی و مالی از سوی چین را به همراه خواهد داشت، در حالی که آمریکا ممکن است حمایت آشکار کشورها از چین را با انصراف خود از حمایت نظامی از آنها، پاسخ بدهد.
چین پیشتر ویتنام و فیلیپین را به سوی اکتشاف مشترک منابع سوخت زیر دریای یادشده سوق داده و هزینه های زیرساخت آن را در مالزی تامین کرده است.
ایالات متحده ادعایی در مورد این دریا ندارد، اما از سال ۲۰۱۷ تا کنون ۱۱ بار از آن عبور کرده و بمب افکن های «بی ۵۲» را بر فراز آن به پرواز درآورده است.
آمریکا با گسترش رزمایش های مشترک با کشورهای منطقه می کوشد تا «دریای جنوبی چین» به روی عبور و مرور بین المللی باز باشد. این در حالی است که چین طی ۱۰ سال گذشته کنترل خود بر آن دریا را افزایش داده و ادعای مالکیت ۹۰ درصد آن را دارد.
برونئی، مالزی، تایوان، ویتنام، و فیلیپین همگی در حال رقابت برای کسب سهم خود از آبزیان و ذخایر سوخت فسیلی در این دریا هستند.
اندونزی تمایل بیشتری به چین دارد، ولی هند و ژاپن در صف آمریکا هستند.