لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۲۹ آبان ۱۴۰۳ ایران ۱۶:۰۶

پشتیبانی هنرمندان از اعتراضات در ایران؛ اصغر فرهادی: «مسئولیت انسانی» است


از راست: کامبیز دیرباز، امیرمهدی ژوله، اصغر فرهادی
از راست: کامبیز دیرباز، امیرمهدی ژوله، اصغر فرهادی

با گسترده‌تر شدن دامنه اعتراضات به کشته شدن مهسا (ژینا) امینی، زن جوان ۲۲ ساله، در ایران، شمار هنرمندانی که از معترضان حمایت می‌کنند رو به افزایش است.

در ادامه حمایت‌های هنرمندان و سینماگران از جنب اعتراضی مردم در بسیاری از شهرهای ایران، کامبیز دیرباز بازیگر سینما و تلویزیون با انتشار پستی در صفحه اینستاگرامش نوشت: «چی شد پس؟ فقط موقع رفتن رو مین و سینه سپر کردن تو خط مقدم و نزدیک انتخابات و راهپیمایی ۲۲ بهمن و روز قدس این مملکت واسه همه است؟»

او در ادامه این پست که با صحنه‌ای از فیلم اخراجی‌ها و تصاویری از خشونت ماموران امنیتی با زنان ایرانی همراه است، نوشت:‌ «این چه رفتار وحشیانه‌ایه که با ناموس مردم دارید می‌کنید نالوطی‌ها؟ بشکنه دستی که روی خواهرانم بلند می‌شه، من کنار مردم نیستم من خود مردمم، خود خود مردم.»

امیر مهدی ژوله، نویسنده و بازیگر تلویزیون و سینما، هم در اینستاگرام خود نوشت: «انگ نچسبانید به جان به‌لب رسیده‌‌های کف خیابان. اینها بچه‌های مایند که می‌خواهند شنیده شوند. مثل ما که یک عمر خواستیم و نشنیدید. رای دادیم، صدای رایمان را نشنیدید. رای ندادیم، صدای قهرمان را نشنیدید.»

او در ادامه افزود: «دختران ما به محافظه‌کاری و صبوری و بزدلی ما نیستند، آنها آینده‌شان را می‌خواهند. حالا که نتوانستم امروزشان را بسازم برای ساختن فردا، پشت دستشان بازی می‌کنم. صدای این بچه‌ها را بشنوید، با رحم و با شرم با این بچه‌ها رفتار کنید.»

اصغر فرهادی، فیلم‌ساز شناخته‌شده ایرانی، نیز با انتشار ویدئویی در اینستاگرام از مردم معترض ایران پشتیبانی کرد و خواستار حمایت شخصیت‌های وطنی و جهانی شد.

او‌ گفت: «من به زنان توانمند کشورم افتخار می‌کنم و از صمیم قلب امیدوارم که با تلاش به اهداف خود برسند.» فرهادی با انتشار ویدئویی از همه هنرمندان، سینماگران، روشنفکران، فعالان حقوق مدنی از سراسر جهان و همه کشورها و همه کسانی که به کرامت و آزادی انسانی معتقدند، دعوت کرد که در هم‌بستگی با «مردان و زنان قدرتمند و شجاع ایران‌زمین» مشارکت کنند.

این کارگردان اسکارگرفته ایرانی مشارکت با معترضان را «یک مسئولیت انسانی» خواند و گفت که این‌کار می‌تواند امید ایرانیان را برای رسیدن به یک هدف زیبا و تاریخی که مردم در ایران در پی آن هستند، افزایش دهد.

همچنین روز شنبه، حدود یک‌صد تن از هنرمندان و سینماگران بیانیه دیگری تحت عنوان «تفنگت را زمین بگذار» منتشر کردند. در این بیانیه آمده است: «دوربین ما باید شاهد مستقل و راوی شجاع تاریخ باشد.»

این سینماگران «ایستادن در کنار مردم» و «به تصویر کشیدن حقایق سرکوب‌شده» را وظیفه سینماگران مستقل دانسته‌اند و تاکید کرده‌اند که این اعتراض‌ها «فریاد خروشان مردم عصیان‌زده‌ای است که دیگر توان تحمل دروغ، دزدی، فساد، سانسور و سرکوب را ندارد.»

آنها بار دیگر از نیروهای امنیتی خواستند که «اسلحه‌ به سمت مردم ایران نگیرند و به آغوش ملت بازگردند.»

در جریان این دور اعتراضات که پس از مرگ تحت بازداشت مهسا (ژینا) امینی از سر گرفته شده و به تمام استان‌های ایران گسترش یافته است، تاکنون شعارهایی از جمله «مرگ بر خامنه‌ای»، «مرگ بر دیکتاتور»، «زن، زندگی، آزادی»، «خامنه‌ای قاتله، حکومتش باطله»، «فتنه ۵۷، عامل هر فلاکت»، «این آخرین پیامه، هدف خود نظامه»، «آذربایجان بیدار است، حامی کردستان است»، «کردستان، چشم و چراغ ایران»، «کشتن برای روسری، تا کی چنین خاک بر سری»، «وای به روزی که مسلح شویم»، «رضا شاه،‌ روحت شاد» داده شده است.

مهسا امینی ۲۲ ساله که به همراه خانواده‌اش از سقز به تهران سفر کرده‌ بود، ۲۲ شهریور توسط گشت ارشاد بازداشت و به مرکز پلیس امنیت اخلاقی، مشهور به بازداشتگاه وزرا منتقل شد. او ساعاتی بعد با آمبولانس به بیمارستان کسری برده شد و در بخش مراقبت‌های ویژه بستری شد و ۲۵ شهریور جان باخت.

XS
SM
MD
LG