آخرين جلسه دادگاه رسيدگى به اتهامات متهمان حوادث بازداشتگاه كهريزك (در جنوب تهران ) روز دوشنبه برگزار شد. احكام متهمان تا كمتر از ۱۰ روز آينده صادر خواهد شد. اما به نام ۱۲ متهمی که همگی دارای رده های نظامی از سرتیپ و سرهنگ گرفته تا ستوان، استوار و گروهبان هستند هیچ اشاره ای نشده است.
در جریان وقایع بعد از انتخابات جنجالی ریاست جمهوری سال گذشته، برخی از معترضان به این بازداشتگاه، که زیر نظر نیروی انتظامی اداره می شد، منتقل شدند و حداقل چهار نفر از دستگیر شدگان بنام های محسن روحالامينى، امير جوادىفر، محمد كامرانى و رامين آقازاده قهرمانى در این بازداشتگاه کشته شدند.
در نهایت آيت الله خامنه ای، رهبر جمهوری اسلامی، به دلیل غیر استاندارد بودن این بازداشتگاه دستور تعطیلی آن را صادر کرد.
در تابستان گذشته، آقای مهدی کروبی، از رهبران مخالفین در ایران، بنا بر اظهارات برخی از بازداشت شدگان کهریزک خبر از وجود تجاوز جنسی در این زندان داد، هر چند این اتهام از سوی مسولان جمهوری اسلامی تاکنون رد شده است.
با اين حال، اظهارات، تصاویر و فیلمهای منتشر شده از کشته شدن معترضان در خیابانهای تهران و سایر شهرهای ایران، واکنش بین المللی را به آنچه که در ایران می گذرد بر انگیخت و سالی سخت را برای رهبران جمهوری اسلامی رقم زد.
اما این تنها معترضان خیابانی نبودند که نامشان با پرونده کهریزک گره خورد. رامین پور اندرجانی، پزشک بازداشتگاه کهریزک، اندکی پس از برملا شدن اخبار رويدادهای این بازداشتگاه جان خود را بطور مشکوکی از دست داد.
سازمان قضایی نیروهای مسلح، که مرجع قضایی رسیدگی به پرونده کهریزک است، اعلام کرد موضوع مرگ دکتر پور اندرجانی را بطور جدا گانه بررسی خواهد کرد.
در این میان دستگاه قضایی ایران تاکنون در ارتباط با سعید مرتضوی، دادستان پیشین تهران، و احمد رضا رادان، جانشین فرمانده نیروی انتظامی کشور، که گفته می شود در حوادث کهریزک نقش اصلی را داشته اند،اقدامی جدی نکرده است.
هر چند که پیش از این مجلس ایران در گزارشی به صراحت از نقش مرتضوی در این حوادث و خلاف گویی او پرده برداشته بود.
در گزارش کمیته مجلس که دی ماه گذشته منتشر شد، سعید مرتضوی به عنوان صادرکننده دستور انتقال بازداشت شدگان روز ۱۸ تیر ۸۸ به بازداشتگاه کهریزک معرفی شده بود. مرتضوی دلیل این کار را «فقدان ظرفیت زندان اوین» اعلام کرد.
وی همچنین علت مرگ سه تن از بازداشت شدگان روز ۱۸ تیر را ابتلا به بیماری مننژیت اعلام کرده بود، اما کمیته ویژه مجلس در بررسیهای خود به این نتیجه رسید که هردوی این اظهارات خلاف واقع بوده است.
انتشار گزارش کمیته ویژه مجلس که در آن سعید مرتضوی به خلافگویی متهم شد،درست یک روز پس از آن صورت گرفت که او بر اساس حکم محمود احمدینژاد، رسما کار خود را به عنوان رئیس ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز آغاز کرد.اواخر آبان ماه سال گذشته نیز خبری منتشر شد مبنی بر اين که در نیروی انتظامی از سردار رادان در ارتباط با بازداشتگاه کهریزک تحقیقاتی صورت گرفته است. پس از این تحقیق، قاضی پرونده قرار قضایی را که التزام اخلاقی به همکاری در ادامه روند تحقیقات است، برای وی صادر کرد. هر چند پس از آن خبری در ارتباط با پیگیری نقش وی در این بازداشنگاه منتشر نشد و خود وی نیز چون مر تضوی منکر نقش خود در حوادث بازداشتگاه کهریزک شد.
اما سردار رادان همچنان جایگاه خود را به عنوان جانشین فرمانده نیروی انتظامی کشور حفظ کرده است و اظهارات وی در ارتباط با حوادث روز عاشورای ۸۸ تهران که در آن منکر نقش پلیس تهران در برخورد با معترضان خیابانی شد، نیز واکنشی را از سوی مقامات قضایی ایران در بر نداشته است.
انتشار فیلمهای منتشر شده از روز عاشورا تردیدی بر نقش پلیس در کشتن وضرب وشتم معترضان خيابانی در اذهان عمومی باقی نگذاشت.