لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۲۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۲۳:۳۷

عبدالکریم لاهیجی: تیرشان به سنگ خورد


محمد جواد لاریجانی، دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضاییه جمهوری اسلامی
محمد جواد لاریجانی، دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضاییه جمهوری اسلامی

محمد جواد لاریجانی دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضائیه، در جریان دیدار روز جمعه خود با بان گی-مون، دبیرکل سازمان ملل، از وی برای بازدید از ایران دعوت کرده‌است. این دیدار پس از تصویب پیش‌نویس قطعنامه کمیته سوم مجمع عمومی سازمان ملل، در رابطه با نقض حقوق بشر در ایران، در روز پنجشنبه هفته گذشته صورت گرفت.

دکتر عبدالکریم لاهیجی، حقوقدان و نایب رییس فدراسیون جوامع حقوق بشر در پاریس، در گفتگو با صدای آمریکا خاطرنشان نموده که دبیرکل سازمان ملل، دو سال پیش از سوی مجمع عمومی سازمان ملل متحد، ماموریت یافته بود به ایران سفر کند، ولی جمهوری اسلامی، در این مدت، همواره از دعوت او به ایران سر باز زده بود.

دکتر لاهیجی در خصوص اهمیت قطعنامه جدید سازمان ملل که به واسطه کانادا و با مشارکت چهل و دو کشور علیه ایران تدوین شده به صدای آمریکا گفت:"این مسیری است که طی هفت سال گذشته، از طریق کمیته سوم وابسته به شورای اقتصادی و اجتماعی طی می کنیم، برای گرفتن یک قطعنامه. به لحاظ این که در کمیته سوم، تمام کشورهای عضو سازمان ملل و شورای اقتصادی حضور دارند و به مانند شورای حقوق بشر نیست که در آن هر قاره ای، در آن تعداد محدودی عضو دارد.

بنابراین اگر قطعنامه به تصویب برسد و به مجمع عمومی برود و در مجمع عمومی هم به تصویب برسد، به مانند دوره های قبل که طی هفت سال گذشته به انجام رسیده و امسال با توجه به اکثریت بزرگی که قطعنامه در کمیته سوم به دست آورده، مطمئن هستیم که در ماه دسامبر، در مجمع عمومی هم تصویب خواهد شد. مسلم است این قطعنامه چون نمایانگر نظر تمام کشورهای سازمان ملل هست، از قاطعیت و تاثیر بیشتری برخوردار است به ویژه اینکه این قطعنامه با دو قطعنامه دو سال گذشته مجمع عمومی این تفاوت را داراست که در دو سال گذشته مجمع عمومی، به آقای بان گی مون دبیر کل سازمان ملل متحد، ماموریت داد که گزارشی هر چه دقیق و به صورت تفصیلی درباره وضعیت "حقوق بشر" در ایران به مجمع عمومی بعدی بدهد، گزارشی که آقای بان گی مون، در سپتامبر گذشته ارائه داد ولی با توجه به اینکه طی دو سال گذشته جمهوری اسلامی از آقای بان گی مون دعوت نکرده بود که به ایران برود و از نزدیک بتواند خودش و هیات همراه ایشان این گزارش را تنظیم کند.

این است که این بار در این قطعنامه مدت ماموریت اقای بان گی مون را کوتاه تر کردند و ایشان موظف است که گزارشهای فصلی به صورت هر سه ماه یکبار، به مجمع عمومی سازمان ملل متحد بدهد و از این نظر چون مدت ماموریت آقای بان گی مون کوتاه است، مسلم است که ایشان ناگزیر است فشار بیشتری را بر جمهوری اسلامی اعمال کند برای اینکه از او و هیات همراه وی، برای سفر به ایران دعوت شود، تا بتواند گزارشی جامعی از وضعیت حقوق بشر ایران به مجمع عمومی سازمان ملل، ارایه کند."

صدای آمریکا: به نظر شما چرا آقای محمد جواد لاریجانی، دبیر ستاد حقوق بشر اسلامی، در این جلسه مجمع عمومی همواره تلاش می کرد که قطعنامه ای علیه ایران صادر نشود و شاهد اعتراض ایشان بودیم؟

عبدالکریم لاهیجی: تازگی ندارد، هر سال هیات نمایندگی جمهوری اسلامی ایران حتا به راههای غیراخلاقی و غیرشرافتمندانه متوسل می شدند و در کریدورهای سازمان ملل، هیات های نمایندگی و سازمان های حقوق بشر شاهد این نوع داد و ستدها و کادوهای خیلی گرانقیمت بودند. این بار فکر می کردند با اعزام محمد جواد لاریجانی بتوانند نتیجه بگیرند که ما دیدیم، در ژنو هم تیر او به سنگ خورد و ناگزیر شدند کاندیداتوری جمهوری اسلامی برای شورای حقوق بشر را پس بگیرند با ادعای اینکه در کمیسیون حقوق مقام زن در سازمان ملل جمهوری اسلامی ایران به عضویت در خواهد آمد.

دیدید که در سه هفته گذشته در کمسیون مقام زن هم شکست خوردند و جمهوری اسلامی ایران فقط نوزده رای کسب نمود. همین نشان می دهد که اعزام لاریجانی و سخنرانی های لاریجانی دیگر نمی تواند برای جمهوری اسلامی ایران کارساز باشد. علتش هم این است که دفعه اخیر، ما شاهد دو شکست هیات نمایندگی ایران به ریاست محمد جواد لاریجانی بودیم.

نخست اینکه وقتی خواستند موضوع را از دستور کمیته خارج کنند با این شیوه که مسئله حقوق بشر باید به شورای حقوق بشر ارجاع داده شود و در کمیته سوم، محل طرح قطعنامه نیست، برای نخستین بار بیش از نود کشور، ضد جمهوری اسلامی رای دادند. بعد هم که شکست خوردند و هنگامی که متن قطعنامه به رای گذاشته شد، من چون همواره شاهد و ناظر بودم که همیشه تفاوت بین آرای منفی و مثبت، صرف نظر از آرای کشورهایی که رای ممتنع می دهند سه یا چهار رای بود، ولی این بار تعداد آرای مثبت، دو برابر آرای منفی بود و این نشان می دهد که اعزام لاریجانی و سخنران تر از لاریجانی ها دیگر برای جمهوری اسلامی ایران کارساز نیست و ابعاد نقض حقوق بشر در ایران به صورت وحشتناکی در آمده و جامعه بین المللی با این اکثریت بزرگی که جمهوری اسلامی ایران را محکوم نموده خواسته که به مقام های جمهوری اسلامی ایران، برای یک بار دیگر اخطار کند که باید دست از این سیاست شان بردارد.

XS
SM
MD
LG