لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۳۱ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۱۴:۳۷

نگاهی به روزنامه های جهان: آمریکا و موضوع تکرار اشتباه پرل هاربر؟


هفتم دسامبر ۲۰۱۱ مصادف است با هفتادمین سالگرد حمله ارتش ژاپن به پایگاه نظامی پرل هاربر در آمریکا؛ رویدادی که ایالات متحده را رسماً به جنگ جهانی دوم کشاند.

واشنگتن تایمز نوشته است آمریکا نباید با فراموش کردن درس های حمله ژاپن به پرل هاربر، بار دیگر آن اشتباهات را تکرار کند. این روزنامه می نویسد ناوگان و تجهیزات ارتش آمریکا در هاوایی کاملاً آماده بود و می توانست پیشدستی کرده، با یک حمله ژاپن را از پا درآورد. اما منتظر ماند تا ژاپن جنگ را شروع کند؛ و آنگاه دیگر بسیار دیر بود. امروز نباید تهدید اتمی کشورهایی مثل کره شمالی و ایران را نادیده بگیریم؛ و برای اعلان جنگ منتظر شروع حمله از جانب آنها باشیم.

برخی از تحلیلگران بر این باورند که اگر اشتباه تاریخی واشنگتن امروز در مورد ایران و کره شمالی تکرار شود، می تواند شکست دیگری را برای آمریکا رقم بزند. مروری داریم بر روزنامه های آمریکایی با مقالاتی در این باره و دیگر اخبار مربوط به ایران.

در ستون نظرات وال استریت جورنال آمده است هفتم دسامبر ۱۹۴۱ روزی بود که هواپیماهای ژاپنی ناوگان آمریکا را در پرل هاربر درهم کوبیدند. اما باید از این رویداد به عنوان بزرگترین شکست اطلاعاتی ایالات متحده یاد کنیم. آمریکا مخابرات نیروهای ژاپنی را رمزگشایی کرده بود، و به مکالمات مقامات نظامی ژاپن دسترسی داشت؛ صدها واژه شناس و زبانشناس، به ویژه در نیروی دریایی در اختیار داشت که تمام مخابرات ژاپنی ها را تجزیه و تحلیل می کردند؛ اما این همه کافی نبود. به قول هنری کیسینجر وزیر خارجه پیشین آمریکا، "می دانستیم که روز یکشبه هفتم دسامبر در حدود ظهر به وقت واشنگتن قرار است اتفاقی بیفتد؛ اما کسی حواسش نبود که ۱۲ ظهر واشنگتن، مقارن هفت صبح در هاوایی است. به عبارت دیگر، دولت آمریکا هر چند در لبه پرتگاه جنگ با ژاپن بود و می دانست که ژاپن قصد دارد علیه آمریکا دست به کاری بزند، متوجه قصد آن کشور به حمله به بزرگترین پایگاه نیروی دریایی ایالات متحده در اقیانوس آرام یعنی پرل هاربر نشد و نتوانست علیه آن اقدامی بکند. واقعیت این است که آمریکا قدرت امپراتوری ژاپن را دست کم گرفته بود، و انتظار حمله ای آن چنان گسترده از جانب ژاپنی ها را نداشت:۳۵۳ هواپیمای کوچک ژاپنی ظرف نود دقیقه هشت کشتی جنگی، سه رزمناو و ۱۸۸ هواپیما را درجا نابود کرد؛ و بیش از ۲۴۰۰ آمریکایی جان خود را از دست دادند. در ادامه مقاله آمده است امروز حکومت هایی مثل ایران و کره شمالی را به رغم آن که از آمریکا ضعیف ترند، نباید دست کم گرفت. آنها برای دستیابی به سلاح هسته ای دست به هرکاری می زنند؛ و اگر روزی از آمریکا خشمگین شوند، ممکن است دست به کاری مشابه ژاپن ۷۰ سال پیش بزنند.

وال استریت جورنال در مقاله دیگری نوشته است مقامات آمریکا درنظر داشتند در یک مأموریت مخفی، هواپیمای رادارگریز آرکیو-۱۷۰ را - که در شرق ایران سقوط کرد - از خاک ایران خارج، و یا آن را منهدم کنند. به نوشته این روزنامه، یک گزینه اعزام گروهی از کماندوهای آمریکایی مستقر در افغانستان بود تا با کمک عواملی که در ایران دارند هواپیما را بیابند و آن را خارج کنند. گزینه دیگر اعزام تیمی برای منفجر کردن هواپیما، و گزینه آخر، نابود کردن آن در حمله هوایی بود. اما مقامات ارتش در نهایت به این نتیجه رسیدند که انجام عملیات پنهانی، به خطر کشف شدن توسط نیروهای ایرانی و یک درگیری شدیدتر با تهران نمی ارزد.

و کریستين ساینس مانیتور این پرسش را مطرح کرده است که چرا دولت ایران از دیدار وزیر خارجه آمریکا با اعضای شورای ملی سوریه نگران است؟ این روزنامه می نویسد موضوع نشست ژنو میان خانم هیلاری کلینتون با تبعیدیان سوریه گذار به دموکراسی بود. اما در آن نشست، رهبر گروه به جمهوری اسلامی هشدار داد که پس از سقوط اسد دوران مناسبات ویژه تهران با دمشق به سر خواهد رسید. و البته خانم کلینتون ضمن اولویت دادن به دموکراسی و روی کار آمدن رژیمی درسوریه که نماینده مردم باشد، تأکید کرد که از بین رفتن نفوذ جمهوری اسلامی درسوریه که در قلب خاورمیانه قرار دارد، هدف آمریکا نیز هست.

XS
SM
MD
LG