لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۱۰ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۱۵:۳۰

گزارش اجتماعی: دیدگاه مردم مجارستان نسبت به فروپاشی کمونیسم


پیتر فدینسکی، خبرنگار صدای آمریکا، بوداپست

فروریختن دیوار برلین در ماه نوامبر سال ١٩٨٩ پیش از گشوده شدن پرده آهنین در مجارستان در همان سال به وقوع پیوست.

هم اکنون پس از گذشت بیست سال، بیشتر مردم مجارستان بر این باورند که از سال ١٩٨٩ تا به حال کشورشان شاهد تغییرات چندانی نبوده است.

بر اساس نتایج نظرسنجی جدید شرکت ایپسوس، گروه پژوهشی اینترنتی بین المللی، از هر پنج مجارستانی فقط یک نفر معتقد است که از سال ١٩٨٩ تاکنون وضعیت کشورشان بهتر شده است و 56 درصد مردم مجارستان می گویند از زمانی که حاکمیت کمونیستی فرپاشیده شد، کشورشان به جای منفعت، متحمل ضررهای بیشتری شده است.

فروپاشی و انحلال پرده آهنین در ماه مه سال ١٩٨٩ در مجارستان آغاز شد. تقریبا" سه ماه بعد، صدها تن از ساکنان آلمان شرقی که به مجارستان پناه برده بودند، همزمان با گشوده شدن مرزهای آلمان غربی در ١٩ اوت به اتریش فرار کردند.

برای اولین بار، شهروندان یک کشور کمونیستی اروپای شرقی، توانستند بدون هراس از به خطر انداختن جان خود در میادین مین و کشته شدن به ضرب گلوله به مرزهای غربی متواری شدند.

گیولا سزمریکس، مامور مرزی پیشین ضمن اذعان به پیروزی مجارستان در به دست آوردن این آزادی ها می گوید:« پس از فروپاشی کمونیسم، زندگی مردم سرشار از چالش های اقتصادی شده و دشواری های معیشتی روز افزون دور از انتظار مردم مجارستان بوده است.»

وقتی پرده آهنین فرو افتاد، زولتان سرزسیناک ٥٢ ساله بود و دریک کارخانه پارچه بافی بزرگ در بوداپست کار می کرد.

وی که یک کمونیست سرسخت است می گوید: « آزادی های جدیدی که در مجارستان پدید آمده به بهای بی خانمانی و بیکاری مردم تمام شده و امنیت از زندگی آن ها رخت بربسته است. امروز مردم مجارستان به جای کار، تفریح و استراحت، تا روزی شانزده ساعت کارمی کنند و تازه بسیاری هم بیکار هستند. امروز مجارستان بیش از ٦٠٠ هزار بیکار دارد. »

مجموعه صنعتی که سرزسیناک درآن مشغول به کار بوده به ویرانه ای بدل و بیشتر آن به بخش خصوصی واگذار شده است.

زولت چرهایمی، سرمایه گذار٤٧ ساله، یکی از افرادی بود که با خرید یکی از بناهای این کارخانه، شرکت کوچکی تاسیس کرد که روی لیوان، تی شرت و روپوش آرایشگران آرم چاپ می کند.

چرهایمی می گوید: « جای تاسف است که چنین کارخانه عظیمی ورشکسته شد اما برای من که توانستم بنایی به قیمت مناسب بخرم، موقعیت خوبی بود. در دوران حاکمیت کمونیسم به راه انداختن این شرکت غیرممکن بود چرا که مالکیت خصوصی و فعالیت های چاپ و نسخه برداری به شدت ممنوع بود. فعالیت های شرکت من که کاملا" بر اساس کپی و نسخه برداری است، پس از سقوط کمونیسم آزاد شد و من توانستم مواد مورد نیاز کار خود را خریداری کنم و صنعت چاپ به طور کامل آزاد شد.»

همزمان با سقوط کمونیسم، آزادی مجارستان را فرا گرفت و امروز مردم این کشور می توانند در انتخابات چند حزبی شرکت کنند و ملک خصوصی داشته باشند.

سزمریکس می گوید:« بازار آزاد به حل معضلات اجتماعی کشور کمکی نکرده است اما با این وجود سقوط کمونیسم رویداد میمونی بود. مردم مجارستان تصور می کردند تغییر دولت کشورشان را به بهشت برین بدل خواهد کرد اما چنین نشد. اما امروز مجارستانی ها حداقل آزادی دارند.»

بیشتر مردم مجارستان با چنین نظری موافقند. اما نتایج نظرسنجی جدیدی حاکی از آن است که اکثریت مجارستانی ها معتقدند از زمان برچیده شدن پرده آهنین به جای کسب منفعت، متحمل ضررهای سنگینی شده اند و این به آن معناست که آرزوها و آرمان های مردم مجارستان هنوز متحقق نشده اند.

XS
SM
MD
LG