لیلی خاتمی، فعال حقوق کودکان، که از نوزدهم آبان ماه در زاهدان از سوی ماموران امنیتی بازداشت و به شهر تهران منتقل شده بود، با اتهام جاسوسی مواجه شده است.
مونس خاتمی، خواهر لیلی خاتمی، در گفتوگو با شاهد علوی روزنامهنگار، خبر داد که خواهرش با اتهام جاسوسی مواجه شده است، اما او اطلاع بیشتری از جزییات این اتهام ندارد.
خواهر لیلی خاتمی اضافه کرد که در مدت زمان بازداشت، پدر آنها دو بار با این فعال حقوق کودکان ملاقات کرده است؛ اما هنوز موفق نشدهاند برای او وکیل بگیرند.
براساس بخشنامه قوه قضاییه ایران تنها حدود ۲۰ وکیل دادگستری اجازه دارند وکالت پروندههای امنیتی و سیاسی را بر عهده بگیرند.
لیلی خاتمی در مناطق زلزله زده کرمانشاه و مناطق محروم زاهدان برای کودکان برنامههای نمایشی، گروه درمانی و قصهخوانی برگزار میکرد. به گفته خواهرش، او «در آخرین روز سفرش در زاهدان و در منزل یکی از بستگان از سوی نیروهای امنیتی بازداشت و به تهران منتقل شده است.»
مونس خاتمی اضافه کرده است که اطلاعی از دلیل انتقال خواهرش به تهران هم ندارد. به گفته او، لیلا خاتمی «کارش هم بیشتر مربوط به کودکان بیسرپرست و بدسرپرست در مناطق خیلی محروم بود و به روستاهای دورافتاده سر میزد و کرمانشاه، سیستان و بلوچستان، مازندران و گیلان و همیشه طوری برنامهریزی میکرد به محرومترین مناطق کشور سر میزد و همه برنامهاش این بود که حداقل امیدی برای این بچهها ایجاد کند و هیچ فعالیت سیاسی نداشت.»
در ماههای اخیر چندین فعال در حوزههای مختلف با اتهامهایی چون جاسوسی و نفوذ در ایران بازداشت شدهاند. در یکی از آخرین موارد از این دست میتوان به بازداشت میمنت حسینی چاووشی، جمعیتشناس ایرانی - استرالیایی اشاره کرد که هنگام خروج از ایران در فرودگاه و به اتهام نفوذ بازداشت شده بود.
بهمن ماه سال گذشته هم تعدادی از فعالان محیط زیست در ایران بازداشت شدند و همچنان تعدادی از آنها در زندان به سر میبرند. اتهام این افراد مواردی چون جاسوسی و افساد فیالارض عنوان شده است.
کاووس سیدامامی از جمله این بازداشتشدگان بود که دو هفته بعد از زندانی شدن خبر مرگ او در زندان منتشر شد. مقامهای جمهوری اسلامی علت مرگ او را خودکشی عنوان کردند؛ اما خانواده سیدامامی این ادعا را رد کرده است.