لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۱۹ دی ۱۴۰۳ ایران ۰۶:۵۳

کنگره در مورد قطعنامه نسل کشی ارامنه رای گیری نکرد


نانسی پلوسی - رییس مجلس نمایندگان آمریکا
نانسی پلوسی - رییس مجلس نمایندگان آمریکا

قانونگذاران آمریکایی با عدم رای به قطعنامه ای که کشتار دست جمعی ارامنه در قرن گذشته را یک نسل کشی می داند، از ایجاد یک برخورد دیپلماتیک با ترکیه، متحد آمریکا جلوگیری کردند. یکصد و یازدهمین کنگره آمریکا روز چهارشنبه در حالی پایان یافت که قانونگذاران آمریکایی در مورد این قطعنامه رای گیری نکردند.

حامیان قطعنامه ای که کشتار ارامنه را یک نسل کشی می داند، امیدوار بودند نانسی پلوسی رییس مجلس نمایندگان آمریکا، بتواند در آخرین روزهای پایانی کنگره موافقت لازم برای رای گیری در خصوص این قطعنامه را کسب کند. اما رجب طیب اردوغان، نخست وزیر ترکیه از باراک اوباما رییس جمهوری آمریکا خواسته بود که مانع رای گیری در این مورد شود.

دولت ترکیه قویاً با رای گیری در باره چنین قطعنامه ای مخالفت کرده بود و دولت آمریکا نیز نگران آسیب دیدن روابط با ترکیه، متحد عضو ناتو شده بود.

تصویب این قطعنامه درحالی که جمهوریخواهان کنترل مجلس نمایندگان را در ماه ژانویه آینده بدست می گیرند، امری بعید به نظر می رسد. جان بونر، رییس آینده مجلس نمایندگان آمریکا، همچون دولت جورج بوش، رییس جمهوری سابق آمریکا با این قطعنامه مخالف است.

شماری از گروه های ارمنی از اینکه نانسی پلوسی زودتر برای رای گیری در مورد این قطعنامه اقدام نکرد، او را سرزنش می کنند. کن هاچیکیان، رییس کمیته ملی ارامنه آمریکا به خبرگزاری آسوشیتدپرس گفت که عدم اقدام نانسی پلوسی، نشان دهنده «شکستی برای سابقه آمریکا در کوشش جهت پایان دادن به دور نسل کشی است.»

ارامنه می گویند حدود یک میلیون و پانصد هزار نفر از ارامنه توسط ترک های عثمانی پیش از جنگ جهانی اول و در حین انجام آن کشته شدند. پژوهشگران بطور گسترده ای با این نظرموافق هستند که این کشتار، اولین نسل کشی در قرن بیستم بوده است.

ترکیه این نظر را قبول ندارد و می گوید که شمار کشته ها بالابرده شده و آنانی که کشته شدند، قربانی جنگ داخلی و نا آرامی ها بودند. نانسی پلوسی از حامیان تصویب قطعنامه مربوط به کشتار ارامنه در کنگره آمریکا بود. اما هیلری کلینتون و کاندولیزا رایس، وزیر سابق امورخارجه آمریکا مخالف تصویب چنین قطعنامه ای بودند.

XS
SM
MD
LG