لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۰۴:۰۱

پروفایل نامزدها: علیرضا زاکانی/انصراف داد


Alireza Zakani | علیرضا زاکانی
Alireza Zakani | علیرضا زاکانی

علیرضا زاکانی دو روز مانده به انتخابات انصراف داد.

صدای آمریکا در آستانه سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری در ایران، نگاهی به زندگی و سوابق نامزدهای این انتخابات دارد:

علیرضا زاکانی که از طیف تندروی اصولگرا است، از اعضای سرشناس بسیج بود و به نمایندگی مجلس ایران هم رسید. او اکنون امیدوار است که در انتخابات ریاست جمهوری پیروز شود. در زیر نگاهی به سوابق و کارنامه او شده است:

زندگی شخصی

علیرضا زاکانی در سال ۱۳۴۴ حوالی میدان خراسان تهران به دنیا آمد. پدر او حسین، سال‌ها از برگزار کنندگان مراسم بزرگداشت غلامرضا تختی بود. علیرضا زاکانی وقتی ۱۵ ساله بود به جبهه رفت و از ناحیه دست، پا، و گردن مجروح شد. او در سال ۱۳۶۲ دیپلم گرفت. اما بعد از جنگ، در سال ۱۳۶۸ در رشته پزشکی دانشگاه تهران پذیرفته شد و سپس در سال ۱۳۸۳ در رشته پزشکی هسته‌ای تخصص گرفت.

دربارهٔ مدرک تحصیلی او نیز شایعاتی وجود داشت. وبسایت خبری «بامداد» با انتشار تصویری اعلام کرده بود که علیرضا زاکانی در دوره تحصیل خود سه ترم مشروط شده‌ بود و «با رابطه‌بازی» توانست از رشته «دستیاری کودکان» به «پزشکی هسته‌ای» تغییر رشته بدهد. البته خود او می‌گوید چون مجبور بوده در کنار درس و مسئولیت بسیج دانشگاه برای تأمین خرج زندگی، یازده ماه از سال با ماشین کار کند، مشروط شده بود و درباره تغییر رشته‌ هم گفت که این کار را با تأکید مسئولین دانشگاه انجام داده‌ است.

زاکانی با معصومه پاکتچی، همسر یک شهید که از ازدواج نخست خود یک فرزند داشت، ازدواج کرد. خانم پاکتچی دارای تحصیلات سطح سه حوزه علمیه است و سمت معاون حوزه‌های علمیه استان تهران را دارد.

زاکانی و همسرش سه دختر به نام‌های طیبه،‌ مریم، و زینب دارند که هر سه متاهل هستند. درباره مریم دختر زاکانی گفته شده که بعد از دریافت مدرک لیسانس مهندسی کامپیوتر از دانشگاه صنعتی شریف، مدرک لیسانس علوم انسانی دیجیتال را از اکول پلی‌تکنیک فدرال لوزان دریافت کرده است. آقای زاکانی هر گونه کمک دولتی تحصیلی به دخترش را رد کرده و گفته او بعد از تحصیل به همراه همسرش به ایران بازگشته است.

سوابق

فعالیت سیاسی علیرضا زاکانی بعد از حضور در جنگ، در قالب فعالیت‌های او در بسیج دانشجویی بود که در نهایت او را به نمایندگی مجلس رساند. او عضو بسیج دانشجویی دانشگاه تهران و علوم پزشکی تهران شد و هم‌زمان به مدت چهار سال اداره مسجد دانشگاه تهران را به عهده داشت.

علیرضا زاکانی به طیفی از اصولگرایان تندرو تعلق دارد که با مصباح یزدی ارتباط نزدیکی داشتند.
علیرضا زاکانی به طیفی از اصولگرایان تندرو تعلق دارد که با مصباح یزدی ارتباط نزدیکی داشتند.

او در زمان اعتراضات دانشجویان و سرکوب در تیرماه ۱۳۷۸ از مسئولان بسیج دانشجویی بود و یکسال بعد مسئول بسیج دانشجویی کشور شد.

زاکانی در دوره‌های هفتم، هشتم، و نهم به عنوان یک سیاستمدار اصولگرا نماینده مجلس از حوزه انتخابیه تهران بود. او همچنین نماینده یازدهمین دوره مجلس از قم است.

زاکانی که از نظر سیاسی به طیف نیروهای وابسته به مصباح یزدی نزدیک بود، پس از پایان مسئولیت در بسیج دانشجویی، با گروهی از همفکران خود، طیف جدیدی از نیروهای محافظه‌کار را با عنوان «اصولگرایان» راه انداخت. آنها در انتخابات مجلس هفتم که بعد از رد صلاحیت گسترده اصلاح طلبان برگزار شد، اکثریت مجلس را به دست آوردند و زاکانی از حوزه تهران وارد مجلس شد. او دو دوره دیگر نیز نماینده تهران در مجلس بود.

زاکانی که از منتقدان هاشمی رفسنجانی بود، تلاش زیادی برای پایان دادن به ریاست عبدالله جاسبی، رئیس طولانی‌مدت دانشگاه آزاد، انجام داد و تحقیق و تفحص از دانشگاه آزاد اسلامی را به راه انداخت.

در مجلس که قالیباف رئیس شده، علیرضا زاکانی نیز رئیس مرکز پژوهش‌های این نهاد شده است.
در مجلس که قالیباف رئیس شده، علیرضا زاکانی نیز رئیس مرکز پژوهش‌های این نهاد شده است.

زاکانی در زمان توافق هسته‌ای ایران با کشورهای۱+۵، ریاست کمیسیون ویژه بررسی برجام و نتایج و پیامدهای آن را بر عهده داشت. هرچند این کمیته در نهایت توافق هسته‌ای را تأیید کرد، اما در سال‌های بعد بارها از برجام انتقاد کرد.

علیرضا زاکانی در انتخابات مجلس دهم، ۷۶۷ هزار رای کسب کرد اما با رتبه سی و نهم، نتوانست جزو سی نماینده تهران شود و از راهیابی به مجلس بازماند. او از مرداد سال ۹۵ با درجه سرلشگری، رئیس مجمع بسیج عالی کشور شد.

در انتخابات ۲ اسفند ۹۸ برای یازدهمین دوره مجلس، او توانست با ۱۹۰ هزار رای، از قم به مجلس راه یابد. او از مرداد ۱۳۹۹ رئیس مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی است.

آقای زاکانی مدیرمسئول هفته‌نامه «پنجره» و سایت خبری «جهان نیوز»، و نیز عضو هیات منصفه مطبوعات بوده است. این هیات، به برخی پرونده‌های قضایی مطبوعات رسیدگی می‌کند. البته همه پرونده‌ها علیه رسانه‌ها و خبرنگاران، در این دادگاه مطرح نمی‌شوند.

سابقه نامزدی در انتخابات

علیرضا زاکانی غیر از شرکت در انتخابات مجلس، در سال‌های ۱۳۹۲ و ۱۳۹۶ نیز در انتخابات ریاست‌جمهوری داوطلب شد، اما شورای نگهبان صلاحیت او را رد کرد. هرچند برخی اصلاح طلبان او را به فساد مالی متهم می‌کنند؛ اما خود او مدعی است که باز بودن پرونده شکایت وزارت نفت و برادر روحانی از او که منجر به محکومیت یکساله زاکانی شده بود، دلیل رد صلاحیتش بوده است. دیوان عالی در نهایت زاکانی را تبرئه کرد.

زاکانی در انتخابات ۱۴۰۰ نیز نامزد شد که این بار شورای نگهبان صلاحیت او را تأیید کرد.

XS
SM
MD
LG