لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۹ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۱۳:۵۷

گذار اعراب به دموکراسی چگونه امکانپذير است؟


گذار اعراب به دموکراسی چگونه امکانپذير است؟
گذار اعراب به دموکراسی چگونه امکانپذير است؟

واشنگتن پست می نويسد اکنون که ميدان تحرير قاهره هفته های شور و هيجان پيروزی را پشت سر گذاشته است، نگاهی به واقعيت ها نشان می دهد که گذار به دموکراسی در دنيای عرب تا چه اندازه دشوار است. ديويد ايگنيشس در ستون نظرات واشنگتن پست با اشاره به درگيری خونين اخير ميان مسلمانان و مسيحيان قبطی در قاهره و رفتار ناشايست مردان با زنان تظاهرکننده نوشته است دستمايه اصلی رسيدن به دموکراسی، فرهنگ مدارا، و روح يکپارچگی برای پشت سر گذاشتن اختلافات سياسی، فرهنگی و ديگر تفاوت هاست. نويسنده، پرزيدنت اوباما، رييس جمهوری آفريقايی تبار آمريکا را -- با سعه صدر و مدارايی که در سياست داخلی و بين المللی نشان می دهد -- نمادی از پيشرفت دموکراسی در ايالات متحده، و الگويی برای حرکت اعراب در مسير دموکراسی می خواند.

از سوی ديگر سؤال می شود که دکترين عدم مداخله پرزيدنت اوباما در ليبی برای مردم آن کشور و جنبش های دموکراسی خواهانه در دنيای عرب چه نتايجی در بر خواهد داشت؟ «دکترين اوباما» عنوان سرمقاله وال استريت جورنال است که در آن آمده است در حالی که قذافی و پسرانش جواب مخالفان را با بمب می دهند، سکوت پرزيدنت اوباما به روشنی نشان داد که واشنگتن نقش رهبری جهان را ايفا نمی کند؛ بلکه نظر سازمان ملل و ديگر کشورها را محترم می شمارد. اما در حالی که دنيا نتوانسته است تصميم بگيرد که با ليبی چه کند، در خلا رهبری، ديکتاتور ليبی و پسرانش يکه تازی می کنند و هيچکس جلودارشان نيست. اين روزنامه ليبی آشوب زده را نمونه دنيای بدون رهبری آمريکا خوانده و می نويسد وقت آن است که پريدنت اوباما دکترين عدم مداخله در ليبی را کنار بگذارد؛ چرا که با گذشت هر روز، هزينه نجات ليبی بالاتر می رود.

روزنامه گاردين نيز نوشته است اگر غرب در ليبی مداخله نکند، و قيام مردم سرکوب شود، رهبران غرب که قذافی را به کناره گيری فرا می خواندند، اعتبارشان را نزد مردم از دست می دهند؛ و ناگزير خواهند شد با ديکتاتور خونريز ليبی از در آشتی درآيند. اما از آن بدتر اين که: «جنبش های دموکراسی خواهانه در ديگر کشورهای عرب احتمالاً برای هميشه خاموش خواهد شد.»

XS
SM
MD
LG