لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۲۸ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۱۴:۴۶

ناتوانی بهار عربی در مهار فساد مالی


برای بسیاری از مصری ها، حسین سالم، نمادی از خطاهای رژیم سابق مصر است.

او یکی از دوستان نزدیک حسنی مبارک، رئیس جمهوری سابق مصر، بود؛ تاجر فراری که ظاهرا میلیون ها دلار با استفاده از ارتباط خود با رژیم مبارک در معاملات تجاری کسب کرده است. او در حال حاضر تحت بازداشت خانگی در اسپانیا قرار دارد، و اگر درخواست مصر برای استرداد او پذیرفته نشود به احتمال زیاد به صورت غیابی محاکمه خواهد شود.

اينگونه نابرابری ها، انگیزه ای برای بسیاری شد تا در سال ۲۰۱۱ ميلادی به خيابان ها سرازير شوند و «نان، آزادی و عدالت اجتماعی» را خواستار شوند.

فساد سیاسی و اقتصادی، محور کليدی اعتراض ها در بهار عربی و از جمله در مصر بود، اما با وجود پایان سه دهه حکومت حسنی مبارک، بنا بر گزارشی که توسط سازمان شفافیت بین الملل منتشر شده است، بسياری در مصر هنوز مناسبات در این کشور را ناپاک می دانند. احساس فساد در بسياری از کشورها از آفريقا تا خليج فارس، از جمله تونس، ليبی و يمن مشاهده می شود.

شاخص سالانه «احساس فساد» سازمان شفافیت بین الملل، ۱۷۶ کشور و سرزمین را بر اساس مصاحبه با تجار، سرمایه گذاران داخلی و خارجی، و دیگر افرادی که در تعامل با بخش دولتی هستند، اندازه گيری می کند.

رتبه پايين

بسیاری از کشورهایی که بهار عربیرا تجربه کردند، هنوز در نیمه پایین رتبه بندی شاخص احساس فساد قرار دارند.

معمر قذافی که در لیبی به مدت بیش از ۴۰ سال حکومت کرد، بطور افسانه ای منابع عمومی و درآمدهای نفتی قابل توجه را به خرید سلاح و حمایت از گروه های شورشی در خارج از کشور اختصاص داده بود.

قیام مردم باعث سرنگونی رژیم قذافی و مرگ هزاران نفر شد، اما لیبی هنوز در جايگاه پايينی قرارد دارد و بين ۱۷۶ کشور رتبه ۱۶۰ را به خود اختصاص داده است.

تعداد کمی از کشورهای عربی شاهد بهبود قابل ملاحظه در این زمینه بوده اند.


تونس، اولین کشوری که در بهار عربی رهبر خود را سرنگون کرد، در مقايسه با حکومت سابق اکنون رتبه ای کمی بهتر دارد. بحرين نيز از رتبه ۴۸ در سال ۲۰۱۰ ميلادی پس از ناکامی برای رسیدن به تغییرات قابل توجه بعد از ماه ها سرکوب مداوم در تظاهرات ضد دولتی، به رتبه ۵۳ تنزل يافته است.

نزول رتبه مصر

رتبه مصر به میزان قابل توجهی در شاخص احساس فساد سازمان شفافیت بین الملل کاهش یافته است و از رتبه ۹۸ در سال ۲۰۱۰ ميلادی به رتبه ۱۱۸ در سال ۲۰۱۲ نزول کرده است.

شکاف میان فقیر و غنی در جهان عرب همچنان گسترده است.

در مصر، نهادهای بین المللی مانند بانک جهانی نسبت به امکان ادامه رکود اقتصادی هشدار داده اند.

مجدی قندیل، مدیر اجرایی مرکز مطالعات اقتصادی مصر، گفت: فقدان نظارت دولت مصر، اجازه داد فساد غالب شود و ثمرات رشد نصیب عده معدودی شود.
XS
SM
MD
LG