لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۶:۵۶

نشست کارگروه ویژه؛ میزان خودکشی در جمعیت رزیدنتی تا ۵ برابر بیشتر از سایر گروه‌ها


در پی ابراز نگرانی‌های فراوان از افزایش آمار خودکشی میان اعضای کادر درمان ایران و با مصوبه شورای عالی نظام پزشکی، کارگروهی ویژه با حضور رئیس کل نظام پزشکی، نماینده‌ای از وزارت بهداشت، رئیس انجمن علمی روانپزشکان و شماری از کارشناسان تشکیل جلسه داد.

در این جلسه عنوان شد که بررسی وضعیت روانی ۲۵۳ دستیار تخصصی پزشکی نشان می‌دهد میزان خودکشی در جمعیت رزیدنتی بین ۳.۱ تا ۵ برابر بیشتر از سایر گروه‌ها است.

رئیس جمعیت علمی پیشگیری از خودکشی ایران نیز اشاره کرد که میانگین شیوع افکار خودکشی در دانشجویان پزشکی ایران از میانگین جهانی فراتر رفته و در مقایسه با نرخ جهانی ۱.۱۱ درصد به ۴.۲۴ درصد رسیده است و افزود که پزشکان مرد ۴۰ درصد بیشتر از جمعیت عمومی و پزشکان زن ۱۳۰ درصد بیشتر از جمعیت عمومی در معرض افکار خودکشی قرار دارند.

رئیس انجمن علمی روانپزشکان ایران گفت میزان «بی‌توجهی» و «بی‌مسئولیتی» در وزارت بهداشت از جمله عدم حضور مدیر کل مشاوره و سلامت اجتماعی وزارت بهداشت در این جلسه «نوبر» است.

او گفت: «همه می‌دانیم در این سال‌ها چه بلایی سر تعرفه‌ها و رزیدنت‌ها آورده ایم و یا شورای عالی انقلاب فرهنگی چه بلایی سر پزشکی کشور می‌آورد؟ اینها همه واضح و بلکه عامدانه هم است.»


انجمن علمی روانپزشکان ایران در نامه‌ای به رئیس‌جمهور خواستار تشکیل کمیته‌ای از متخصصان شده است که «اختیارات لازم» برای «مداخله فوری» در این موضوع را داشته باشد.

این انجمن در چهار ماه گذشته دو نامه به وزارت بهداشت ارسال کرده است که هر دو بدون پاسخ مانده‌اند.

شماری از فعالان مدنی در فضای مجازی عدم توجه وزارت بهداشت به این موضوع را کنار تأکید ویژه این وزارتخانه روی برخورد با «بدحجابی» پرسنل کادر و درمان قرار داده‌اند.

موضوع افزایش آمار خودکشی میان اعضای کادر درمان ایران به ویژه رزیدنت‌ها در‌چند سال گذشته و پس از فشار مضاعفی که همه‌گیری کرونا روی آنها گذاشت خبرساز شده است.

سال گذشته، روزنامه «ایران» وابسته به دولت جمهوری اسلامی در گزارشی اعلام کرد که گذراندن «کشیک‌های طولانی و متوالی» و نیز حضور «ماهانه ۵۴۰ ساعت» در مراکز درمانی «تبعات سنگینی» را برای رزیدنت‌ها ایجاد کرده است.

به نوشته این ارگان دولت، «خستگی مفرط و دائمی رزیدنت‌ها» و ایجاد «مشکلات معیشتی» نه فقط منجر به «کاهش شدید بار یادگیری و کیفیت آموزش، افزایش خطای پزشکی و کاهش ارائه خدمت به بیماران» در مراکز درمانی شده بلکه آمار «انصراف از تحصیل» دانشجویان تخصص پزشکی را نیز افزایش داده است.

بحران پزشکی و مهاجرت گسترده کادر درمان در ایران نیز از دو سال پیش شدت گرفت و بار‌ها نسبت به عواقب این موضوع هشدار داده شد.

بر اساس آمار اعلام شده از سوی سخنگوی سازمان نظام پزشکی، مهاجرت جامعه پزشکی نسبت به سال‌های قبل از کرونا افزایش دو برابری داشته و ایران اکنون به ۵ قاره جهان پزشک «صادر» می‌کند.

هرچند آمار دقیقی از میران مهاجرت کادر درمان وجود ندارد ولی نظرسنجی‌های رصدخانه مهاجرت ایران نشان می‌دهد ۵۴ درصد پزشکان و پرستاران در تابستان ۱۴۰۱ میل زیاد و خیلی زیاد به مهاجرت داشته‌اند. ۲۴ درصد تصمیم به مهاجرت گرفته‌اند و ۷/۵ درصد اقدام به مهاجرت کرده‌اند و این در حالی است که پس از اعتراضات اخیر در ایران، تمایل به مهاجرت نیز به شدت افزایش یافت.

روزنامه «دنیای اقتصاد» سال پیش اعلام کرد که در چهار سال گذشته ۱۶ هزار پزشک عمومی و ۳۰ هزار کادر درمان از کشور مهاجرت کرده‌اند.

رئیس سازمان نظام پزشکی چندی پیش گفت که از ارائه اعداد و ارقام برای مهاجرت پزشکان ابا دارد چون از آن «سوء‌استفاده» می‌شود ولی تأکید کرده بود که اخبار و آمار دقیقی در خصوص مهاجرت و سیر و شتاب آن را به مسئولان اعلام کرده‌اند.

همزمان، بهرام عین‌اللهی وزیر بهداشت دولت رئیسی با اشاره به جذب «سالی ۱۰ هزار پرستار» گفت «وقتی تربیت ما افزایش پیدا کند، دیگر دلهره ای ازخروج نداریم.»

او پیشتر معضل مهاجرت کادر درمان را «دروغ» خوانده بود و گفته بود که از جامعه پزشکی اگر کسی مهاجرت کند به او شغل نمی‌دهند «مگر این‌که کار دیگری انجام دهد.»

XS
SM
MD
LG