سوزان نوسل، مدیر سازمان عفو بین الملل در آمریکا به ستاره درخشش از شبکه فارسی صدای آمریکا گفت «ما شاهد تشدید الگوهای موارد نقض حقوق بشر بوده ایم». او گفت دولت تهران خبرنگاران، سازمانهای غیردولتی، نخبگان و چهره های مخالف را سرکوب کرده است.
نوسل گفت تهران نیروهای آموزش دیده پلیس سایبری را برای اجرای عملیات سرکوب به کافی نت های سراسر کشور اعزام کرده است و به همین دلیل، برخلاف شیوه هایی که مردم به هنگام اعتراضهای خیابانی گسترده سال ۲۰۰۹ توسط نیروهای دولتی سرکوب شدند، اطلاع رسانی و یا مستند کردن موارد نقض حقوق بشر بسیار دشوار شده است.
فعالان مخالف، اصلاح طلبان و دانشجویان در آن دوران از شبکه های احتماعی فیس بوک، توئیتر و کلیپ های ویدئویی تلفنهای همراه استفاده می کردند تا جهان را از سرکوب خونبار مردم مطلع کنند، این شیوه ای بود که جهان عرب زبان نیز طی سال گذشته در قیامهای مردمی خود از آنها بهره برده اند.
نوسل گفت: «آنها دیده اند که مردم با استفاده از تلفنهای همراه، کامپیوتر و ارتباط اینترنتی با هم مرتبط می شوند، سازماندهی می کنند و بسیج می شوند و من فکر می کنم همین امر عامل تصمیم (دولت) برای تمرکز بسیار جدی بر ایجاد نیروی پلیس سایبری و اعمال چنین محدودیتهای شدیدی برای دسترسی به اینترنت و توانایی مردم برای برقراری ارتباط واکنش مستقیم به این امر بوده است.»
اعتراضهای ایران، واکنشی نسبت به انتخاب مجدد پرزیدنت محمود احمدی نژاد و برگزاری انتخاباتی بود که بسیاری از اقشار مردم ایران معتقدند بودند که در آن تقلب شده است.
بسیاری از اصلاح طلبان بر این باور بودند که میرحسین موسوی، رهبر مخالفان در شمارش آرای دقیق برنده این انتخابات می بود. دهها هزار تن از مردم ایران به خیابانها آمدند. این تحرکها بعدها به این دلیل که معترضان از رنگ سبز و نماد کارزار انتخاباتی موسوی استفاده کردند، به «جنبش سبز» معروف شد.
تظاهرات به درگیری با پلیس و نیروهای بسیجی هوادار دولت منتهی شد. یک نفر که در این اعتراضها جان خود را از دست داد، دختر جوانی به نام ندا آقا سلطان بود که مرگ وی به ضرب گلوله با تصاویر دوربین تلفن همراه ثبت شد و این تصاویر در سراسر جهان پخش شد.
گفتگوی ستاره درخشش با سوزان نوسِل مدیر اجرایی سازمان عفو بین الملل در امریکا، دربارۀ مسائل مختلف حقوق بشر در ایران، از جمله: آزادیهای اساسی، انتخابات، روزنامه نگاران، رسانه ها، اینترنت، زندانها، رفتار حکومت با مردم و رهبران سیاسی، نگرانی های جامعه بین المللی در زمینه نقض حقوق بشر است.
در بخشی از این گفتگو، خانم نوسل در پاسخ به این پرسش که اطلاعات قابل اعتماد از داخل ایران چگونه به دست می آید می گوید:
«خیلی چالش انگیز است زیرا، همان طور که گفتید تواناییهای روزنامه نگاران و رسد کنندگان وضع حقوق بشر در ثبت آنچه اتفاق می افتد و دسترسی به شاهدان خیلی محدود است.»
گزارش کامل در یکی از «دیدگاهها»ی آینده پخش خواهد شد.