الجزایر این هفته میزبان نخستین اجلاس سران کشورهای عضو اتحادیه عرب پس از یک وقفه چند ساله به دلیل همهگیری کرونا است. در این اجلاس قرار است درباره مهمترین موضوعات مورد اختلاف، از جمله نقش منطقهای ایران و ترکیه و قدرت گرفتن دوباره اسد بحث و بررسی شود.
این در حالی است که شکافهای سیاسی میان کشورها احتمالاً هرگونه نمایش یکپارچگی در این اتحادیه را کمرنگ خواهد کرد. کشورهای جهان عرب پیرامون موضوعاتی شامل نقش ایران و ترکیه در منطقه و نیز احیای قدرت بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه، اختلاف نظر دارند، ضمن این که درگیریهای شدید الجزایر با مراکش همچنان ادامه دارد.
الجزایر از سال ۲۰۱۹ میلادی و در پی اعتراضات عمومی منتهی به خلع عبدالعزیز بوتفلیقه، رئیس جمهوری وقت، عمدتاً از صحنه سیاسی جهان عرب دور بوده است. از این رو میزبانی اجلاس سران اتحادیه عرب نمایانگر بازگشت آن کشور به خط مقدم دیپلماسی است.
ماه گذشته نیز دولت الجزایر جناحهای گوناگون فلسطینی را گرد هم آورد تا تلاش کند به سالها کشمکش داخلی خاتمه دهد ... ضمن اینکه عبدالمجید تبون، رئیس جمهوری کنونی، طی ماههای اخیر میزبان رهبران فرانسه و ایتالیا بوده است.
از زمان اجلاس قبلی لیگ عرب تاکنون امارات متحده عربی و بحرین و مراکش و سودان روابطشان با اسرائیل را به حال عادی درآوردهاند؛ اقدامی که بسیاری از فلسطینیان آن را به منزله پشت کردن به آرمانهایشان میدانند.
از سوی دیگر، الجزایر اخیراً در متقاعد کردن سایر کشورهای عرب به لغو تعلیق عضویت سوریه در این اتحادیه ناکام بوده است. به ویژه این که اعضای مهم این اتحادیه، از جمله عربستان سعودی و قطر، از مخالفان اسد، متحد نزدیک جمهوری اسلامی ایران، پشتیبانی کردهاند.
رهبر امارات متحده عربی، پادشاه مراکش، و محمد بن سلمان، ولیعهد و رهبر بالفعل عربستان سعودی، اعلام کردهاند که در نشست الجزایر حضور نخواهند داشت.
اما بنال بر اعلام اتحادیه عرب، رهبران مصر، تونس، مراکش، و قطر در این نشست حضور خواهند داشت.