لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۰۷:۱۰

برج جنجالی بنیاد علوی در قلب نیویورک؛ از خرید توسط شاه، تا سایه توقیف بخاطر تحریم ها


ساختمان ۶۵۰ در خیابان پنجم نیویورک - بنیاد علوی
ساختمان ۶۵۰ در خیابان پنجم نیویورک - بنیاد علوی

ساختمان ۳۶ طبقه ای که در تصویر دیده می شود چشمگیرترین دارایی بنیاد علوی ایران است که سالهاست در اخبار آمریکا حضور دارد.

تازه ترین موارد حضور رسانه ای بنیاد علوی در اخبار آمریکایی اعانه های چشمگیرش به بنیاد خانوادگی کلینتون است و منتقدان هیلاری کلینتون او را به گرفتن پول از ایران متهم می کنند. دفتر این دو بنیاد در منهتن تنها یک بلاک با هم فاصله دارند.

در وبسایت بنیاد کلینتون نام بنیاد علوی و میزان اعانه آن دیده نمی شود. در وبسایت بنیاد علوی نیز چیزی از این بده و بستان دیده نمی شود. در آمریکا نهادهای غیرانتفاعی از این دست مجبور به اعلام عمومی هویت اعانه دهندگان خود نیستند.

نشریه فوربز پیشتر در سال ۲۰۰۹ گفته بود که بنیاد علوی در دسامبر ۲۰۰۸ بین ۲۵ تا ۵۰ هزار دلار به بنیاد کلینتون کمک کرده است. فوربز گفت مدارک مالیاتی بنیاد کلینتون نشان می دهد که در سال ۲۰۰۶ نیز ۳۰ هزار دلار دیگر از بنیاد علوی دریافت کرده بود.

روایتی از ساختمان علوی در ۳۹ ثانیه

همان موقع در سال ۲۰۰۸ دادستانی در نیویورک مدیر بنیاد علوی را به از بین بردن مدارک لازم برای اثبات رابطه این بنیاد با بانک ملی ایران متهم کرده و وزارت خزانه داری شرکت آسا در نیویورک، آسا، شریک بنیاد علوی را شرکتی صوری متعلق به بانک ملی و یک نهاد تروریستی نام نهاده و دارایی های آن از جمله ۴۰ درصد مالکیت برج ۳۶ طبقه را توقیف کرد. در ژوئیه ۲۰۱۶ دادگاه تجدیدنظر نیویورک حکم قبلی دادگاه برای مصادره و فروش سهم شرکت آسا در ساختمان را رد کرد.

دادگاه پیشین به بازماندگان قربانیان حملات یازدهم سپتامبر و بمب گذاری علیه نیروهای آمریکایی در لبنان مجوز دریافت غرامت از محل فروش این برج و دیگر اموال بنیاد علوی را داده بود.

تاریخچه ساختمان علوی

این برج سابقا پیاژه نام داشت و به سفارش بنیاد پهلوی توسط شرکت مهندسی آمریکایی جان وارنک، طراحی و در سال ۱۹۷۸ ساخته شد؛ یعنی یک سال قبل از انقلاب و خروج شاه از کشور و تغییر حاکمیت در ایران.

محمدرضا شاه پهلوی بنیاد غیرانتفاعی پهلوی را برای پیشبرد منافع خیریه ایران در آمریکا تاسیس کرده بود. پس از انقلاب و به دنبال تاسیس بنیاد مستضعفان در ایران به فرمان آیت الله خمینی، کلیه اموال پهلوی از جمله این بنیاد و دارایی هایش مصادره شد.

بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران در اسفند ۱۳۵۷ در فرمانی به شورای انقلاب ماموریت داد تا اموال سلسله پهلوی، خانواده و وابستگان آن را مصادره کرده، "منقولات آن" را در بانکها به اسم شورای انقلاب یا به اسم شخص آیت الله خمینی سپرده و اموال غیرمنقول را ضبط کند. به دستور آیت الله خمینی این اموال که از آن با لفظ "غنائم" یاد شده متعلق به دولت نبوده و "امرش با شورای انقلاب است."

بنیاد علوی در سال ۱۳۶۶ تاسیس شد. در وبسایت این بنیاد نوشته شده که در سال ۱۳۸۴ به عنوان بازوی بنیاد مستضعفان فعالیت خود را در امور خیریه و عام المنفعه آغاز نموده که تاکنون ادامه دارد.

بخش بزرگی از درآمد بنیاد علوی از اجاره واحدهای این برج است که در خیابان پنجم نیویورک است که در یک زمین ۱۵۰ متر مربعی در کنار مرکز راکفلر و خیابان ۵۲ قرار گرفته و دفتر بنیاد علوی نیز در همین ساختمان است.

ساختمان علوی بزرگترین دارایی ایران است که به طور کامل و یکجا توسط وزارت دادگستری آمریکا در سایه اتهاماتی که به واسطه لغو تحریم های ایران و همچنین پولشویی متوجهش شده بود توقیف شد.

تخمین زده می شود که ارزش ساختمان علوی بسته به رونق بازار بین ۸۰۰ میلیون تا یک میلیارد دلار باشد. مالکیت ۶۰ درصد از بنا متعلق به بنیاد علوی و ۴۰ درصد آن متعلق به شریکش شرکت آسا است.

XS
SM
MD
LG