لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۲۹ اسفند ۱۴۰۲ ایران ۰۶:۵۶

بازیهای بی قاعده: افغانستان، آمیزه سده ۲۱ و سده ۱۲


برگردان چکیده گفت و گوی رادیوی ان پی آر در آمریکا با نویسنده افغان-آمریکایی کتاب «بازی های بی قاعده» در مورد فرهنگ، تاریخ و سیاست افغانستان.

تمیم انصاری نویسنده ای افغان است که می گوید کشورش در خونش ریشه دارد. او زاده افغانستان است و پدرش افغان و تحصیلکرده آمریکا و مادرش آمریکایی است.

انصاری اغلب دوران کودکی اش را طی دهه ۵۰ میلادی در شهر لشکرگاه در افغانستان گذرانده است. با آنکه بیشتر دوران بزرگسالی آقای انصاری در آمریکا سپری شده است، نوشته هایش، از جمله و به ویژه در کتاب تازه اش با نام«بازی های بی قاعده»، منعکس کننده علاقه و وابستگی اوست به افغانستان و آنچه در عنوان کتاب نیز به آن اشاره می کند: تاریخ ناتمام دو سده اخیر آن کشور.

آقای انصاری در این کتاب به نفوذ کشورهای قدرتمندی چون بریتانیا، شوروی سابق و ایالات متحده در افغانستان می پردازد و جز‌ئیاتی را از تاریخ و فرهنگ دویست سال اخیر آن کشور بازمی گوید.

تمیم انصاری طی گفت و گویی با رادیوی آمریکایی ان پی آر در خصوص کتابش، از بزکشی(بازی سنتی افغان ها) می گوید و سبب انتخاب عنوان کتاب را این بازی می خواند و می گوید نقش و نفوذ کشورهای قدرتمند در افغانستان، به این بازی می ماند که قاعده و قانون مشخصی ندارد.

وی در مورد ابعاد فرهنگی و سیاسی تاریخ سرزمینش می گوید:«در طول تاریخ، بسیاری کوشیده اند تا قدرت مرکزی را در افغانستان به دست آورند و در آن کشور دست به بازی بی قاعده بزنند. وقتی بریتانیایی ها به افغانستان رفتند، فرهنگ و عادات، سیگار و مشروب و حتی اثاثیه خود را بهمراه بردند و بدون آن که از فرهنگ افغانستان اثری پذیرند،‌‌ آنجا به سر بردند.» انصاری می گوید بریتانیایی ها و افغان ها در یک سرزمین، اما کاملاً منفک از هم زندگی می کردند.

این نویسنده افغان ـ‌ آمریکایی در گفت و گو با ان پی آر می گوید نه بریتانیایی ها و نه آمریکایی ها که پس از آنها به افغانستان رفتند، قصد اقامت در آن کشور نداشتند.
انصاری خود در محله ای در جنوب افغانستان بزرگ شده که به نام آمریکای کوچک خوانده می شد و می گوید طی این مدت عملاً‌ دو زندگی داشته است: یک زندگی آمریکایی و یک زندگی افغان.

آقای انصاری اشغال افغانستان توسط اتحاد جماهیر شوروی را در سال ۱۹۷۹ میلادی نقطه عطفی در تاریخ افغانستان می خواند و می گوید جایی را که از کودکی وطن می نامید، در پی آمدن روس ها دیگرگون یافت.

نویسنده کتاب«بازی های بی قاعده» افغانستان امروز را آمیزه ای از قرن ۲۱ و قرن ۱۲ توصیف می کند، اما می افزاید که عناصری نوین نیز در حال نمو هستند. او می گوید فن آوری نوین را نمی توان متوقف کرد و از این روی است که فرهنگ نیز تا اندازه زیادی تحت تأثیر فن آوری و تغییرات تازه قرار می گیرد.
XS
SM
MD
LG