لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۹ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۱۸:۵۵

افتتاح نمایشگاهی از آثارتاریخی تازه کشف شده افغان درشهر کابل


افتتاح نمایشگاهی از آثارتاریخی تازه کشف شده افغان درشهر کابل
افتتاح نمایشگاهی از آثارتاریخی تازه کشف شده افغان درشهر کابل

به تازگی نمایشگاهی از آثار سنگ تراشی و اشیای تاریخی دیگری که به تازگی در افغانستان کشف شده در کابل برپا شده است که قرار است پس از نخستین تور جهانی در یک موزه دائمی در این کشور جنگ زده مستقر شود.

هم زمان سفیر ایالات متحده آمریکا در افغانستان نیزاعلام کرده است که یک بودجه ۵ میلیون دلاری را به ساختمان این موزه جدید که منزلگه این آثار تاریخی نویافته خواهد بود اختصاص داده است.

باستان شناسان و مقامات افغان از این نمایشگاه و از ساختن موزه ای که نام آن هنوز مشخص نشده است به شدت استقبال کرده اند و این واقعه فرهنگی را آغازگر دوره تازه ای از تاریخ نوین افغانستان خوانده اند که در نهایت اقوام مختلف را در نواحی گوناگون متحد و متفق خواهد ساخت.

تندیسی با بیش از ۱۵۰۰ سال قدمت که هنوز با ورقه های نازک طلا پوشانده شده است یکی از آثاری است که در این نمایشگاه به نمایش گذاشته شده است. هم چنین یک مجسمه بودای چوبی و تندیس ها و سنگتراش های کوچک و بزرگ دیگر.

دست اندرکاران امیدوارند که این نمایشگاه دو اطاقی کوچک در کابل بتواند آغازگر پروژه ای عظیم تر در آینده ای نزدیک باشد. رابرت ناکس، کیوریتور بخش آسیایی موزه بریتانیا درباره آثار تازه کشف شده در حفاری های فغانستان می گوید هرگز تاکنون با آثاری چنین ارزشمند از لحاظ تاریخی روبرو نشده است: «اهالی قندهار که یکی از ایالات افغانستان است در آن دوران بودائی بوده اند و این مجسمه بودا از آنجا کشف شده است. این کشفیات بیش از هر چیز دیگر نمادی است از تاریخ و فرهنگ مردم افغانستان و بازگو کننده افتخارات این مملکت کهن به مردمی که امروز در آن زندگی می کنند.»

در این نمایشگاه تندیس های سنگی و چوبی دیگری از قرن اول و هشتم و اشیای دیگری از قبیل سکه های قدیمی و ابزاری که از سنگ ساخته شده اند در کنار کوزه های گلی و نقش های سرامیک و مجسمه های کوچک برنزی قرار گرفته است.

این آثار تاریخی در ناحیه ای در ۱۰ کیلومتری شهر کابل کشف شده است. ناحیه ای که بخشی از گذرگاه معروف «جاده ابریشم» از آن رد می شده است و باستان شناسان معتقدند در اطراف آن هنوز مقادیر زیادی گنجینه های دست نیافته وجود دارد. اما هرگونه حفاری به خاطر کمبود سرمایه گذاری و ایجاد معادن «مس» در مجاورت آن که یک سرمایه گذاری چند میلیارد دلاری توسط دولت چین است تاکنون غیرممکن بوده است. بهره برداری از معادن «مس» در افغانستان بزرگترین معامله این کشور با سرمایه گذاران خارجی (چین) به شمار می رود. با این همه این کشفیات تازه دریچه امیدی است به ایجاد امکانات تازه برای یافتن آثارباستانی دیگر.

اهمیت نمایشگاه کنونی نه تنها از نقطه نظر به نمایش گذاشتن این آثار تاریخی حائز اهمیت است بلکه بیشتر به این خاطر مورد توجه است که این نمایشگاه در داخل خاک افغانستان برپا شده است. این مجموعه که پیش از این یک بار هم در کاخ ریاست جمهوری به نمایش گذاشته شده است برای نخستین بار در کابل درمعرض تماشای عموم قرار گرفته است.

درمقابل پنج میلیون دلاری که از سوی دولت آمریکا برای تعبیه موزه اهدا شده است، دولت افغانستان نیز دو میلیون دلار برای ساخت آن سرمایه گذاری خواهد کرد.

«مکدون راهین» وزیر اطلاعات و فرهنگ افغانستان می گوید: «وقتی ما این موزه تازه را بسازیم با تالارهای بزرگ به شما قول می دهم که شاهد بزرگ ترین مراسم گشایش یک مرکز فرهنگی و هنری باشید.»

«کارل آیکنبری» سفیرآمریکا در افغانستان اضافه می کند: «مبارزه ما با شورشیان هنوز به پایان نرسیده است و هنوز هم با دشمن بزرگی به نام تروریسم در افغانستان روبروهستیم اما کارهای مفیدی چون ساختن این موزه نیز درکنار همه این مشکلات به طور روزانه انجام می شود. این موزه نموداری است از آینده افغانستانی آزاد و آباد.»

XS
SM
MD
LG