لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲۱ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۱۲:۲۷

معمای تونل های  ضد بمب در زير تاسيسات اتمی ايران - 2005-03-04


خبر آغاز ساختن تونل های زيرزمينی برای انبار کردن مواد و تجهيزات اتمی در ايران، در حالی منتشر می شود که آمريکا ، حمايت از نظر سه کشور اروپائی را برای وادار ساختن جمهوری اسلامی به متوقف ساختن برنامه توليد جنگ افزار اتمی ، از طريق ارائه انگيزه های بازرگانی، بررسی می کند.

ديپلمات ها، که همه آنها خواستند ناشناس بمانند، می گويند پرسش های حل ناشده زيادی در باره برنامه اتمی ايران وجود دارد. نخست اينکه چرا ايران تونل هائی ، مانند آنچه در يک کيلومتری زير تاسيسات اصلی غنی سازی اورانيوم در نزديکی اصفهان قرار دارد، می سازد و چرا آژانس بين المللی انرژی اتمی را از چنين فعاليتی آگاه نساخت؟

يک ديپلمات می گويد به گمان او، پنهان کردن و حفاظت از مواد و تجهيزات اتمی که در آنجا انبار شده، دليل چنين کاری است. ديپلمات ديگری می گويد مقصود از ساختن تونل و استفاده از مواد ساختمانی محکم در محل، اين است که تاسيسات در برابر حمله اسرائيل يا آمريکا مقاوم شوند. اما ديپلمات ها نگرانی های ديگری دارند. آنها می گويند تصويرهای ماهواره ای حاکی است که ايران کارهای ساختمانی در رآکتور پژوهشی در اراک، در جنوب غربی تهران را ، که به گفته يک ديپلمات می تواند برای توليد پلوتونيوم قابل استفاده در بمب به کار رود، آغاز کرده است.

نگرانی ديگر، به سخن اين ديپلمات، اين است که ايران بر آزمايش قطعات سانتريفيوژ، که اورانيوم را غنی می سازد، پاقشاری می کند. جمهوری اسلامی موافقت کرده است در حالی که مذاکره با بريتانيا، فرانسه و آلمان در باره دادن امتيازهائی به ايران، از جمله حمايت از عضويت آن در سازمان تجارت جهانی و فروش هواپيماهای بازرگانی و قطعات يدکی هواپيما، جريان دارد، تمام قعاليت های غنی سازی را موقتا متوقف سازد.

دولت بوش، که تا کنون موضع سختی نسبت به ايران برگزيده است، به بررسی اين موضوع پرداخته است که آيا موضع اروپائيان را تائيد کند يا نه. نظر اين است که اگر مذاکرات به جائی نرسد، به احتمال زياد، ايران ، که سرسختانه از متوقف ساختن دائمی برنامه غنی سازی اورانيوم خودداری کرده است، مسئول شناخته خواهد شد. ديپلمات ها می گويند ديپلمات ها ياد آور شده اند که اگر تا ماه ژوئن پيشرفتی حاصل نشود، آنها آماده خواهند بود در ارجاع پرونده ايران به شورای امنيت سازمان ملل متحد، برای بررسی امکان اعمال تحريم هائی، به آمريکا به پيوندند.

روز جمعه، جمهوری اسلامی گفت عضويت در سازمان تجارت جهانی انگيزه ای کافی برای وادار ساختن تهران به پايان دادن به برنامه غنی سازی اورانيوم نيست. يک خبرگزاری ايرانی به نقل از محمد شريعتمداری وزير بازرگانی گفت پيوستن به سازمان تجارت جهانی به سود آمريکا و اتحاديه اروپا خواهد بود، زيرا به آنها امکان خواهد داد آزادانه تر به بازار ايران دسترسی پيدا کنند.

XS
SM
MD
LG