لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۳۰ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۱۴:۴۴

روزنامه واشنگتن پست، يازدهم ژوئيه: کردستان، خودمختار يا مستقل؟ - 2004-07-11


روزنامه واشنگتن پست در شماره روز 11 ام ماه ژوئيه در ارتباط با کردان عراقی مطلبی دارد.

کرزان کنابی، که 18 سال دارد و فروشگاه کوچک لباس وی و شلوارهای جين پاچه گشاد ارزان قيمت آن نو جوانان را جذب می کند می گويد، هر گز به بغداد نرفته است ، عربی را هرگز نياموخته است و مايل نيست جائی باشد که ارتباط با عراقيان عرب پيدا کند.

کنابی می گويد تنها چيزی که من می خواهم کشور مستقل کردستان است. ما فقط به کردستان احتياج داريم.

13 سال از استقلال کردستان امروزی می گذرد وتنها شکل حکومتی که کنابی و جوانانی چون او می شناسند همانا کردستانی است که 4 ميليون جمعيت آن در منطقه سر سبز و تاريخی کردستانی زندگی می کنند که می داند هرگز اجازه نخواهد داد آنچه را که پس از جنگ خليج فارس در سال 1991 بدست آورد و آن خودمختاری و کنترل کردستان توسط کردان است را از دست بدهد. استقلالی که از حمايت ايالات متحده نيز بر خوردار بوده است.

مسعود بارزانی که يکی از دو رهبران شناخته شده کردستان است در يک مصاحبه که روز پنجشنبه گذشته انجام داد می گويد، عراق ترکيب دو مليت است ، عرب و کرد.

کردان جايگاهی همپای عراقيان عرب در ساختن عراق دارند.

کردان عراقی ، اما در صدد هستند تا عليه تحليل رفتن خود در حکومت جديد که مورد حمايت ايالات متحده است و در پی آن است تا يکپارچگی عراق را در غياب مشت آهنين حزب بعث حفظ و حراست کند ، مبارزه کنند.

حکومت جديد عراق که قرار است با تکيه بر اصول دمکراتيک ادراه شود ، قول داده است قدرت را به 25 ميليون مردم عراق که 60 در صد آن مسلمانان شيعی ، 20 در صد مسلمانان سنی و 20 در صد از کردان هستند، باز گرداند.

تا اين لحظه ، بلحاظ عملکرد شورشيان در عراق که عمدتا عليه نيروهای نظامی آمريکائی صورت می گيرد ، رهبران جديد در بغداد و حاميان آنان از جمله دولت پرزيدنت بوش حل معضل کردستان و پاسخ به آن را با اميد اجتناب از بحران به بعد موکول کرده اند.

پس از گذشت دهها سال ، هواپيماهای آمريکائی ، با پروازشان بر فراز آسمان کردستان عراق ، مانع از ورود نيروهای صدام حسين به کردستان شدند که نتيجه آن پاگيری منطقه ای 17 هزار مايلی با 4 ميليون حمعيت آن است که از سيستم انتخاباتی آزاد بر خوردار است و منطقه را که در شمال عراق واقع است با اصول دمکراتيک اداره می کند.

برای اولين بار پس از گذشت نسلها ، کردان منطقه توانسته اند با همياری دمکراتيک گروه بارزانی و حزب آن موسوم به " حزب دمکراتيک کردستان" ، و نيز جلال طالبانی و " حزب اتحاديه وطن پرستان کردستان " زير بنای يک جامعه دمکراتيک را پی ريزی کنند.

رهبران کردستان بکرات گفته اند هرگز کمکهای ايالات متحده را فراموش نخواهند کرد که از سال 1991 به پاگيری کردستان دمکرات و خود مختار انجاميد.

اما آنها هرگز اين مسئله را نيز فراموش نخواهند کرد که در سال 1975 ، ايالات متحده ، ايران و اسرائيل حمايت خود را از جدائی طلبان شورشی که عليه صدام وارد عمل شده بودند باز گرفتند و باين ترتيب راه را برای کشتار پيشمرگان کرد که آن زمان تحت فرمان مصطفی بارزانی پدر مسعود بارزانی و در راه استقلال کردستان مبارزه می کردند، توسط صدام باز گذاردند.

بارزانی می گويد بنا به تجربه تاريخی مردم کردستان ، ما همه گونه حقی داريم که نگران آينده کردستان باشيم.

XS
SM
MD
LG