لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۲۲ شهریور ۱۴۰۳ ایران ۱۲:۵۶

بهمن فرمان آرا : ديگر فيلم نمی سازم، آرش ايرانی - 2004-04-27


ظاهرا درگيری های بهمن فرمان آرا با مسئولين وزارت ارشاد ايران پايانی ندارد. اين فيلم ساز برجسته ايرانی با انتشار نامه ای اعلام كرده است كه به دليل برخورد نامناسب مسئولان اين وزارتخانه با آخرين فيلم نامه اش ديگر در ايران فيلم نخواهد ساخت.

فرمان آرا در آغاز اين نامه می نويسد: (( ياران و تماشاگران عزيز، اين يادداشت كوتاه را به پاس احترام برای تمام تشويق ها و دلگرمی های شما می نويسم و فكر می كنم كه فقط به شما توضيحی بدهكارم . چند ماه پيش فيلمنامه فيلم جديدم (( يك بوس كوچولو)) رابرای گرفتن پروانه ساخت از طريق تهيه كننده ای معتبر و موجه (عليرضا شجاع نوری ) به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی فرستادم. هفته گذشته، پيغامی آمد كه اردوگاه های فكری اين فيلمنامه وجاهت های لازم را ندارد و بنابراين فيلمنامه پروانه ساخت نمی گيرد . فقط نگاه به فيلمنامه هايی كه در چند ماه گذشته پروانه ساخت نشانگر اردوگاه فكری حاكم بر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی امروز است.))

بهمن فرمان آرا كه متولد 1321 شمسی در اصفهان و فارغ التحصيل سينما از دانشگاه كاليفرنياست پيش از اين نيز با انتشار نامه شديد اللحنی تحت عنوان (( به ارتكاب سه جرم اعتراف می كنم )) از عملكرد مسئولين وزارت ارشاد ايران در قبال فيلم قبلی خود (( خانه ای روی آب)) انتقاد كرده بود. وزارت ارشاد در آن زمان وی را مجبور كرده بود تا قسمت هايی از فيلم خود را سانسور كند اما با اينحال بازهم پروانه نمايش به آن نمی داد. حذف بخشی از آيات قرآن كه در مذمت حاكمان ستمكار است يكی از خواسته های وزارت ارشاد بود! فرمان آرا در آن نامه با اشاره به اين خواسته و قبول آن از سوی خود نوشته بود : (( قبول می کنم به دليل انگيزه حقير بازيافت سرمايه، به هفت اصلاحيه از جمله حذف چهار آيه از سوره بقره قرآن مجيد تن درداده ام. . . ))

كارگردان اثر جاودانه شازده احتجاب ( نوشته هوشنگ گلشيری ) اينك نيز با اشاره به همان برخوردهای صورت گرفته با ساخته قبلی اش خاطر نشان می كند: (( همان گروهی كه تيشه را برای فيلم (( خانه ای روی آب )) برداشته بودند چون درختی تناور بود فقط توانستند شاخه های آن را بزنند اين بار تصميم گرفته اند كه به ريشه بزنند و موفق هم شدند. به هرحال بدينوسيله اعلام می دارم كه مادامی كه پشت درهای بسته، سرنوشت كار يك هنرمند می تواند تعيين شود و نه در مقابل مردم ، من ديگر در ايران فيلم نخواهم ساخت. ))

وی در خاتمه می نويسد: (( می خواهم از آقای سيف الله داد تشكر كنم كه باعث شد در زمان مديريت اش من دو فيلم بوی كافور عطر ياس و خانه ای روی آب را بسازم چون تا قبل از اين دو فيلم، نسل جوان فكر می كردند كه من مرده ام اقلا حالا می دانند كه زنده به گورم. ))

فرمان آرا همچنين درباره موضوع فيلم نامه اش به خبرنگار ايسنا گفت : (( با در نظر گرفتن اينكه دو شخصيت اصلی اين فيلم، دو نويسنده بالای ۷۰ ساله ايرانی ( شخصيت های ساختگی ) هستند و درباره تاريخ باشكوه ايران صحبت می كنند، نمی دانم اين كه گفته شده اردوگاه های فكری اين فيلمنامه وجاهت های لازم را ندارند به چه معنی است. ))

او درباره نام فيلم نامه اش (( يك بوس كوچولو )) نيز تصريح كرد: (( اين اسم مربوط بود به اينكه اگر وجدانت، راحت باشد، مرگ مثل يك بوسه كوچولو از گونه است.))

آرش ايرانی

XS
SM
MD
LG