لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲۱ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۲۳:۰۴

آمريکا و اروپا از نحوه انتخابات ايران انتقاد کردند - 2004-02-24


ايالات متحده آمريکا و اتحاديه اروپا انتخابات دوره هفتم مجلس شورای اسلامی ايران را مورد انتقاد قرار داده اند. در انتخابات روز جمعه گذشته مجلس بسياری از اصلاح طلبان به حکم شورای انتصابی نگهبان از کانديداتوری مجلس محروم شدند و در نتيجه محافظه کاران، بی رقيب و بی معارض، يکه تاز صحنه رقابتها شده و به اکثريت دست يافتند.

ريچار باوچر، سخنگوی وزارت امور خارجه آمريکا، روز دو شنبه از انتخابات جمعه گذشته در ايران با عنوان «عقب نشينی» دمکراسی در ايران ياد کرد و اعلام داشت که انتخابات ايران با معيارها و ضوابط بين المللی همخوانی نداشته است. با اين همه سخنگوی وزارت امور خارجه آمريکا گفت «روند آوردن فشار برای دمکراسی در ايران» ادامه خواهد يافت.

از سوی ديگر وزيران امور خارجه اتحاديه اروپا نيز که در بروکسل گرد آمده بودند مراتب تاسف عميق، دلسردی و ياس خود را از حذف اصلاح طلبان در انتخابات اعلام داشتند.

در اعلام نظر جداگانه ای جک استرا، وزير امورخارجه بريتانيا، اعلام کرد که رويدادهای اخير ايران تاثيری منفی بر مذاکرات بازرگانی و دادو ستد ايران و اتحاديه اروپا خواهد داشت.

نتايج غر رسمی انتخابات ايران نشان می دهد که واپسگرايان ايران اکثريت قاطع از 290 کرسی مجلس را بدست گرفته اند و اصلاح طلبان تنها حدود 40 کرسی را برای خود نگاه داشته اند.

اصلاح طلبان ايران بدنبال سلب صلاحيت شورای نگهبان از حدود 2400 کانديدا که اکثريت اصلاح طلبان را شامل می شد انتخابات را تحريم کرده بودند.

شورای نگهبان، که ارگانی است غير انتخابی و متشکل از فقها و حقوقدانان، می تواند طبق تعريف متداول از قانون اساسی جمهوری اسلامی از کانديداهايی که برای احراز سمت نمايندگی بايد به آرا و اراده مردم مراجعه کنند سلب صلاحيت کند.

وزارت کشور ايران اعلام کرده است که مشارکت رای دهندگان ايرانی در انتخابات سه روز پيش مجلس، با شرکت 6/50 درصد واجدين شرايط، به سطح بيسابقه ای نزول کرد، اما شورای نگهبان مدعی است نسبت مشارکت مردم حدود 60 درصد بوده است.

M

XS
SM
MD
LG