آرش ايراني
خبر مثل پتك در سرم پيچيد؛ ارگ تاريخی بم ، بزرگترين بنای خشتی جهان ، بر اثر زلزله بامداد امروز اين شهر به طور كلی تخريب شد.
ساعت 5 و 28 دقيقه و 59 ثانيه صبح امروز ( 26 دسامبر) زلزله ای به قدرت 3/6 ريشتر شهرستان های بم و جيرفت را در جنوب استان كرمان به لرزه در آورد و بنا بر گزارش های دريافتی بين 80 تا 100 درصد ارگ تاريخی بم را نابود كرد.
به باور من هركس يكبار ارگ خشتی ، عظيم و باشكوه بم را در عمرش ديده بود امروز يكی از سخت ترين روزهای زندگی اش به شمار می آيد. كمااينكه به جرات می گويم: امروز يكی از بدترين روزهای زندگی من بود.
ارگ بم و شهر خشتی پيرامون آن از جمله قلعه های نظامی بسيار مهم و تاريخی جهان به شمار می آمد. اين ارگ نمونه كاملی از شيوه های معماری ايران بود و به شكل قلعه های پرشكوه بر فراز تپه ای به ارتفاع 61 متر چونان تاجی مرصع بر سر بناهای تاريخی ايران می درخشيد.
سابقه تاريخی ارگ بم به موجب نوشته های تاريخی ، از جمله حدود العالم و تاريخ وزيری به دوهزار سال پيش باز می گردد. به عقيده كارشناسان ميراث فرهنگی ايران ، شواهد زيادی از جمله وضعيت پلان مركزی و تعدادی خشت موجود در خانه حاكم و خانه رئيس سربازخانه ادعای فوق را به اثبات می رساند.
به باور آنان در كل از مجموع نوشته های دوران اسلامی و بررسی های مقدماتی معماری و باستان شناسی می توان نتيجه گرفت كه ارگ قبل از حكومت ساسانی و احتمالا در دوره اشكانی ايجاد شده و چند حصار و دروازه در اطراف آن وجود داشته است . همچنين احتمال می رود كه ساكنين قلعه بم معاش خود را از راه كشاورزی و پارچه بافی می گذارانيده اند .
آخرين حادثه تاريخی كه در اذهان مردم از ارگ بم به يادگار مانده است ، دستگيری لطفعليخان زند به وسيله محمدلی خان زابلی حاكم آن دوران قلعه بم است.
اين ارگ تا سال 1254 هجری قمری و غائله آقاخان محلاتی مسكونی بوده و تا هشتاد سال قبل نيز از حاكم نشين آن به عنوان ژاندارمری و مركز قشون نظامی استفاده می شده است. به عبارتی زندگی در ارگ از تاريخ ايجاد قلعه تا اواسط دوره قاجار به طور مداوم جريان داشته است.
می گويند در طول تاريخ ارگ بم بارها مورد يورش قرار گرفته ، نابود شده و دوباره بازسازی شده است.
اما آيا اينبار نيز اين قلعه تاريخی ، اين فخر بناهای ايرانی و اين نماد سخت كوشی و مقاومت ايرانيان درطول اعصار و قرون ، توان باز ايستادن را خواهد يافت؟