لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۱۰ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۰۸:۴۶

نخستين عكسبرداری از آثار باستانی ايران به دستور ناصر الدين شاه،آرش ايرانی - 2003-11-12


آرش ايرانی

نخستين عكسبرداری ها از آثار باستانی و تاريخی ايران با صدور فرمانی از سوی ناصرالدين شاه قاجار در نيمه اول سال ۱۲۶۶ هجری قمری صورت پذيرفته است.

بر اين اساس ناصرالدين شاه دو سال بعد از آغاز سلطنت خود ، ژول ريشار فرانسوی را مامور می كند تا از بناهای تاريخی ايران به ويژه تخت جمشيد عكاسی كند. اما ريشار موفق نمی شود تا از اصفهان پيشتر برود و پروژه را به دليل كمبودهای مالی و نداشتن امكانات لازم، معلق می گذارد.

به عقيده آگاهان امر، بی شك اگر او با دورانديشی اين ماموريت را به انجام می رساند، می توانست نام خود را در تاريخ عكاسی جهان جاودانه كند؛ همچنان كه ماكسيم دوكامپ با عكسبرداری از بناهای باستانی مصر در سال های ۵۱- ۱۸۴۹ ميلادی نام خود را در تاريخ عكاسی جهان ثبت كرد.

به گزارش ميراث خبر نخستين عكس هايی كه از تخت جمشيد، نقش رستم و پاسارگاد گرفته شده توسط لوئيجی پشه ، يك افسر ايتاليايي، در سال ۱۲۷۴ هجری قمری برداشته شده است.

عكس های او نخستين تصاوير واقعی به روش عكاسی از آثار باستانی ايران به شمار می روند . لوئيجی پشه ، عكس ها را در آلبومی مرتب می كند و به ناصرالدين شاه تقديم می نمايد. بعدها پشه عكس هايی نيز از گنبد سلطانيه ( اطراف زنجان ) گرفت و به اين آلبوم اضافه كرد. اين آلبوم و چند آلبوم ديگر مربوط به ابنيه تاريخی و مكان های مذهبی در ميان آلبوم های سلطنتی كاخ گلستان نگهداری می شود.

يك سال و نيم پس از اين كه پشه از تخت جمشيد عكس برداری می كند، در سال ۱۲۷۶ هجری قمری ناصرالدين شاه هنگام سفر به قم ، كردستان ، سلطانيه و آذربايجان عكس هايی از روستای باستانی خورهه می گيرد كه دو ستون از بقايای بنايی كهن در آن پا برجا بوده است. اين عكس ها نيز به همراه عكس هايی از گنبد سلطانيه، مسجد كبود تبريز، برج ری ، قلعه فلك الافلاك در خرم آباد و پل قديمی دزفول در آلبوم شماره ۶۹۷ در آلبومخانه كاخ گلستان نگهداری می شوند.

XS
SM
MD
LG