اخيرا فريدون پوربهمن كتاب (( تاريخ پوشاك ايران باستان )) را به زبان فرانسه منتشر كرده است . پور بهمن متخصص تاريخ و هنر ايران باستان و نيز تاريخ قديم فرانسه است.
به نوشته خبرنامه باستان شناسی ايران ، اين كتاب يك دوره زمانی حدود ۵ هزار ساله ( ۴هزار سال پيش از ميلاد – اواخر سلسله ساسانيان ) را در بر می گيرد و به عبارتی به كهن ترين پادشاهان اساطيری ايران باستان مانند تهمورث ، كيومرث و خصوصا جمشيد كه گفته می شود صنعت ريسندگی و بافندگی را به مردم روزگار خود آموخته است ، اشاره دارد.
همچنين (( تاريخ پوشاك ايران باستان )) شامل ۱۰۵ طرح و ۲ نقشه از ايران است كه يكی از نقشه ها به ايران كنونی و ديگری به ايران باستان مربوط می شود.
پوربهمن با اشاره به دليل اصلی نگارش اين كتاب می گويد كه كمبود مدارك در مورد پوشاك دوره های باستان ايران به زبان هايی چون فرانسه ، انگليسی و لاتين ، اصلی ترين انگيزه او در نگارش اين كتاب بوده است.
به گفته او تمامی طرح های اين كتاب از روی سكه ها ، نقش های برجسته ، سنگ نبشته ها و اشيايی كه در موزه های ايران باستان ، لوور پاريس و موزه های لندن ، آمريكا و ديگر شهرهای جهان موجود می باشد ، تهيه شده است.
وی درعين حال تصريح می كند كه عمده طرح هايش به شخصيت های برجسته روزگار باستان مربوط می شود ؛ چرا كه درباره مردم عادی آن دوران اطلاع چندانی در دست نيست.
به گزارش خبرگزاری ايسنا از جمله كهن ترين مضامين طرح های اين كتاب ، تفويض قدرت به پادشاه عيلامی از سوی الهه حمايتگرش است ، در حالی كه پادشاه به نشانه پيروزی بر دشمن سربازی را افكنده زير پا دارد.
پوربهمن در بخش ديگری از اظهاراتش خاطر نشان می كند : (( بهترين لباس هايی كه نمونه اش هم در ايران و هم در موزه لوور پاريس موجود است ، سربازان جاويدان زمان سلسله هخامنشيان است. ))
قابل توجه آنكه (( تاريخ پوشاك ايران باستان )) به اشعار فردوسی به عنوان شاهدی از لباس های آن دوران اشاره دارد و برای نمونه ، به گفته ايسنا ، به رنگ لباس لشگريان می پردازد و به نقل از اين شعرها مثلا نتيجه می گيرد كه سربازان در جنگ از لباس فيروزه ای رنگ استفاده كرده اند.
البته پور بهمن اذعان دارد كه در اين مورد سند زنده ای در دست نيست و به همين دليل به شعر فردوسی كه در آن رنگ لباس ها در زمان پيشداديان ذكر شده استناد كرده است.
اين كتاب خلاصه ای از تاريخ ايران دارد و نيز آغاز آن با سلسله عيلاميان و پوشاك آنهاست.
آرش ايرانی برای واحد اينترنت ، بخش فارسی صدای آمريكا