لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۰۲:۲۵

بررسی دو مرکز هسته ای ايران از ماه فوريه آغاز می شود - 2002-12-13


سازمان بين المللی انرژی اتمی، وابسته به سازمان ملل متحد، می گويد در ماه فوريه بازرسانی به ايران می فرستد تا دو مرکز هسته ای جديد ايران را که موجب نگرانی شده است بازرسی کند. سخنگوی سازمان بين المللی انرژی اتمی که وظيفه اش نظارت بر برنامه های هسته ای کشورهای جهان است امروز اعلام کرد که بلافاصله به ايران گفته است که بازرسان آن سازمان بايد به ايران بروند و اين بازرسی بزودی انجام خواهد شد. اين خبر اندکی پس از آن اعلام شد که مقامات آمريکا هشدار دادند که ايران احتمالا ً سرگرم ساختن تأسيساتی است که می تواند برای توليد جنگ افزارهای هسته ای به کار برود.

سخنگوی سازمان بين المللی انرژی اتمی گفت: سازمان بين المللی انرژی اتمی از جريان داشتن کارهای ساختمانی تأسيسات مورد بحث در ايران آگاه بوده است و آقای محمد البرادِئی، مدير آن سازمان، در رأس هيئتی متشکل از بازرسان فنی به ايران خواهد رفت تا آن تأسيسات را بازرسی کند. در تهران، عبدالله رمضان زاده، سخنگوی دولت ايران، به خبرنگاران گفت ايران به هيچگونه فعاليتهای هسته ای پنهان اشتغال ندارد و برنامه های هسته ای ايران صرفاً برای مقاصد مسالمت آميز است. پيش از او، يک سخنگوی ديگر دولت ايران گفت برنامه های هسته ای ايران بارها مورد تأييد و تصويب سازمان بين المللی انرژی اتمی قرار گرفته است و همه آنها آشکارا برای مقاصد مسالمت آميز احداث شده است.

مقامات آمريکا که خواسته اند از آنها در ارتباط با اين خبر نام برده نشود، گفتند به اعتقاد آنها دو مرکز ياد شده نزديک شهرهای نطنز و اراک شامل پالايشگاه هائی است که می تواند ماده اورانيوم غنی برای تهيه جنگ افزارهای هسته ای توليد کند. اين تأسيسات مشکوک ايران بوسيله عکس های فضائی که ماهواره های جاسوسی حدود سه ماه پيش برداشتند شناسائی شد. پيش از آن، شورای مقاومت ملی ايران که از گروه های مخالف رژيم فعلی جمهوری اسلامی است اطلاعاتی در مورد دو محل مذکور منتشر کرده بود.

مؤسسه علوم و امنيت بين المللی که يک مؤسسه مستقل و مستقر در واشنگتن است نيز در مورد وجود اين تأسيسات در ايران ابراز نگرانی کرده است. اين گروه می گويد تأسيسات جديد در ايران ظاهراً به تغليظ و غنی سازی ماده اورانيوم و آب سنگين مربوط است و هر دوی اين مواد هم برای برنامه های هسته ای غيرنظامی و هم برای ساخت سلاح های هسته ای کاربرد دارد. اما دولت ايران اين موضوع را تکذيب کرده است. جواد ظريف، سفير ايران در سازمان ملل متحد، می گويد برنامه هسته ای ايران مطلقاً برای مصارف کشوری صلح آميز و منطبق بر ضوابط بين المللی است و ايران برنامه ای برای توليد جنگ افزارهای هسته ای ندارد. ايران پيمان منع گسترش جنگ افزارهای هسته ای را امضا کرده و خود را به نداشتن سلاح های هسته ای متعهد ساخته است. تنها تأسياست هسته ای که ايران علناً به داشتن آنها معترف است در بوشهر به کمک روسيه در دست احداث است.

XS
SM
MD
LG