لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۶ مرداد ۱۴۰۳ ایران ۱۱:۲۷

گزارش اقتصادی: توليد خودرو تندر۹۰ متوقف شده است


گزارش اقتصادی: توليد خودرو تندر۹۰ متوقف شده است
گزارش اقتصادی: توليد خودرو تندر۹۰ متوقف شده است
<!-- IMAGE -->

شش سال پس از عقد قرارداد شرکت خودروسازی رنو فرانسه با دو خودرو ساز بزرگ ايران يعنی ايران خودرو و سايپا برای توليد خودرو ال ۹۰ قائم مقام معاونت توليد تندر۹۰ ايران خودرو از توقف توليد اين خودرو از دو هفته پيش تاکنون خبر داد.

تندر ال ۹۰ و يا رنو لوگان که قرار بود روزگاری جايگزين پيکان شود اکنون تنها دو سال پس از آغاز توليد از ليست اتوموبيل های مونتاژی صنايع خودروسازی ايران خارج شد.

با اينحال محمدرضا معتمد، قابم مقام معاونت توليد تندر۹۰ ايران خودرو، در مصاحبه ای به تاريخ ۱۲ مهر ماه امسال به خبرگزاری فارس گفت «در تلاش هستيم تا مشکلاتی که باعث توقف توليد تندر در ايران خودرو شده است را برطرف کنيم و در اين راستا جلساتی را با مسئولان وزارت صنايع داريم» وی اضافه کرد: مسایل مختلفی در توقف توليد اين خودرو دخيل است که نبود قطعه مهم ترين آنهاست.

اما ميشل کربل، مديرعامل فرانسوی شرکت رنوپارس، در گفت وگو با ايسنا گفت «اگر رنوپارس حذف شود، ديگر چيزی از کيفيت تندر ۹۰ در ايران باقی نخواهد ماند زيرا تندر۹۰ تنها خودرو توليدی در ايران است که در سطح خودروهای وارداتی قرار دارد. ما توانسته ايم با استفاده از تيم های کاری مختلف در بخش هايی مانند مهندسی و کيفيت، اين خودرو را به سطح بالايی در ايران برسانيم.» به گفته او «رنوپارس فقط يک شرکت خريدار قطعه نيست و پيشگام يک پروژه است. برخلاف تصورات موجود بيش از ۸۰ درصد از نيروی کاری در اين شرکت در قسمت خريد کار نمی کنند بلکه در قسمت هايی مانند مهندسی فعاليت می کنند.» او با بيان اينکه «ما در ايران به طور دائم با شريکان خارجی خود در فرانسه و رومانی در تماس بوديم تا بتوانيم خودرو مناسبی را در ايران توليد کنيم»، افزود: «شما می توانيد با يکی از قطعه سازان تندر۹۰ صحبت کنيد تا وضعيت صنعت قطعه سازی ايران را پيش و بعد از ورود رنوپارس به ايران با هم مقايسه کنيد. اما شايد از ما بپرسيد چرا تندر ۹۰ در ايران به توليد انبوه نرسيده است.»

کارشناسان می گويند که مشکل رنوپارس مربوط به کمبود نقدينگی است. بنا بر اظهارات فعالان صنعت قطعه سازی يکی از نکات مهمی که باعث شده ايران خودرو روی اين خودرو متضرر شود، دخالت وزارت صنايع و معادن در تعيين قيمت اين خودرو بوده زيرا بايد بازار قيمت خودرو را تعيين کند و به همين دليل اين خودرو در حاشيه ضرر به فروش می رسد.

در شرايطی که قطعه سازان ميزان بدهی رنوپارس را حدود ۷۰ميليارد تومان ذکر می کنند، مديرعامل اين شرکت اعلام کرد: «ما بدهکار هستيم و علت اين بدهی نيز اين است که خودروسازان ايرانی به تعهدات خود در قبال پرداخت پول قطعات به ما عمل نکردند. طبق نظرسنجی های انجام شده مالکان تندر۹۰ در ايران اکثرا از خودرو خود راضی هستند.»

اين در حالی است که بر اساس مفاد اوليه قرارداد پيش بينی شده بود در سال های اوليه سالانه ۱۵۰ هزار دستگاه از اين خودرو در کشور توليد شود تا در نهايت تيراژ توليد آن به ۳۰۰ هزار دستگاه در سال برسد اما تا کنون توليد اين خودرو همواره نوسان داشته و به تيراژ مورد نظر نرسيده و در حالی که اين دو خودروساز بايد ۶۰۰ هزار دستگاه تندر۹۰ توليد می کردند اما کل توليد آنها هنوز به يکصد هزار دستگاه نرسيده است.

در اين رابطه اکبر محرابيان، وزير صنايع و معادن ايران، به ايسنا گفت: «آمار تيراژ سالانه ۱۵۰ هزار دستگاه برای هر کدام از دو خودروساز داخلی مستند نيست و بايد شرايط بازار را ديد. اين رقم تنها يک برآورد بوده است. ما به دنبال فروش محصولات ايرانی هستيم که ارزش افزوده بيشتری دارد و منافع بيشتری از کشور را تامين می کند.»

پروژه پلت فرم مشترک ايکس ۹۰ که تندر بخشى از اين پروژه به حساب مى آيد، بزرگترين سرمايه گذارى يک شرکت خارجى در صنعت خودرو ايران محسوب مى شود.

مدير عامل رنوپارس در اين زمينه گفت: وزارت صنايع با حذف رنوپارس پيغام بدى را به سرمايه گذاران خارجى مى دهد و آن عدم امنيت سرمايه گذارى در صنعت خودرو ايران است.

کربل افزود: شرکتى مثل رنو سرمايه گذارى بزرگى در ايران انجام داده و قطعاً نتايج کار آن تحت رصد سرمايه گذاران خارجى است. بنابراين اگر ما در اين زمينه موفق نباشيم آنها نيز با ديده ترديد به سرمايه گذارى در ايران مى نگرند.

وى همچنين در مورد واکنش رنو به حذف رنوپارس گفت: به اين فکر نکرده ام که اگر رنوپارس حذف شود، رنو چه واکنشى را نشان خواهد داد اما به هر حال حذف رنوپارس براى خود من قابل درک نيست.

XS
SM
MD
LG