لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۱۸:۲۶

موافقت ايران با فرستادن اورانيوم به روسيه و فرانسه برای غنی سازی غير منتظره بود


موافقت ايران با فرستادن اورانيوم به روسيه و فرانسه برای غنی سازی غير منتظره بود
موافقت ايران با فرستادن اورانيوم به روسيه و فرانسه برای غنی سازی غير منتظره بود

<!-- IMAGE -->

وال استريت جرنال زير عنوان "مسيرهای راجع به ايران شروع به شکل گرفتن ميکند" می نويسد بنظر ميرسد ايران بيش از آنچه که بسياری از کارشناسان پيش بينی ميکردند در مذاکرات با آمريکا و ديگران در باره برنامه اتمی اش تشريک مساعی داشته است. حالا بايد منتظرمرحله بعدی بود. بايد معلوم شود اين روندی خوب بوده است يا بد. خوب، بدان جهت که تهران در مذاکرات پنجشنبه دست کم در يک مورد مهم يعنی گشودن واحد جديد مخفی و تازه افشا شده غنی سازی اورانيوم خود به روی بازرسان خارجی نرمش نشان داد، و در مجموع بنظر ميرسد مذاکرات را جدی گرفته است. بد، بدان جهت که اگرمعلوم شود ايران ميدانسته است چگونه زمينه را برای طولانی کردن مذاکرات و کسب مشروعيت بين المللی هموار کند، بی آنکه از هيچ موردی اساسی در برنامه اتمی اش دست برداشته باشد.

وال استريت جرنال می نويسد در آستانه مذاکرات پنجشنبه انتظارات تا آن حد کم بود که هر نتيجه ای، جز جنگيدن بر سر غذا در يک ويلای قرن هجدهمی محل مذاکرات در ژنو، می توانست يک موفقيت تلقی شود. اما نتيجه بيش از آن بود که يک روز گفتگو را خراب کند. ازهمه مهمتر واکنش ايران به مشکل مرتبط با واحد سری غنی سازی بود که پرزيدنت اوباما و همتايان فرانسوی و بريتانيائی اش هفته گذشته وجود آن را برملا ساختند. سئوال اين بود که آيا ايران در مورد اين واحد سری برخورداراز توانائی های بالقوه نظامی، آنطورکه مقامات ايرانی تلويحا هم گفته اند، به جر و بحث و و بی اعتنائی متوسل ميشود، يا راه اقدام برای روشن ساختن وضعيت را در پيش ميگيرد . ايران با توافق در مورد مجاز شناختن بازرسان آژانس بين المللی انرژی اتمی برای بازرسی از اين واحد، احتمالا ظرف دو هفته آينده، راه دوم را برگزيد. ديپلمات هاغربی، پيشتر با توجه به سوء ظن های عميق طرفين به يکديگر می گفتند توافقی ساده برای انجام دوردوم مذاکرات می تواند نشانه ای از جدی بودن گفتگوهای پنجشنبه تلقی شود. چنين توافقی عملا حاصل شد و اعلام شده است که دور دوم مذاکرات اواخر اين ماه برگزار ميشود.

وال استريت جرنال می نويسد علاوه براين موارد، يک مورد غيرمنتظره هم رخ داد و آن توافقی است که بر مبنای آن روسيه و فرانسه به جای ايران اورانيوم را برای استفاده در يک رآکتور تحقيقات پزشکی در تهران تصفيه خواهند کرد. ايران چنين ايده ای را بی سر و صدا در مذاکرات چند هفته اخير با آژانس بين المللی انرژی اتمی پذيرفته بود اما مقامات آمريکائی تا روز پنجشنبه در مورد قابليت اجرائی آن اطمينان نداشتند. اين توافق معرف موافقت غرب با مسيری است که ايران، اگر واقعا خواستار توليد برق اتمی است و نه بمب اتمی، می تواند در آينده طی کند.

* تلاطم سياسی ايران در مذاکرات برنز و جليلی مطرح شد

<!-- IMAGE -->

واشنگتن تايمز زير عنوان "ايران وارد مذاکرات سوخت اتمی با آمريکا شد" می نويسد ايران بطور اصولی موافقت کرده است بخش اعظم ذخيره سوخت اتمی دارای قابليت بمب سازی خود را برای غنی سازی بيشتر به روسيه بفرستد، که گامی عمده در جهت کم کردن امکان ساختن بمب اتمی در آينده نزديک توسط ان کشوراست. اين تحول را يک مقام ارشد آمريکائی در پايان روزی تاريخی گزارش داد که يک ملاقات چهل و پنج دقيقه ای برای مذاکراتی مستقيم ميان ويليام برنز معاون سياسی وزارت امورخارجه آمريکا و سعيد جليلی مذاکره کننده ارشد اتمی ايران بخشی از آن بود. مذاکرات اين دو، که تلاطم سياسی در ايران را نيز در بر ميگرفت، نخستين مذاکرات علنی و جامع دو کشور پس از سال ۱۹۸۰ است که آمريکا در واکنش به گروگان گرفته شدن ديپلمات های آمريکائی در ايران مناسبات ديپلماتيک خود را با تهران قطع کرد.

واشنگتن تايمز می نويسد توافق پنجشنبه با واحد غنی سازی اورانيوم در نطنزواقع در جنوب غربی تهران ارتباط دارد ، که ۳۳۰۰ پاوند اورانيوم غنی شده با درجه خلوص پائين ولی دارای قابليت استفاده برای ساختن بمب اتمی را توليد کرده است. ايران همچنين با بازرسی بازرسان آژانس بين المللی انرژی اتمی از واحد دومی که پرزيدنت وجود آن را علنی ساخت موافقت کرده است. اين واحد هنوز شروع به توليد سوخت اتمی نکرده است. يک مقام ارشد آمريکائی حاضر در مذاکرات روز پنجشنبه، که در چارچوب مقررات ديپلماتيک خواسته است معرفی نشود، گفت کارشناسان روز هجدهم اکتبر در وين اتريش ملاقات ميکنند تا موارد فنی انتقال بخش اعظم اورانيوم غنی شده با درجه خلوص پائين ايران به روسيه را برای غنی سازی بيشتر قبل از پس فرستادن به ايران برای استفاده در يک رآکتور غير نظامی در تهران مشخص سازند.

XS
SM
MD
LG